Ajax worstelt zich langs Groningen: 3-2 Incl exclusief fotoverslag

Ajax heeft in de ArenA een zwaarbevochten 3-2 overwinning behaald op FC Groningen. Na een zeer slechte eerste helft wisten beide ploegen er in het tweede bedrijf een mooi voetbalspectacel van te maken. FC Groningen verloor pas in het laatste kwartier het uitzicht op een goed resultaat. De noordelijke club leidde in de 74e minuut met 1-2 toen Babel zijn tweede treffer maakte: 2-2. Het prachtige doelpunt van Emanuelson in de tachtigste minuut was het hoogtepunt van de avond: 3-2.

In de eerste helft wilde het duel maar niet op gang komen. Het tempo lag veel te laag en slordigheden van beide aanvalzijden zorgden ervoor dat er nauwelijks enig gevaar ontstond voor beide doelen. Gabri stuitte in de zestiende minuut op doelman Bas Roorda. De van een enkelblessure herstelde Huntelaar kopte in de 28e minuut net over. Ook FC Groningen, dat het meest balbezit aan Ajax liet, kreeg voor rust twee kansen. Maarten Stekelenburg keek opgelucht toe hoe Erik Nevland in de beginfase rakelings naast schoot. De doelman van Ajax voorkwam in de 38e minuut dat Bruno Silva van afstand raakschoot.

Aan het begin van de tweede helft verving Kenneth Perez de onzichtbare Tom de Mul. Opnieuw bleek dat als Pereze in de ploeg verschijnt dat Ajax beter gaat spelen. Door zijn creativiteit en goede passes zocht Ajax vaker de weg naar voren. Perez had in de 54e minuut een klein aandeel in het eerste doelpunt van Ajax. De Deen bracht de bal bij Huntelaar die vervolgens Wesley Sneijder vrij zag staan. De middenvelder stelde op zijn beurt Babel in staat te scoren.

Tot grote ergernis van trainer Ten Cate gaf Ajax de voorsprong binnen zes minuten door twee knullige fouten uit handen. Twee minuten na de openingstreffer van Babel vloerde Gabri in het strafschopgebied geheel onnodig Mark Jan Fledderus. Levtsjenko maakte vanaf elf meter geen fout.

Braamhaar
Zoals zo vaak toonde ook scheidsrechter Braamhaar deze avond nog maar eens aan dat het scheidsrechters niveau in Nederland belabberd is. In de eerste helft vergat hij herhaaldelijk gele kaarten te geven na grove charges van Groninger zijde. In de tweede helft viel hij op door warrige beslissingen en onnodig gegeven gele kaarten, zeker vergeleken met wat er eerder in het duel gebeurd was. Gesteld mag worden dat het een goede tweede helft werd, ondanks Braamhaar!

Blunder Stekelenburg
FC Groningen kwam in de zestigste minuut op voorsprong na een blunder van Stekelenburg. De doelman verzuimde de bal de tribune in te jassen en wilde het mooi oplossen door de bal over Suarez heen naar Jaap Stam te spelen en keek vervolgens machteloos toe hoe diezelfde Suarez simpel de bal onderschepte en scoorde: 1-2. Na gemiste mogelijkheden van Huntelaar en Sneijder was het Babel die in de 74e minuut toch Ajax op gelijke hoogte bracht na slim storend werk van Huntelaar bij de eerste paal: 2-2.

Stekelenburg maakte zijne enorme fout bij het tweede doelpunt een beetje goed toen hij in de 77 minuut de doorgebroken Fledderus het scoren belette. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam in de tachtigste minuut van de voet van Emanuelson, de beste Ajacied van dit seizoen. Eraan vooraf ging al een mooie actie van Maduro. Emanuelson passeerde zijn tegenstander vervolgens en poeierde vanaf twintig meter prachtig raak: 3-2.

Schoonheid
Trainer Ron Jans van Groningen vond na afloop dat niet het beste maar het gelukkigste team had gewonnen en vond het vooral jammer dat zijn team de 1-2 voorsprong niet had weten vast te houden. Jans: „Ajax verdiende het tweede doelpunt eigenlijk niet. Huntelaar trok doelman Roorda aan zijn arm. Dat mag natuurlijk niet. Aan de andere kant mag Roorda zich ook niet zo af laten troeven. Die derde treffer van Emanuelson was van uitzonderlijke schoonheid.”

De grieperige trainer Henk ten Cate gaf na afloop geen commentaar op wedstrijd. De oefenmeester verloor tijdens het duel zijn stem. „We hebben van de sterke nummer drie van de ranglijst gewonnen”, stelde zijn assistent Hennie Spijkerman. „Daar zijn we blij mee.”


Eerst maar eens een biertje!


Heilige Engelse grond?


Opnieuw laten de uitsupporters het massaal afweten. Deze keer die uit Groningen


Applaus na de warming-up


Vrouwelijk schoon op 410


De vaste rituelen bij de opkomst van beide elftallen


Italiaanse taferelen op 410


Stekelenburg moet in de eerste helft enkele malen redding brengen


Weinig hoogtepunten in het eerste bedrijf, dus een brilstand op het scorebord


De moed er maar in houden dus!


Ondanks Braamhaar een betere tweede helft


Uit een voorzet van Sneijder mist Gabri maar achterin tikt Babel binnen: 1-0?


De 1-0 vanuit een andere hoekFelicitaties voor de doelpuntenmaker van Maduro


Het is echter al weer snel 1-1 na een penalty


Ajax blijft op zoek naar een doelpunt maar Roorda redt opnieuw


Na een blunder van Stekelenburg komt Groningen echter op voorsprong en verstopt deze fan wijselijk zijn shirt onder zijn jas


Duidelijk te zien is hoe Huntelaar slim de arm van Roorda weg tikt…


…waardoor Babel vrij eenvoudig de gelijkmaker kan binnen tikken: 2-2


Emanuelson heeft uitgehaald: Roorda is kansloos: 3-2


Emanuelson gaat zijn feestje bouwen


Uitzinnige vreugde bij de Ajacieden


Ajax staat vlak voor tijd op winst


Rosenberg vervangt in de slotseconde Huntelaar


De buit is binnen!


Ja, jullie ook bedankt voor een mooie tweede helft. Feyenoord is de volgende!

Ajax-FC Groningen 3-2 (0-0)
51.Babel 1-0 Bekijk het doelpunt
56.Levtsjenko 1-1 (pen.)
60.Suárez 1-2
74.Babel 2-2 Bekijk het doelpunt
80.Emanuelson 3-2 Bekijk het doelpunt

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 49782
Kaarten: Geel: Maduro (Ajax), Suárez, Salom (Groningen)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Emanuelson, Vermaelen, Stam, Heitinga, Sneijder (85. Ogararu), Gabri, Maduro, Babel, Huntelaar, De Mul (46. Perez)

Opstelling FC Groningen:
Roorda, Silva, Sankoh, Kruiswijk, v.d.Linden, v.d.Laak, Lindgren, Levtsjenko, Fledderus, Suárez, Nevland (’74 Salom)

Met dank aan directeur Snip voor opnieuw een knap staaltje fotowerk!

Related posts