Voorbeschouwing Ajax-Kopenhagen
Zonder Grygera en wellicht Sneijder, Toch Maduro en niet Roger in basis

Ajax kan in de returnwedstrijd in de voorronde van de Champions League, vanavond in de ArenA, beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Wesley Sneijder is nog een twijfelgeval. Sneijder’s vrouw Ramona staat nog steeds op het punt van bevallen. Of de middenvelder wel of niet speelt, hangt in de ogen van trainer Henk ten Cate van hemzelf af. ,,Hij voelt zelf het beste of hij zich optimaal kan focussen”, aldus de coach.

Zdenek Grygera zal in ieder geval vanavond niet van de partij zijn. Hij liep in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk al na luttele seconden een hamstringblessure op. De verdediger moest daardoor al direct gewisseld worden. Uit nader onderzoek is gebleken dat de blessure die hij opliep een spierverrekking is. Rust is het enige medicijn tegen de verrekking. Door de blessure moet hij in ieder geval de wedstrijden tegen Kopenhagen en NAC Breda missen. Op 10 september zou hij volgens de medische staf zijn rentree kunnen maken. Zijn plaats in het centrum van de verdediging zal in ieder geval toch gewoon weer overgenomen worden door Thomas Vermaelen, die tegen RKC noodgedwongen ontbrak wegens een schorsing.

Maduro toch in de basis en niet Roger
Even leek het er op dat Hedwiges Maduro gepasseerd was door Roger in de basis van Ajax. Het Algemeen Dagblad wist namelijk te melden dat de Spanjaard Roger de plaats wellicht in zou gaan nemen van Maduro op het middenveld omdat Ten Cate ontevreden zou zijn over Maduro en vooral over de manier waarop Maduro zijn positie invulde tegen RKC. Ten Cate heeft dit echter ontkend in een persconferentie. ,,We starten met de op dit moment vertrouwde elf spelers”, aldus Ten Cate. Dit betekend dus dat de basiself van de Amsterdammers er als volgt uit zal gaan zien: Stekelenburg, Heitinga, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Gabri, Maduro, Sneijder, Rosales, Huntelaar, Babel.

Allbäck terug, Grønkjaer onzeker
Bij Kopenhagen, dat afgelopen weekend met 4-0 won en daardoor zijn positie als koploper verstevigde, is spits Marcus Allbäck woensdag weer van de partij. De oud-speler van SC Heerenveen is hersteld van een blessure. Het is wel nog onzeker of ex-Ajacied Jesper Grønkjaer woensdagavond zal aantreden tegen Ajax. De oud-Ajacied kampt met een liesblessure. Door deze blessure speelde Grønkjaer afgelopen zondag, in het door FC Kopenhagen met 4-0 gewonnen competitieduel, ook niet mee.

Geen onderschatting
Een ieder is er schijnbaar van overtuigd dat Ajax wel even ten kostte van Kopenhagen zich zal gaan plaatsen. De tweede wedstrijd in de voorronde voor de Champions League zou geen problemen moeten geven na de 1-2 overwinning in Denemarken, zo luidt de algemene opinie. We moeten echter nooit een tegenstander onderschatten, de Denen zijn taai en hebben niets te verliezen. Werd de 0-0 (zie verslag) in de Deense hoofdstad een aantal jaren geleden niet betiteld als een mooie uitslag in een uitwedstrijd in de UEFA Cup en verloren we toen thuis niet zeer verrassend met 0-1 (zie verslag).?

Ten Cate hoopt op enthousiasme fans
Ajax coach Ten Cate laat op Ajax.nl weten dat hij tevreden is hoe zijn team er voor staat. De kansen op kwalificatie zijn uitstekend. ,,Wij staan er goed voor. Wij zouden van beide teams het betere voetbal moeten hebben en spelen nu thuis. Zondag vond ik het publiek fantastisch en ik hoop dat het woensdag hetzelfde is. Dat er net zo veel mensen zullen komen en dat ze net zo enthousiast zullen zijn als zondag.”

Ajax.nl heeft zojuist laten weten dat de Amsterdamse artiesten Quillermo en Tropical Danny hun nummer 1 hit Toppertje door het stadion laten galmen voorafgaand aan het treffen tussen Ajax en FC Kopenhagen.

Duitse scheids
De Duitse scheidsrechter Herbert Fandel is door de UEFA aangewezen als leidsman van de wedstrijd tussen Ajax en FC Kopenhagen. Fandel Floot vorig seizoen de UEFA Cupfinale in Eindhoven. Hij krijgt assistentie van zijn landgenoten Carsten Kadach en Volker Wezel. Als vierde official is Manuel Grafe aangewezen. In het seizoen 2002/2003 heeft Fandel Ajax ook gefloten in de voorronde van de Champions League. Ajax plaatste zich toen door een gelijkspel tegen AS Roma (1-1). Het duel zal zowel door de NOS als door Eurosport live uitgezonden worden.

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win
Ajax is bij de bookmakers de grote favoriet voor de zege in de wedstrijd tegen FC Kopenhagen. Als je je nu registreerd via

Related posts