Voorbeschouwing Ajax – Vitesse

Na 2 weken zonder eredivisievoetbal vanwege interlandwedstrijden, staat vandaag het derde competitieduel van dit seizoen op het programma. Op de zoveelste nieuwe grasmat en met een nieuwe bal, die is opgebouwd uit de voor Ajax toepasselijke kleuren rood en wit, zal Ajax om 14.30 uur beginnen aan de tweede thuiswedstrijd tegen het door Aad de Mos getrainde Vitesse.

Interlandverplichtingen
Alle Ajacieden die de afgelopen week interlandverplichtingen hadden (Wesley Sneijder, John Heitinga, Urby Emanuelson, Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar, Markus Rosenberg en Tom de Mul) zijn fit in de Arena teruggekeerd. Ten Cate is er van overtuigd dat Ajax progressie heeft gemaakt in de voorbije twee weken, ook al was hij bovengenoemde spelers kwijt vanwege interlandverplichtingen. Degenen die er wel waren, hebben volop geslepen aan hun vorm en conditie. De trainer ziet het effect als hij naar Hedwiges Maduro kijkt. “Alleen al aan zijn mimiek kun je zien dat die jongen voelt dat hij sterker is geworden.”

KJH
In Ajax verband heeft Klaas Jan Huntelaar drie wedstrijden niet gescoord, zowel tegen RKC Waalwijk, NAC Breda en FC Kopenhagen wist hij het net niet te vinden. Toen het onderwerp werd aangesneden dat hij al vijf wedstrijden (incl. 2x Nederlands elftal) geen doelpunt had gemaakt, vertelde hij heel nuchter dat zolang de kansen blijven komen, een doelpunt vanzelf wel komt.

Blessures
Of Vermaelen tegen Vitesse kan spelen zal vandaag worden besloten. Grygera en Mitea zijn er nog niet bij aanstaande zondag. De Spanjaard Gabri kampte de laatste weken met een lichte blessure. De week zonder duels heeft hem echter goed gedaan. Hij zou volledig hersteld zijn en de komende wedstrijd fit kunnen aanvangen. Zowel Vermaelen als Grygera zullen naar verwachting weer fit zijn voor het duel om de UEFA-Cup, aanstaande donderdag tegen het Noorse IK Start.

Vitesse
Vergelijkingen met vroeger zijn aan Ten Cate niet zo besteed, liet hij vrijdagmiddag meermaals weten tijdens zijn ontmoeting met de pers. Op vragen over het vorige seizoen, een seizoen dat voor Ajax noch voor Vitesse voorspoedig verliep, wilde de huidige trainer van Ajax niet ingaan. In aanloop naar het derde competitieduel onder zijn leiding, liet Ten Cate niets aan het toeval over. Tot twee keer toe ging een spion uit het Amsterdamse naar een wedstrijd van Vitesse, de club waar hij ook al eens trainer was. De tegenstander van zondag zou zodoende geen geheimen meer moeten hebben voor Ajax. Ten Cate: “Ik denk niet dat Vitesse ons zal verrassen op tactisch gebied. Ze spelen redelijk consistent, met een diepe spits en drie mensen daar kort achter. Een soort 4-2-3-1-systeem. Nogmaals: vrij goed georganiseerd.’’

Trainer Aad de Mos kan beschikken over een bijna fitte selectie. Alleen Michael Jansen, Gill Swerts en Abubakari Yakubu zijn afwezig.

Arbitrage
Temmink is door de KNVB aangewezen als scheidsrechter. Zijn assistenten zijn Ten Hove en Geutjes.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Stam, Heitinga, Emanuelson, Gabri, Roger, Sneijder, Rosales, Huntelaar en Babel.

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Wapenaar, Verhaegh, Knol, Sansoni, Blondelle, Hersi, Van der Schaaf, Janssen, Due, Junker en Lazovic.

Ajax-Vitesse seizoen 2005-2006 (2-1) (Zie verslag)

Related posts