Ajax en UEFA noemen reakties voorbarig
Ajax wellicht toch nog in CL nu FIFA dreigt met vervangen Portugese clubs?

Komt Ajax wellicht alsnog uit in de Champions League dit seizoen? Volgens enkele Portugese media, waaronder Correio Manha, heeft de wereldvoetbalorganisatie FIFA Portugese clubs gedreigd dat ze uit de Champions league worden genomen indien ze hun geplande rechtzaak doorzetten. Volgens de regels van de FIFA mogen clubs niet naar de burgerrechter. Op last van de FIFA zou de UEFA de clubs met de hoogste clubcoefficienten Ajax, Osasuna, en Chievo als eventuele vervangers aanwijzen indien de Portugezen doorgaan met hun zaak. Het zal allemaal wel met een sisser aflopen, zo als wel vaker het geval…

De FIFA-waarschuwing is te vergelijken met het dreigement dat de Italiaanse voetbalbond (FIGC) onlangs mocht ontvangen, omdat Juventus naar de burgerrechter was gestapt om de degradatie ongedaan te maken. In het Portugese geval draait het allemaal om Gil Vicente. De club werd teruggezet door de Portugese bond omdat de niet speelgerechtigde Angolees Mateus vorig seizoen vier wedstrijden mee speelde in de competitie.

Gil Vicente wil via de rechter deze degradatie ongedaan maken. Een andere club; Leixões, is naar de rechter gestapt omdat deze club vindt dat niet Belenenses de plaats van Gil Vicente in de hoogste klasse moet innemen, maar Leixões zelf. Belenenses was vorig jaar gedegradeerd, terwijl Leixões als nummer vier net niet was gepromoveerd.

Donderdag sprak bondsvoorzitter Gilberto Madail met de FIFA. Volgens een Portugees persbureau meldde Madail na afloop van dat gesprek dat hij zeer pessimistisch was over de toekomst. De preses vreest dat zowel de nationale ploeg als de Portugese clubs worden verbannen uit internationale competities.

[Update 2/9:]
In een reactie liet een woordvoerder van de UEFA weten dat de berichten voorbarig zijn. Volgens de woordvoerder zal de UEFA zich uiteraard conformeren aan eventuele beslissingen van de FIFA, maar is het veel te vroeg om te spreken over uitzetting van de Portugese clubs uit de Champions League en over eventuele vervangers.

In een reactie tegenover het ANP (

Related posts