Voorbeschouwing Ajax-psv
Weerzien met Ronald Koeman

Vandaag staat het duel tussen Ajax en psv op het programma in de strijd om de 11de Johan Cruijff Schaal. Ajax met Henk ten Cate aan het roer, terwijl psv wordt geleid door een oude bekende; Ronald Koeman. Beide coaches zal er veel aan gelegen zijn om te winnen. Hoewel de wedstrijd hier niet zo leeft als de vergelijkbare Engelse strijd om het Charity Shield, is het toch lekker om het seizoen met een prijs te beginnen.

Seizoen 2005-2006
Het duel om de Johan Cruijff Schaal XI, de officiële seizoensopening van het seizoen 2006/’07, is net als vorig seizoen een treffen tussen Ajax en psv. Toen, nog onder leiding van Danny Blind, pakte Ajax de eerste prijs van het seizoen door met 2-1 te winnen. (Zie verslag)
Ook de bekerfinale was een prooi voor Ajax en opnieuw werd psv met 2-1 verslagen (Zie verslag)

Thuisvoordeel
In tegenstelling tot vorige jaren krijgt de bekerwinnaar het thuisvoordeel in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Die wijziging is in het voorjaar doorgevoerd in de reglementen. De achterliggende reden van deze wijziging is dat de bekerwinnaar altijd zeker is van een plaats in de JC Schaal. Dat geldt niet voor de landskampioen. Als de landskampioen ook de beker wint, dan neemt de nummer twee in de competitie de plaats van de landskampioen in, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Daarom is Ajax als bekerwinnaar dus als thuisspelende ploeg aangemerkt aanstaande zondag.

Ronald Koeman
Ronald Koeman heeft geen stap meer in de Arena gezet sinds zijn ontslag bij Ajax. Op 25 februari 2005, een dag na de uitschakeling in de UEFA-cup door Auxerre, nam Koeman ontslag als trainer van Ajax. Na een korte uitleg aan de aanwezige journalisten zette hij zijn tas in de achterbak van zijn auto en reed de Arena uit. “Sinds dat ene moment ben ik niet meer terug geweest” meldde Koeman. (Zie verslag)

“Ik heb er eigenlijk wel zin in,” aldus Koeman. “Kan ik mooi even kijken of er iets veranderd is” Rancune ten opzichte van Ajax heeft hij niet. Bang voor een niet al te warm welkom van de Ajax-supporters is hij ook niet. “Ik ben destijds zelf opgestapt. Dat is toch anders dan wanneer je wordt weggestuurd,” aldus Koeman.

Favoriet?
Op de persconferentie voor het duel om de Johan Cruijff Schaal probeerden Henk ten Cate en Ronald Koeman beiden in de underdogrol te kruipen. Beide ploegen hebben een aantal moeizame duels achter de rug. Volgens Ten Cate is psv zeker favoriet omdat de ploeg ingespeeld is en versterkt is met nieuwe aankopen. Ronald Koeman vindt echter dat Ajax een streepje voor heeft, omdat die ploeg er al een wedstrijd om het ‘echtje’ op heeft zitten.

Personele bezetting
Ajax kan niet beschikken over Klaas Jan Huntelaar. Hij liep in de bekerfinale tegen een schorsing op, die voor dit duel geldt omdat Ajax als bekerwinnaar meedoet. Bij psv zijn Culina, Gomes, Beasley, Afellay en waarschijnlijk Ooijer afwezig.

Uitzending/arbitrage
Het duel om de Johan Cruijff Schaal zal te zien zijn op SBS6. De KNVB verwacht ruim 42.000 toeschouwers. Scheidsrechter René Temmink leidt het duel. Hij wordt geassisteerd door Wilco Lobbert en Jantinus Meints. Richard Liesveld treedt op als vierde official.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg, Ogararu, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Gabri, Maduro, Sneijder, Rosales, Rosenberg en Babel.

Related posts