Sneijder wil eigenlijk pas vertrekken als Ajax de titel wint

In een interview in het Algemeen Dagblad vandaag laat Wesley Sneijder weten dat hij eigenlijk niet wil vertrekken zonder een landstitel met Ajax meegemaakt te hebben. ,,Op dit moment is het voor iedere speler een feest om voor Ajax te mogen voetballen,’’ vindt Sneijder. ,,Daarom ben ik nog niet zo bezig met de volgende stap. Natuurlijk besef ik dat het moment er straks aan komt dat ik daar een beslissing over moet nemen. Maar ik vind dat ik dit niveau eerst maar eens vast moet houden.’’ Sneijder wil bij Ajax hoe dan ook afscheid nemen met een kampioenschap. ,,Als dat dit seizoen niet lukt, kan dat een goede reden zijn om nog niet weg te gaan,’’ zegt Sneijder. ,,Als ik zonder titel vertrek, heb ik toch het gevoel dat er iets ontbreekt.’’

In het interview komt ook de ontwikkeling die Sneijder doormaakt ter sprake. Sneijder is bij uitstek de man in vorm bij Ajax, al weken. ,,Wesley ontwikkelt zich tot een complete middenvelder,’’ constateert Ten Cate. De voetballer voelt zelf ook dat hij groeit. ,,Om écht compleet te worden, gaat het nu om details,’’ zegt Sneijder. ,,Gisteren wees de trainer me daar nog op tijdens de training. Ik wilde een paar keer te makkelijk een bal doorspelen, waarvan één keer met mijn hak. Dat moet eruit. Als middenvelder moet in principe elke keuze goed zijn.’’

Maar is Sneijder de laatste maanden zo goed of presteerde hij afgelopen seizoen gewoon ondermaats? ,,Het laatste,’’ zegt de Utrechter resoluut. ,,Dit niveau moet ik in principe altijd kunnen halen. Vorig seizoen bracht ik om verschillende redenen gewoon minder. Eén van de oorzaken is mijn positie binnen het elftal. Ik mag me vanaf links voortdurend bemoeien met de aanvoer richting Klaas Jan. Die aanvallende rol ligt me gewoon beter.’’

Vier kilo lichter
Volgens Ten Cate is Sneijder sinds de voorbereiding bovendien vier kilo afgevallen. ,,Het is iets minder dan vier kilo volgens mij, maar ik ben fitter dan vorig jaar. Ik let goed op mijn voeding en probeer iedere training wat extra’s te doen.’’

Het Utrechtse jochie wordt volwassen, zo lijkt het. Sneijder is binnen én buiten het veld meer in balans. Hij oogt en praat rustiger, kijkt verder dan zijn eigen belang en is kritischer op zichzelf. ,,Dat klopt denk ik wel, ja. Ik bén de afgelopen twee jaar ook echt ouder en wijzer geworden. Min of meer gedwongen. Bij Ajax werd ik als jonge speler heel snel belangrijk gemaakt. Té snel misschien wel. Dit seizoen zijn er spelers die veel verantwoordelijkheid nemen in het veld, Stam en Gabri bijvoorbeeld. Dat neemt druk van mijn schouders weg en daar voel ik me goed bij. En zo hoort het eigenlijk ook.’’

Wie Sneijder de laatste weken ziet voetballen, ziet een speler die naar zijn volgende stap toegroeit. Zijn contract bij Ajax loopt nog tot 2009, maar AC Milan en Barcelona volgen zijn ontwikkeling geboeid.

spreekkoren
De manier waarop zijn moeder in tal van Nederlandse stadions bejegend worden, speelt in elk geval géén rol bij zijn beslissing. ,,Absoluut niet. Ik word er alleen maar sterker en scherper van als het publiek zich tegen me keert. En dat zeg ik niet omdat ik me niet kwetsbaar op durf te stellen. Al zingen ze met honderdduizend man, het doet me niets. Echt niet.’’

Related posts