Ajax praat met gemeente over aankoop Arena: Binnenkort: ‘ABN Amro Stadion’?

Ajax voert gesprekken met de gemeente Amsterdam over de aankoop van het Arena-stadion. Ajax heeft op dit moment al 13,2 % van de aandelen in bezit. De overname zou al binnen enkele maanden kunnen plaats vinden. Er zijn echter nogal wat problemen die een overname lastig maken. Onlangs heeft Ajax de waardering van het stadion naar beneden bijgesteld (van 68,9 mln euro naar 37,9 mln euro). De gemeente Amsterdam heeft het stadion echter voor 62,5 mln euro in de boeken staan. De stadiondirectie schat de waarde op euro 120 mln.

Behalve het verschil in waardering vormt ook de huidige eigendomsstructuur van het stadion een probleem. De Arena is eigendom van een stichting, die certificaten zonder stemrecht heeft uitgegeven. Ajax heeft 13,2% van deze stukken, de gemeente Amsterdam ongeveer 48%. Ajax lijkt nu een poging te doen de resterende aandelen in bezit te krijgen. Met de overname van het pakket zou Ajax weliswaar op een meerderheid komen, maar kan het geen stemrecht uitoefenen. De overige certificaten zijn in handen van bedrijven en particulieren die skyboxen en business-seats hebben gekocht.

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Ajax zei financieel directeur Jeroen Slop gisteren ‘geïnteresseerd te zijn in overname van de aandelen als de gemeente wil verkopen’. Volgens de directeur van het stadion, Henk Markerink, heeft hij diverse keren gepraat met Ajax en de gemeente. ‘De gemeente heeft aangegeven te willen verkopen. We hopen binnen een paar maanden tot een beslissing te komen.’ Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt ‘geen details via de krant te willen geven zolang de gesprekken lopen’.

Stadion naam
Voor Ajax betekent koop van het stadion een besparing op de lasten ( het huren van de Arena). Menige fan denkt natuurlijk direct dat als Ajax het stadion koopt dat dan direct de naam gewijzigd zal worden in ‘Rinus Michels Stadion’ maar commerciële gedrochten denken daar totaal anders over. Als Ajax controle krijgt over het stadion, dan kan de club namelijk een sponsor zoeken voor de naam van het stadion. Dit levert clubs als Bayern München met zijn Allianzarena en Arsenal, dat een deal heeft met Fly Emirates, jaarlijks meer dan euro 5 mln op. Volgens Slop heeft Ajax deze business case nog niet doorgerekend. Ja, ja; dat zal wel!

Voor meer details: Het Financieel Dagblad

Related posts