Aanklager stelt onderzoek in
Temmink stond op het punt duel te staken vanwege spreekkoren

De gemeente Rotterdam stond gisteren op het punt de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax (0-4) na een uur stil te leggen, zo meldt Het Parool. Scheidsrechter René Temmink werd door het publiek in De Kuip voor hoerenjong uitgemaakt. De kwetsende spreekkoren van de Feyenoord-supporters ‘ebden weg’, waardoor het duel toch kon worden voortgezet. Bij ‘aanhoudend kwetsende spreekkoren’ kan de scheidsrechter of de burgemeester de wedstrijd tien minuten stilleggen en daarna zelfs staken.

Het was een kort, maar duidelijk zichtbaar armgebaar van Temmink richting oor. Hij had begrepen dat hij de wedstrijd moest stilleggen als de spreekkoren zouden doorgaan. De harde kern van Feyenoord-supporters op de Stadiontribune kon het na een uur niet verkroppen dat Feyenoord werd ingemaakt .

Hamas
De spreekkoren waren echter al begonnen toen Feyenoord met 1-0 achter stond. Na een kwartier klonk duidelijk hoorbaar ‘Hamas, Hamas, Joden aan ’t gas’. Zes stewards, die pontificaal voor de tribune plaatsnamen, deden het spreekkoor verstommen.

Maar na de 0-3 van Ajacied Kenneth Perez in de vijftigste minuut was er geen houden meer aan, toen Temmink Ajax een vrije trap gaf, vlak bij het doel van Feyenoord. De Feyenoord-supporters hieven tweemaal ‘Hamas, Hamas, Joden aan ’t gas’ aan. En vier minuten later was Temmink een hoerenjong.

Meteen daarna gaf de arbiter geel aan Feyenoord-verdediger Dwight Tiendalli, na een overtreding op Wesley Sneijder. Het gezang: ”Temmink, je moeder is een hoer.”

Mensen, mensen…
”Mensen, nogmaals, laat kwetsende spreekkoren achterwege,” riep de stadionomroeper. Tevergeefs. Zijn smeekbede werd overstemd door een striemend fluitconcert. ”Gebruik je gezonde verstand, dit komt allemaal ten nadele van Feyenoord.”

De regel bestaat al twee jaar: als een spreekkoor onnodig kwetsend is, lang aanhoudt is en vooral als het woord hoer erin voorkomt, waarschuwt de stadionspeaker. Werkt dat niet, dan zal de scheidsrechter óf de burgemeester het duel tien minuten staken. En als dat geen effect sorteert, kan de wedstrijd definitief t worden gestaakt.

Overleg
In de Kuip volgde overleg achter de schermen. Manager competitiezaken Bert van Oostveen stond in contact met de burgemeester Ivo Opstelten. Die nam het besluit: dit gaat te ver, leg het duel stil.

Temmink hoorde dat via een signaal van ‘de vierde official’. Er was toen een uur gespeeld. Temmink wees naar zijn oor. Ook de Feyenoord-aanhang ontging het gebaar niet. Prompt verstomden de spreekkoren en kon Temmink laten doorspelen. Nog tweemaal werd Temminks moeder voor hoer uitgemaakt. Even klonken ook sisgeluiden: de Joden van Ajax moesten worden vergast.

”Zágen, zágen, zágen,” riepen de Feyenoord-fans. De Feyenoord-spelers moesten die van Ajax maar een schop verkopen. Pierre van Hooijdonk en Sebastian Pardo kregen rood, na zware overtredingen. Die kaarten lokten weer spreekkoren uit vanaf de tribunes.


Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar keek na het duel niet meer op van de agressie. ”Na de 4-0 probeerden de spelers van Feyenoord ons doormidden te schoppen. En spreekkoren zijn kennelijk normaal geworden.”

Onderzoek
De aanklager betaald voetbal stelt een onderzoek in, laat de KNVB weten. In het ergste geval moet Feyenoord thuiswedstrijden spelen zónder publiek.

Bron: Het Parool

Related posts