Harry kwam naar Ajax omdat Ronald daar trainer was
Erwin Koeman probeert keuze voor Charisteas goed te praten

De transfer van Angelos Charisteas naar Feyenoord is op zijn zachtst gezegd ‘niet goed aangekomen’ bij de fans van Rotterdam Zuid (zie ook eerder bericht). Feyenoord is zichtbaar geschrokken van de woede van de fans. Coach Erwin Koeman probeert de druk van de ketel te halen en de keuze voor Charisteas uit te leggen: ,,Ik begrijp dat een aantal mensen teleurgesteld is in onze keuze, maar hoe had men gereageerd als we géén spits hadden gehaald”, sputtert Erwin tegenover VI.

,,Na het vertrek van Dirk Kuijt hebben we eerst een aantal spelers uit de topcategorie gecheckt”, vertelt Koeman in het Algemeen Dagblad over Feyenoords speurtocht. ,,De namen van Carew, Cruz en Pizarro zijn daarvan naar buiten gekomen. De ene wilde bij zijn club blijven, een ander wilde Champions League spelen en bij nummer drie was de vraagprijs te hoog. De spoeling wordt dan dunner en als Nederlandse club moet je eerlijk zijn en je blik richten op de beste spelers die passen in je budget.”

Geen typische Ajax-speler
Koeman probeert het verleden van Charisteas te relativeren; ,,Hij is geen typische Ajax-speler. Hij is destijds naar Ajax gekomen omdat Ronald (Koeman, red.) er trainer was. Hij heeft vier wedstrijden gespeeld en toen ging Ronald weg. Als Charisteas dat had geweten, dan was hij nooit gekomen. Zo moet je het zien.”

Ronald Koeman: Charisteas was risico-aankoop
De verwijzing en koppeling met broer Ronald slaat overigens helemaal nergens op. Het was juist Ronald Koeman die tijdens de uitzending van het voetbalprogramma Voetbal Insite op 22 augustus jongsleden nog liet weten dat hij in zijn periode als trainer van Ajax enkele fouten heeft gemaakt, waaronder het aantrekken van Charisteas (zie bericht Voetbalmax). In de winterstop van het seizoen 2004-2005 werd Charisteas, die in de zomer van 2004 indruk maakte bij het Griekse nationale elftal tijdens Euro 2004, door Ajax aangetrokken als een noodaankoop. ,,Zlatan vertrok en vervolgens slaagden we er niet in Koller of Berbatov aan te trekken”, aldus Ronald toen in Voetbal Inside. ,,Zij stonden bovenaan ons lijstje. In de winterstop werd vervolgens besloten dat dan Charisteas het vertrek maar moest opvangen, maar ook dit gaf niet het gewenste resultaat”. Kortom: Een heel ander verhaal dan broer Erwin nu verteld.

Feyenoord-site verbloemt afkomst Griek
Dat Feyenoord uitgerekend bij aartsrivaal Ajax een spits haalt, zorgt dus voor nogal wat rumoer. Opvallend genoeg noemt de Rotterdamse club op de eigen website niet één keer de naam van de Amsterdamse club in het bericht over de transfer van Harry en plaatste de club een foto van de Griek in zijn nationale shirt. Het doet kennelijk meer pijn in Rotterdam dan men naar de buitenwacht wil toegeven!

Koeman vreest
Koeman vreest dat Charisteas een weinig warm onthaal wacht als de Griek zich volgende week na zijn interlandverplichtingen met Griekenland in Rotterdam meldt. “Ik zal proberen hem op de situatie voor te bereiden. Maar ik hoop vooral dat hij een kans krijgt om hier te spelen. Ik vind het jammer dat hij nu met de nek wordt aangekeken. Die jongen kan er ook niets aan doen. Ik hoop van harte dat hij hier een kans krijgt. Als de situatie voor hem onwerkbaar wordt, hebben we een groot probleem. We willen als ploeg gaan presteren en zonder spits was dat niet gelukt.”

Niet verbaasd
Charisteas zelf was niet verbaasd over de commotie rondom zijn overgang. “Dat heb je als je van Ajax komt”, zei de spits vrijdag tegenover RTV Noord-Holland. “Maar ik zal mijn uiterste best doen om hun ongelijk te bewijzen. Ik wil veel gaan scoren in Rotterdam.” Technisch manager Peter Bosz van Feyenoord snapt de ophef over Charisteas zelfs niet. “Hij is een goede spits en toch ook geen echte Ajacied?”, doelde hij op het kleine aantal competitieduels dat Charisteas voor de Amsterdammers speelde.

Related posts