Loting UEFA Cup: Ajax treft IK Start Kristiansand(Noorwegen)

Ajax teft in de UEFA Cup een Noorse tegenstander; IK Start Kristiansand. De wedstrijden worden op de donderdagen 14 en 28 september gespeeld. Ajax begint met een uitwedstrijd. Start werd opgericht in 1905. In het seizoen 2006 speelt Start in de hoogste Noorse klasse: de Tippeligaen. Start kende de grootste successen aan het einde van de jaren zeventig van de twintigste eeuw. In 1978 en 1980 werd de ploeg landskampioen.

Sinds die succesperiode kende de ploeg een wisselvallig bestaan, regelmatig werd gependeld tussen de eliteserie en de eerste divisie. In 2004 werd de ploeg kampioen van de eerste divisie en promoveerde Start weer naar de Elite. In het seizoen 2005 speelde de ploeg tot de laatste speeldag om het kampioenschap, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. Daarmee was Start voor het seizoen 2006-2007 wel geplaatst voor de tweede voorronde van de UEFA-cup.

De successen in het seizoen 2005 hebben er toe geleid dat de club hard werkt aan de realisering van een nieuw stadion. Het huidige stadion kent voornamelijk staanplaatsen, het nieuwe stadion, dat voor het begin van het seizoen 2007 klaar moet zijn, krijgt 14.000 zitplaatsen.

In Europees verband speelde slechts één club eerder tegen Start; In het seizoen 1980-1981 won AZ allebei de confrontaties; in Noorwegen werd het 1-3, In de Alkmaarderhout werd het 1-0.

Start plaatste zich voor de UEFA Cup door eerst Skala Itrottarfelag (Faroër) opzij te zetten en na een zenuwslopende penaltyserie Drogheda United (Ierland) te verslaan. De ploeg uit Kristiansand had de thuiswedstrijd met 1-0 gewonnen en verloor uit met dezelfde cijfers. Daardoor was een strafschoppenserie noodzakelijk. Die werd met 11-10 uiteindelijk dus door de Noren gewonnen.

Niet kansloos tegen Ajax
IK Start voelt zich niet kansloos tegen Ajax, de Amsterdamse opponent van Start in het UEFA Cup-toernooi. De Noorse club gaat het treffen met de Amsterdammers met vertrouwen tegemoet. ,,Het is een moeilijke loting, maar het is mogelijk om te stunten. Dat heeft Kopenhagen-coach Ståle Solbakken afgelopen week bewezen. Ajax is een talentvolle ploeg met goed voetbal, maar ik zie ook kansen voor ons,” zo sprak technisch manager Erik Soler.


De overige Nederlandse ploegen hadden de volgende loting:
AZ-Kayserispor
Vitoria Set.-Heerenveen
Feyenoord-Lokomotiv Sofia
RK Partizan-FC Groningen

Later meer…Related posts