Ajax niet overtuigend maar wel ruim langs Start: 2-5

Zonder ook maar een moment te overtuigen wist Ajax uiteindelijk toch ruim het eerste UEFA Cup duel in Noorwegen te winnen van IK Start: 2-5. Klaas-Jan Huntelaar scoorde twee keer. Markus Rosenberg, Wesley Sneijder en Roger maakten er eentje.

Vooraf had Henk ten Cate gewaarschuwd voor IK Start. De ploeg zou beter en gevaarlijker zijn dan Kopenhagen, de club die Ajax de doorgang naar de Champions League belette. De waarschuwing van Ten Cate bleek ongegrond. Vanaf het begin bleek dat IK Start het niveau van een eerste divisieclub heeft. QWaarschijnlijk probeerde Ten Cate alleen de boel op scherp te zetten om onderschatting te voorkomen. Dat mislukte compleet. Na een goede start gaf Ajax tot twee keer toe op knullige wijze een voorsprong uit handen. Van het goede spel tegen Vitesse en de discipline was niets meer te zien.

Huntelaar frommelde in de zeventiende minuut de 0-1 binnen nadat de Noorse doelman een kopbal van Stam tenauwernood kon stoppen. Ajax liet de tegenstander vervolgens veel te ver komen. Linksback Johnsen schoot in de 27e minuut voor het eerst op het doel van Ajax. De verraste Maarten Stekelenburg kon niet voorkomen dat de bal via John Heitinga in het doel terecht kwam: 1-1.


Mauro Rosales wordt door Ten Cate na een half uur van het veld gehaald voor Babel


Rosenberg heeft zojuist Ajax voor de tweede maal op voorsprong gezet

Trainer Henk Ten Cate baalde zo van de eerste tegentreffer dat hij Mauro Rosales na een half uur van het veld haalde. Invaller Ryan Babel, die aanvankelijk rust kreeg, liet in de 43e minuut na een knappe actie Markus Rosenberg scoren: 1-2. Maar toen de verdediging opnieuw in de fout ging en ook Roger vergat een bal simpel weg rte rossen kon in de 56e minuut Geir Ludvig Fevang zijn ploeg over een enorme stunt laten dromen: 2-2.

Sinterklaas
Uiteindelijk bracht een vrije trap van Sneijder opnieuw uitkomst. Daarna mochten Roger en opnieuw Huntelaar de stand verder uitbouwen om zo nog enigzins gezichtsverlies te voorkomen. In de slotfase bleek dat Start een veredelt amateurelftal is want de pijp was leeg en Ajax verzuimde nog verder uit te lopen. De return, in Amsterdam over twee weken, is slechts een formaliteit tenzij de ajacieden opnieuw achterin veelvuldig voor sinterklaas gaan spelen.

„Ik ben blij met de uitslag maar ontevreden over het geboden spel”, reageerde trainer Henk ten Cate na afloop. „Eigenlijk ben ik maar over één speler echt tevreden. Ryan Babel is erg goed ingevallen. Ik wilde hem rust geven, maar hij heeft wederom bewezen waarom hij voor mij een basisspeler is. Wesley Sneijder, Thomas Vermaelen en Jaap Stam hebben het ook niet heel slecht gedaan. Maar het was vandaag niet goed.”

Ten Cate was vooral teleurgesteld in de manier waarop Ajax de doelpunten weggaf. „IK Start heeft tot tweemaal toe gelijkgemaakt. Dat had nooit mogen gebeuren. Kwaliteit geeft pas de doorslag als je minstens zo veel arbeid als de tegenstander levert. Dat moeten we kennelijk nog leren.”

Trainer Björnebye van IK Start merkte niets van het matige spel van Ajax. „We zijn ook dit niveau niet gewend”, stelde hij. „We kwamen vandaag een paar spelers op het veld tekort. Toch zijn we nog tot twee keer toe teruggekomen. Dat had ik eigenlijk voor onmogelijk gehouden. Daarna konden we Ajax niet meer bijhouden. We gaan over twee weken niet meer voor een echte wedstrijd naar Amsterdam. Dat wordt een oefenduel.”

IK Start-Ajax 2-5 (1-2)
Huntelaar 0-1
Johnsen 1-1
Rosneberg 1-2
Fevang 2-2
Sneijder 2-3
Roger 2-4
Huntelaar 2-5

Scheidsrechter: Gilewski
Toeschouwers: 1600
Kaarten: Geel: Nielsen (Start)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Heitinga (’74 Ogararu), Stam, Vermaelen, Emanuelson, Gabri (’62 Lindenbergh), Roger, Sneijder, Rosales (’35 Babel), Huntelaar, Rosenberg

Opstelling I.K. Start:
Nilssen, S.Pedersen, Haland, Engedal, Johnsen, Stromstad, Schindzielorz (’71 Garba), K.Haestäd, Fevang, Jonsson (’66 Nielsen), Bärlin (’76 Hanssen)

Related posts