Voorbeschouwing Ajax-NEC
Revanche voor matige spel van laatste wedstrijden. Duel live op internet

Ajax wil zich zondag thuis tegen NEC revancheren voor het matige spel in de laatste drie duels met IK Start, Roda JC en Jong RKC. ,,Ik weet zeker dat we een goede wedstrijd gaan spelen,” stelde trainer Henk ten Cate tijdens zijn wekelijkse persconferentie.. Een beetje verbaasd keek Ten Cate vrijdagmiddag om zich heen. In plaats van een handjevol belangstellenden was het druk in het perszaaltje van de Arena. Dat had waarschijnlijk te maken met de harde woorden die de trainer van Ajax eerder had gesproken. ”Maar het is goed dat het zo druk is, want dat betekent dat Ajax leeft,” zei hij.

Ten Cate heeft er weer zin in en heeft het volste vertrouwen in een goede afloop tijdens het thuisduel van komende zondag tegen NEC. “Natuurlijk heb ik me woensdag na de wedstrijd tegen RKC 2 kritisch uitgelaten” Ik vond het ook heel slecht. Maar al met al ben ik nog steeds een gelukkige trainer. We willen eens per twee jaar kampioen worden en bij de beste zestien clubs van Europa horen. Dan moet je als trainer kritisch zijn. Dat ben ik ook, want ik vind dat we nog moeten groeien. Dat is ook logisch. We zijn pas ruim twee maanden bezig. Ik weet echter zeker dat we tegen NEC goed voor de dag komen. We hebben bij Ajax de lat hoog gelegd. We willen dat spelers daarin meegaan. Aan het einde van de rit gaan we kijken wie mee kunnen blijven gaan en wie afhaken. Ik lever kritiek uit een positief perspectief. Het moet beter. ”

Ten Cate plaatste de tegenvallende prestaties van de laatste drie duels ook in perspectief. ”Als je bezig bent een ploeg op te bouwen en in andere speelstijl te laten voetballen, gaat dat met vallen opstaan. Maar wat je erin stopt, moet er een keer uitkomen. Op dit moment komt het er soms wel uit en soms niet uit. Dat is ook logisch. Het spel is nog niet vast. Vastigheid krijg je door veel te herhalen. We zijn pas tweeënhalve maand onderweg.”

De coach onderstreepte nog maar eens dat Ajax een club is die winnen moet combineren met mooi, aanvallend voetbal. ,,Wij kiezen voor de moeilijkste weg. We hebben de filosofie dat je wint en mooi voetbalt voor het publiek. Inherent aan die filosofie is dat je soms struikelt. Maar daarvan moet je leren. De volgende keer moet je niet opnieuw struikelen.”

Wel merkte hij dat vooral de buitenlandse spelers niet gewend zijn aan die filosofie van Ajax. ,,Zij begrijpen er niets van. Ze komen uit een cultuur waarin winnen genoeg is. Ontevredenheid na een zege is daar vreemd.”

Morgen tegen NEC verwacht Ten Cate revanche van zijn team voor het magere spel. ,,Ik weet zeker dat we een goede wedstrijd gaan spelen.”

Ongewijzigd
Vrijdagavond meldde Radio en TV-zender Noord-Holland (RTVNH) in het Ajax-journaal dat Ajax zondag tegen NEC zonder wijzigingen ten opzicht van Roda JC zullen aantreden. Jaap Stam is terug bij de selectie van Ajax. De verdediger kreeg van coach Henk ten Cate deze week enkele dagen rust. Stam speelde daardoor woensdag niet mee in het met 2-5 gewonnen bekerduel met Jong RKC. Hetzelfde geldt voor Gabri en Emanuelson. Ten Cate kan bijna rekenen op een volleidg fitte selectie. Alleen Mitea is nog niet wedstrijdfit. Hij zit in de laatste fase van zijn herstel.

Mijlpaal Huntelaar
Morgen kan Ajacied Klaas-Jan Huntelaar een mijlpaal in zijn carrière bereiken. Mocht hij scoren tegen NEC dan zal dat zijn 100ste doelpunt zijn in clubcarrière. Niet gek na slechts 146 officiële wedstrijden gespeeld te hebben voor red. PSV, De Graafschap, AGOVV, Heerenven en Ajax.

NEC
Bij tegenstander NEC gaat het tot op heden deze competitie helemaal niet best: De Nijmegenaren haalden toto op heden slechts één punt uit vier duels en staat daardoor bijna onderaan. Maar Ajax moet niet denken een makkie te hebben want NEC trof tot nu toe zware tegenstand; PSV, AZ, FC Groningen en SC Heerenveen in de eerste vier duels zal er alles mee te maken hebben maar het zet de ploeg en de positie van Mario Been nu al onder behoorlijke druk.

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win!
Ajax wordt gezien als favoriet voor de winst in de thuiswedstrijd tegen NEC. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,20 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 5,8 keer en voor een zege van NEC maar liefst 10,2 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,20=18 euro. Unibet heeft een speciale actie dat als je je via Zie verslag)
2002-2003 17-11-2002 Ajax-NEC 6-0 (1-0) (Zie verslag)
2003-2004 25-01-2004 Ajax-NEC 1-0 (0-0) (Zie verslag)
2004-2005 31-10-2004 Ajax-NEC 1-0 (1-0) (Zie verslag)
2005-2006 15-01-2006 Ajax-NEC 1-1 (1-1) (Zie verslag)

Related posts