Voorbeschouwing Heerenveen-Ajax:
Altijd lastig uit in Friesland. Duel live op internet?

Vanavond staat de uitwedstrijd tegen Heerenveen op het programma. Het is pas de zestiende keer dat beide ploegen in competitieverband tegenover elkaar staan in Friesland. Dat het een zware klus zal worden bewijzen de statistieken. Van de laatste 7 edities in Heerenveen won Ajax er slechts één: in het seizoen 2002-2003 werd het 0-3. De drie edities die daarna nog volgden leverde alleen maar nederlagen op. Kortom; Ajax zal vol aan de bak moeten!

Ajax gaat voor de winst
Henk ten Cate wond er geen doekjes om vrijdagmiddag: Ajax gaat voor de winst in Heerenveen. ,,We komen daar niet voor een puntje”, liet de Amsterdamse trainer weten tijdens zijn perspraatje. De uitwedstrijd tegen sc Heerenveen is traditioneel lastig voor Ajax, zo besefte ook Henk ten Cate. De Ajax-coach kondigde echter aan naar Friesland af te reizen voor een zege, niet een gelijkspel of nog minder. ,,Statistieken en tradities zijn er om gebroken te worden”, herhaalde Ten Cate zijn woorden voorafgaand aan FC Utrecht – Ajax, ook al zo’n moeilijke wedstrijd voor Ajax. ,,Het is een extra motivatie om te winnen. Heerenveen is een goede ploeg, met veel snelheid voorin en een een goede organisatie. We moeten zorgen dat we niet achter komen, ze kunnen heel goed spelen met een voorsprong. Natuurlijk hopen wij dat we een voorsprong verkrijgen die we dan verder kunnen uitbouwen, maar als het op de manier zoals tegen FC Utrecht en FC Groningen moet, ook goed.”

Fans niet teleurstellen
De Ajacieden kunnen ook motivatie putten uit de mindere prestatie in het midweekse duel tegen ADO Den Haag (2-0). ,,Na Feyenoord kregen de spelers van iedereen complimenten, en daar kunnen sommige, met name jonge spelers toch moeilijk mee omgaan, zo bleek. Dit was dan wel weer goed voor het rijpingsproces. Het was jammer dat we het hoge niveau van de voorgaande duels niet vasthielden, zeker voor het publiek. Op een woensdagavond tegen de nummer laatst zaten er 45.000 mensen, dat vind ik veel. We moeten onze fans niet teleurstellen, want je thuispubliek kan je in topduels net dat beetje extra geven wat je nodig hebt.”

Progressie
Toch zei Ten Cate niet ontevreden te zijn met de ontwikkeling van zijn elftal. ,,Individueel maken we progressie en daardoor boekt het collectief ook vooruitgang. Ik ben nog niet bezig met onze positie op de ranglijst, al willen we natuurlijk wel blijven winnen, want we moeten meedoen om de prijzen. Het gaat echter nu nog vooral om de ontwikkeling. Al zorgt de koppositie voor ontspanning bij ons, niet voor druk. Ik denk dat de ploegen die veel verliezen, meer onder druk staan.”

Ingetogen juichen
Klaas-Jan Huntelaar liet in De Telegraaf weten dat hij eventuele goals vanavond tegen Heerenveen ingetogen zal vieren. “Uit respect voor de supporters ga ik niet als een dolle tekeer.” Henk ten Cate kan tegen Heerenveen niet beschikkenn over Ryan Babel, Dennis Gentenaar en Michael Krohn-Dehli. De laatste heeft een lichte spierblessure. Daartegenover staat de terugkeer van Jaap Stam en Hedwiges Maduro. Of Maduro ook in de basis zal starten is nog niet bekend.

Heerenveen
Een tegenslag voor tegenstander SC Heerenveen is dat het Danijel Pranjic wellicht zal missen. Pranjic verliet afgelopen zondag in de wedstrijd tegen FC Groningen na een half uur het veld wegens een liesblessure. Men zal men pas in de loop van vandaag een beslissing nemen of Pranjic kan spelen tegen Ajax. Hij is de afgelopen dagen uitgebreid behandeld en trainde aangepast. Keeper Brian Vandenbussche zal waarschijnlijk gewoon kunnen spelen, hij werd vrijdagochtend vader. Alleen spits Niklas Tarvajärvi is er in ieder geval niet bij. Achterin krijgt Jeroen Drost zijn basisplaats terug. Michel Breuer schuift door naar de rechterkant, Gianni Zuiverloon begint op de bank. Trainer Gertjan Verbeek leverde afgelopen weken verschillende keren kritiek op de verdediger. Op het middenveld kan Paul Bosvelt weer in actie komen. Ook André Hanssen begint waarschijnlijk in de basis. Voorin is het vooral passen op Afonso Alves. De spits bewees afgelopen week met drie treffers nog maar eens dat hij in vorm is.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg, Heitinga, Stam, Grygera, Emanuelson, Gabri, Maduro, Sneijder, De Mul, Huntelaar en Perez

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win!
Ondanks de feiten uit de historie wordt Ajax gezien als favoriet voor de winst tegen en in Heerenveen. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,90 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 3,35 keer en voor een zege van Heerenveen 3,6 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,90=28,50 euro. Unibet heeft een speciale actie dat als je je via Voetbal in Beeld

Historie Heerenveen-Ajax:
2005-2006 SC Heerenveen-Ajax 4-2
2004-2005 SC Heerenveen-Ajax 2-1
2003-2004 SC Heerenveen-Ajax 4-1
2002-2003 SC Heerenveen-Ajax 0-3
2001-2002 SC Heerenveen-Ajax 5-1
2000-2001 SC Heerenveen-Ajax 2-2
1999-2000 SC Heerenveen-Ajax 1-1

Related posts