‘Ajax was vijf klassen beter maar heeft geluk gehad, Ten Cate blij met spel Ajax, Koeman wil spelers even niet meer zien’

Het is de ‘day after’ Feyenoord-Ajax. Nu de storm geluwt is is het tijd om de balans op te maken in het Ajax kampt maar ook dat van Feyenoord. Henk ten Cate: “Ik ben trots op dit Ajax. We hebben heel veel kansen gemist maar ook uitstekend gevoetbald. Je hoort mij ook niet klagen. Dat past niet na een ruime zege in De Kuip. Dit geeft vertrouwen. Hier kunnen we mee verder. Mijn jongens hebben zich hier heel professioneel gedragen. Ik ben trots.” Feyenoord-aanvoerder Theo Lucius kan niet anders dan erkennen dat Ajax veel en veel verder is dan de club uit Rotterdam-Zuid. ,,Ajax was niet één, niet twee, maar vijf klassen beter. En scherper”, zegt de middenvelder over de Klassieker van zondagmiddag, die door Ajax zeer eenvoudig met 0-4 werd gewonnen. ,,Dat is een heel kwalijke zaak.”

Lucius herhaalt maar weer eens dat Feyenoord in zijn ogen over veel te weinig kwaliteit beschikt. ,,Ik roep het hele seizoen al: kwaliteit heb je of dat heb je niet. En tsja, het is nu wel duidelijk dat sommige mensen niet goed genoeg zijn. Of we nog bij de eerste vijf kunnen komen? Ja, dat moet toch wel de doelstelling blijven. Het wordt zwaar, maar dat hoort erbij.”

Koeman wil spelers niet zien
Erwin Koeman heeft even schoon genoeg van zijn spelers. Hij heeft zijn selectie zondag na de afgang tegen ajax gemeld dat ze tot woensdag thuis kunnen blijven.”Ze mogen 2 dagen goed nadenken over wat er allemaal is gebeurd”, aldus een woordvoerder van de club.

Op rubbertjes
,,Ik schaam me dood” vertelt feyenoorder Buijs na afloop tegenover Radio Rijnmond. ,,Het is een schande wat er vandaag gebeurd is. Het is een schande wat we hier vandaag hebbe laten zien, ongelofelijk richting alle fans op de tribune. Iedereen moet goed in de spiegel gaan kijken en kritisch zijn op zichzelf. Als je bij Feyenoord speelt en je staat negende of tiende, dat kan niet. Natuurlijk was het een kutsfeer in de kleedkamer, als dat het niet zou zijn, zou het goed mis zijn.” De middenvelder haalde in navolging van Pierre van Hooijdonk uit naar de houding van een aantal spelers. ,,Het is bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat je op rubbertjes gaat spelen in zo’n wedstrijd. En als je vijf keer uitglijdt niet verandet. Dat scheelt een 1-0 voorsprong of niet. Nu werd het 0-4, maar het had ook 0-7 of 0-8 kunnen zijn als Timmer er niet nog een paar uithaalt.”

Onwaardig
Van Hooijdonk liet na afloop weten dat zijn rode kaart terecht was. ,,Het kwam voort uit frustratie. Ik heb 45 minuten moeten zitten kijken naar wat feyenoord liet zien. Het irriteerde me dat de weerstand die we boden zo Feyenoord onwaardig was. En dan spreken we in de rust af dat alle ballen direct naar Charisteas of Van Hooijdonk gaan. Dan zie je vervolgens verdedigers de bal rondspelen en middenvelders de bal op komen halen. Dan snap je niet waar het om gaat. Als je dan nog twee tegengoals krijgt ook, dat was me net iets teveel. Van te voren was duidelijk afgesproken wie wie zal dekken. Dan laten we ons toch nog verrassen en kan Huntelaar vrij inkoppen. Het lontje was op een gegeven moment op. Ik hoop dat mensen op de tribune begrijpen dat dat in zo’n situatie kan gebeuren.”

Cruijff: Ajax is er het beste vanaf gekomen
Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij weer een uitgesproken eigen mening zou hebben en waakt voor teveel euforie bij Ajax. ,,Ajax is er dit keer het beste vanaf gekomen. Als uitslag staat de 4-0, maar ook in Amsterdam is er nog veel werk aan de winkel. Maar als je de situatie met een paar maanden geleden vergelijkt, toen de ploeg in de Kuip nog kansloos was, dan is Ajax tenminste op de weg terug. Laat ik het zo stellen, ze zijn flink aan het bijleren”, aldus Johan.

,,Zelfs in de fase waarin Ajax de overwinning veiligstelde, zag ik dingen die eigenlijk niet kunnen. Ze kregen weliswaar veel kansen, maar als je dan zag hoe daarmee om werd gegaan…”

,,Wat Feyenoord betreft kom je na zo’n wedstrijd tot de conclusie, dat er de afgelopen twee seizoenen slecht geanticipeerd is op een situatie die er aan dreigde te komen. Of dit met de financiële situatie te maken heeft, is even niet relevant. Het feit ligt er. Toch moeten we Feyenoord niet begraven. Daarvoor is de club te groot. Juist in situaties als deze is het essentieel dat er zo snel mogelijk rust in de tent komt. Het zal niet makkelijk worden, helemaal nu alles zo enorm emotioneel wordt beleefd, maar een rustperiode is wel de eerste stap om uit de huidige malaise te komen”.

Sites
Het is ook altijd leuk om te kijken wat de fansites van feyenoord te vertellen hebben over een afstraffing tegen de aartsrivaal. De verslagen zijn verrassend kort: ‘Ajax was in De Kuip met 0-4 te sterk’ en ‘Ajax leefde zich uit in De Kuip’ heeft men met veel moeite en pijn in het hart eruit kunnen krijgen op o.a. frgoals.nl

Geld
Een afstraffing tegen Ajax doet veel pijn maar de Rotterdamse fans lijken zich echter boven alles zorgen te maken om de toekomst van hun clubbie. Op Radio Rijnmond werd zondagmiddag gemeld dat de Supportersvereniging maandag een brief zal sturen naar de directie van Feyenoord waarin het zal eisen dat de club het bedrijf bekendmaakt dat de lening heeft verstrekt, waarvoor 12% rentre in de boeken staat. De supporters zouden willen onderzoeken of het bedrijf inderdaad afziet van de hoge rente, zoals Van den Herik heeft laten weten. Daar wordt binnen supporterskringen over getwijfeld. De supportersvereniging gaf eerder al aan maandag de protesten te zullen hervatten en de druk op te voeren. Wij volgen met veel plezier de teloorgang van feyenoord. Wordt vervolgd…

Related posts