Ajax nu ten opzichte van vorig seizoen, door Hoekie

De afgelopen weken hebben jullie geen column “een dag later” zien verschijnen op www.ajaxf-side.nl. De wedstrijden Ajax – Groningen en Ajax – Den Haag heb ik wel bijgewoond echter door gebrek aan tijd geen column. In plaats van de column een stukje over waar staat Ajax nu ten opzichte van vorig seizoen.

Jaapie Stam
Als je de achterhoede van nu vergelijkt met vorig seizoen zijn daar 2 nieuwe aankopen bijgekomen: Jaap Stam en George Ogararu.
Jaap Stam is uiteraard een geweldige aankoop geweest van Ajax. Hij is de leider waar Ajax zo naar opzoek was. Elke wedstrijd staat hij er en neemt de ploeg op sleeptouw. Genieten hoeveel strijd en passie hij elke wedstrijd weer laat zien. George Ogararu vind ik, ondanks zijn nog korte periode bij Ajax, al een goede indruk maken. De meeste nieuwe spelers hebben last van opstartproblemen echter lijkt George daar geen last van te hebben. Ajax speelt de laatste wedstrijden met Grygera en Stam centraal. Het lijkt dan ook dat Vermealen zijn plek in de basis kwijt is.

Gabri
Als je het middenveld gaat vergelijken met vorig seizoen zien we ook hier 2 nieuwe aanwinsten. Gabri en Roger. Gabri heeft een basisplaats afgedwongen bij Henk ten Cate en ik denk terecht. Vind Gabri ook een aanwinst voor Ajax. Hij is de vervanger van Galasek en doet dit enorm goed.
Soms speelt hij iets te veel naar voren en met een Sneijder en Maduro/Roger naast hem kan je daardoor wat teveel ruimte weggeven op het middenveld.Je kon dit goed zien in de 2e helft tegen Den Haag. Gabri werd dan wel gewisseld voor Vermaelen waardoor Ajax wat omzettingen moest doen. Maar de controle was weg op het middenveld, sterker nog een middenveld was ver te zoeken.

Daarnaast denk ik dat Maduro/Roger en Gabri in dienst moeten spelen van Sneijder. Dit zal ook hun opdracht zijn maar je ziet vaak dat ze met 2 of 3 voor de bal spelen. Dan moet uiteraard ook je verdediging scherp zijn en op dat moment 1 speler doorschuiven. Het lijkt dat Maduro moet concureren met Roger. Ik vind beide een zelfde soort voetballer technisch goed maar komen toch wat snelheid te kort vooral in een 1 tegen 1. (ajax-groningen, maduro)
Het middenveld staat, maar soms teveel met de punt naar voren 🙂

Huntelaar
Klaas-Jan heeft wat opstart problemen.
Gewoon laten staan komt allemaal goed!
Helaas voor Babel is hij geblesseerd geraakt tegen Groningen. Als hij fit is moet hij altijd spelen. Er komt zoveel dreiging van hem en er gebeurd tenminste altijd iets.
Ik vind het geen nadeel dat een rechtsbenige speler op links staat. Hij kan naar binnen komen maar ook buitenom gaan. Tegen Groningen zag ik een aantal voorzetten met links komen. Hij zal hier dan ook dagelijks op trainen waarschijnlijk.
Op rechts lijkt Rosales zijn plek kwijt te raken aan de Mul. Ik vond het van Ajax geen goede zet om hem terug te halen omdat hij bij Vitesse afgelopen seizoen geen goede indruk op mij maakte. Echter wanneer je hem zag spelen tegen Feyenoord en Den Haag lijkt hij eraan te komen. Speelde beide wedstrijden erg goed en lijkt zijn draai gevonden te hebben. Hopelijk houdt hij deze vorm vast.

Elftal
Al met al denk ik dat het elftal absoluut sterker is geworden ten opzichte van vorig seizoen. Kijk alleen al naar de ranglijst. Sinds 2 jaar staat Ajax weer bovenaan. Hopelijk komen ze niet meer van deze plek af. Voetballend ziet het er allemaal ook weer beter en mooier uit. Na 4 jaar minder voetbal heb ik dit seizoen toch al een aantal mooie en goede wedstrijden gezien van Ajax. Ok, de wedstrijd tegen Den Haag ging in de 2e helft als een nachtkaars uit. Soms gebeurd dat al vind ik dat dit niet mag gebeuren in een thuiswedstrijd.
Rest mij nog Stekelenburg onder de loep te nemen.
Omdat ik zelf 27 jaar keeper ben geweest let ik toch altijd wat meer op hem.
Gooi die druk van je af en ga vooral meer coachen!
Ik zie af en toe misverstanden achterin en die ontstaan alleen door het niet coachen van je verdedigers. (ajax-kopenhagen eigen doelpunt)
Mede hierdoor kreeg Ajax bijna elke wedstrijd wel 1 of 2 goals tegen die absoluut niet hoeven.
De laatse wedstrijden de 0 en speel je goed!
Belangrijke reddingen, 1 tegen 1, tegen Feyenoord en Den Haag.
Let alleen even op je spelhervatting, de doeltrap.
Dit kan en mag sneller en dan hoef ik je niet meer voor te schreeuwen vanaf de tribune. 🙂

Ajax ga zo door en we gaan nog een mooie tijd tegemoet!
Succes tegen Heerenveen en neem de punten mee naar Amsterdam!

Tot laters,
Groet, Hoekie.

Related posts