Ajax spoor volledig bijster: Afgang tegen Sparta: 3-0

Ajax is het spoor helemaal bijster. Tegen Twente vorige week zondag kon Ajax geen vuist maken, tegen Sparta Praag afgelopen donderdag liep de ploeg doelloos rond. Tegen Sparta werd duidelijk dat Ajax geen schim meer is van de ploeg die weken geleden met Feyenoord in de eigen Kuip de vloer aanveegde. Gefrustreerd over het slechte optreden van de laatste weken ging de ploeg hard onderuit in Rotterdam tegen Sparta: 3-0.

Al na 13 minuten stond Ajax alweer, net als afgelopen donderdag, met tien man op het veld. Wesley Sneijder kreeg van Ruud Bossen rood. Sneijder kreeg een gele kaart wegens duwen en beet Bossen kennelijk iets toe waarna hij direct de rode kaart voorgehouden kreeg. Volgens Ten Cate beet Sneijder na de overtreding op hem iets toe naar zijn directe tegenstander. ,,Een scheldwoord dat 100 keer per wedstrijd gezegd wordt, hoe vervelend ook. Ik heb zelf ook gevoetbald, dan weet je dat je iets zegt na zo’n overtreding. Dat was straattaal, dat zeg je dan. Vervolgens geeft de scheidsrechter rood met als toevoeging dat hij zich dat niet over zijn kant kan laten gaan na alles wat gezegd is over het verhaal Perez. Jammer dat een wedstrijd zo beinvloed wordt.”

Tegen de verhoudingen in
In de 35ste minuut kwam Ajax tegen de verhouding in op 1-0 achter. Rose werd bij een voorzet volledig vrijgelaten en kon makkelijk de 1-0 binnenkoppen. Het was pas de eerste echte kans voor Sparta in de wedstrijd. Ajax had vervolgens de onhaalbare taak om met tien man zich nog terug te vechten. Henk ten Cate moest na de rust het duel vanaf de tribune verder volgen. De trainer/coach werd aan het eind van de eerste helft wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune verwezen. Toen in de rust vervolgens ook nog de ervaren Stam en Perez werden gewisseld voor Vermaelen en Mitea werd het nog lastiger. Sparta bleef vervolgens op snelheid voor gevaar zorgen achterin. Dat leverde na een uur spelen de 2-0 op. Heitinga, die al geel had, haakte een doorgebroken Spartaan neer in het strafschopgebied. De verdediger werd gelukkig gespaard, maar kreeg wel een penalty tegen die door Polak werd benut. Dat Sparta via Mendujanin nog op 3-0 kwam uit een vrije trap was nog slechts voor de statistieken.

Moraalridder
Ten Cate liet na afloop weten dat hij twee keer het woord moraalridder had gebruikt toen hij hem in de rust sprak over de reden waarom hij Sneijder had weggestuurd en zich liet beinvloeden door het verhaal rond Perez. De scheidsrechter zou daar eerder tegen Stam over hebben gesproken. Volgens scheidsrechter Bossen heeft hij Ten Cate weggestuurd vanwege herhaaldelijk commentaar op de leiding en niet vanwege het woord ‘moraalridder’. Tijdens de eerste helft zou hij al continu bezig zijn geweest met de vierde man en in de rust bleef hij tot vier a vijf keer toe de scheidsrechter verwijten moraalridder te zijn.

Verder achterop
Ajax verliest nu compleet de aansluiting met koploper PSV. Na de afgang bij Sparta (3-0) is het verschil inmiddels opgelopen tot zes punten in het voordeel van de kampioen uit Eindhoven. Misschien nog wel erger dan de achterstand op PSV is de vormcrisis waarin Ajax is beland. Na een serie van elf gewonnen duels op rij krijgen de Amsterdammers de laatste weken nauwelijks meer kansen. Logisch resultaat van het gebrek aan mogelijkheden is het ene winstpuntje dat Ajax in de laatste drie competitieduels bij elkaar sprokkelde. De bekerwinnaar maakte in de laatste vier duels slechts één doelpunt.

Henk Ten Cate liet weten dat hij zijn spelers niets kan verwijten na de nederlaag tegen Sparta. “Ik kan mijn spelers niets verwijten. Ze hebben alles gegeven wat ze hadden. Mentaal zitten ze er doorheen. Ze zijn tot de bodem gegaan en hebben er alles aan gedaan.


Met de buscombi naar Rotterdam


De warming-up


Sparta-Ajax


Al na 13 minuten geeft ‘moraal-ridder’ Bossen rood aan Sneijder
Met lege handen weer naar huis!

Sparta-Ajax: 3-0 (1-0)
35. Rose 1-0
60. Polak (2-0 pen.)
84. Medunjanin 3-0

Bijzonderheden: Sneijder in de 13e minuut naar de kleedkamer gestuurd na aanmerkingen op scheidsrechter Bossen. Ten Cate werd in de rust naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding

Scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 10500
Kaarten: Geel: Sneijder, Grygera, Heitinga en Gabri (allen Ajax), Cvetkov (Sparta)
Rood: Sneijder (’13)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Heitinga, Stam (’46 Vermaelen), Grygera, Emanuelson, Gabri (’63 Ogararu), Lindenbergh, Sneijder, De Mul, Huntelaar, Perez (’46 Mitea)

Opstelling Sparta:
Terol, De Roover, Olfers, Schenkel, Polak, v.Bueren (’46 Medunjanin), Obodai, Rose, Vlug (’69 Oost), Cvetkov, Bouaouzan

Met dank aan o.a. AjaxPride.nl voor het fotowerk!

Related posts