Seizoenkaarthouders Ajax komen uit heel het land

Het boek ‘Voetballen in de kleine ruimte’ geeft een overzicht van de verspreiding van Ajax seizoenskaarten. Ajax haalt zijn vaste klanten uit maar liefst 171 gemeenten. Ruim 25.000 supporters komen uit Noord-Holland, maar ook Zuid-Holland (7.632), Utrecht (4.615), Gelderland (3.611), Flevoland (2.837) en Noord-Brabant (2.522) leveren een substantieel aantal vaste bezoekers.

Waar ligt de grens tussen de aanhang van Ajax en Feyenoord? Hoe Brabants is PSV? Is Heerenveen alleen populair in Friesland of ook daarbuiten? Welke clubs concurreren in dezelfde plaatsen om supporters en welke clubs kunnen in de toekomst hun mogelijkheden vergroten door hun stadion uit te breiden? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in ‘Voetballen in de kleine ruimte’.

Gewaardeerd
Het boek beperkt zich tot de Nederlandse situatie, maar er komen ook fans uit het buitenland. Zo reist leraar Ian Walker al vier jaar ieder weekend vanuit het Engelse Wolverhampton naar Ajax. Het levert Ian “een ontspannen weekend op met fantastisch voetbal voor hoge kwaliteit en een lage prijs”, zo vertelde hij in zijn lokale krant Express and Star . “Ik heb nieuwe vrienden gekregen en beleef veel meer plezier aan voetbal.” Hij had altijd een seizoenskaart voor Saddlers, zijn plaatselijke tweede divisie club, maar die zijn twee keer zo duur als bij Ajax. “In Amsterdam worden supporters door het publiek, andere fans en de club veel beter gewaardeerd, dan bij ons in Engeland. De sfeer in de ArenA is niet te evenaren en mijn liefde voor voetbal is er enorm door gegroeid.”

Bron: Highlow.nl

Related posts