Ajax verliest op fysiek van Borussia Dortmund: 2-1

Ajax heeft het oefenduel tegen Borussia Dortmund met 2-1 verloren. het duel werd gespeeld in het Nattenbergstadion in Lüdenscheid. Het duel dat om 14.00 uur zou beginnen, begon ruim 50 minuten later omdat de spelersbus van de Duitsers met pech langs de weg stond. De spelersbus van Ajax bracht uiteindelijk uitkomst. Ajax trof bij de tegenstander Steven Pienaar, die in de basis startte.

Ajax kwam op een 0-1 voorsprong na een half uur spelen door een doelpunt van topscorer Huntelaar. Op het einde van de tweede helft bogen de Duitsers de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. eerst was het Kringe die scoorde en vervolgens benutte Kruska een door Vermaelen veroorzaakte penalty.


Ajacied Gabri achtervolgd door Sahin.

,,Een heel leerzame wedstrijd´´, zei trainer Henk ten Cate over het oefenduel waarin Ajax een 1-0 voorsprong verspeelde. Met de confrontatie tegen (waarschijnlijk) FC Kopenhagen nog elf dagen verwijderd, was de Bundesligaclub een ideale oefenpartner voor de Ajacieden. ,,Dit was een goede test tegen een fysiek sterke tegenstander´´, zei Ten Cate, die tot zijn leedwezen had moeten constateren dat zijn ploeg in de eerste helft uit zichzelf niet kon omschakelen als er zich er verrassingen voordeden. ,,Ze hadden hulp nodig vanaf de kant´´, zei de coach. ,,Het elftal kon het niet uit zichzelf omzetten. Jongens die het normaal oppakken, konden dat nu eenvoudigweg niet. Jaap Stam had zijn handen vol en bij Gabri is het een kwestie van communicatie. Hij zag het wel, maar hij kon pas in de rust er iets van zeggen. Hier hebben we veel van geleerd en we zullen die fout niet meer mogen maken.´´
Borussia speelde met twee spitsen en een speler, oud Ajacied Steven Pienaar, kort daar achter. Ten Cate liet zijn twee centrale verdedigers een op een spelen, om zo de zijkanten vrij te krijgen. ,,Maar die durfden niet te voetballen. Dat was vandaag toch al een probleem; de meesten wilden de bal niet.´´

Toch kwam Ajax na een halfuur op voorsprong door Klaas Jan Huntelaar. De spits reageerde het meest attent toen keeper Pirson een vrije trap van Sneijder niet onder controle kreeg waarna de Duitsers de bal niet uit het doelgebied weg kregen. Even later probeerde Huntelaar in de geest van zijn voorganger Zlatan te spelen toen hij al slalommend door de Borussia-defensie sneed. Tot een succesvolle afronding kwam het echter niet.

Gevaarlijkste ploeg
,,Borussia was in de eerste helft optisch misschien sterker, maar ze hebben maar een echte kans gehad en die kwam al in de eerste minuut´´, sprak Ten Cate. Bij de eerste aanval van de thuisclub moest Maarten Stekelenburg meteen handelend optreden. Kringe schoot van de rand van de zestien ongehinderd op doel. De keeper redde en Valdez faalde in de rebound. Op basis van het aantal doelkansen was Ajax de gevaarlijkste ploeg voor rust.

In de tweede helft kwam de ommekeer. Eerst echter had Huntelaar Ajax op 0-2 moeten zetten toen hij na een pass van Perez alleen voor de keeper verscheen. De doorgaans zo koele spits schoot echter over. Huntelaar scoorde niet en voor Ajax brak een moeilijke periode aan. ,,De spelers hebben ervaren hoe het is om tegen een ploeg te spelen die speelt om te winnen´´, aldus de Ajax-coach.

De Duitse dadendrang kreeg na 75 minuten gestalte toen Wesley Sneijder de bal verloor en, volgens Ten Cate ´nog vier, vijf spelers de fout ingingen´. Kringe stond niet buitenspel en hij verschalkte Stekelenburg met een hard schot: 1-1. ,,Toen zij hun eerste goal maakten, zag je dat wij het kwijtraakten´´, zei Ten Cate. Ajax kon de bal niet meer in de ploeg houden en Borussia zette nog een keer aan. De genadeklap kwam toen aanvoeder Wörns zich weer eens liet vallen en scheidsrechter Metzger een overtreding van Jan Vertonghen gezien dacht te hebben; Penalty voor de Duitsers, geel voor de invaller. Kruska schoot de elfmeter onhoudbaar binnen.

Pienaar
In de slotseconden kreeg Ajax nog een mogelijkheid toen Ryan Babel na een goede aanval zijn harde schot gestopt zag worden door Pirson. ,,Een nederlaag tegen zo´n ploeg is geen reden om in paniek te raken´´, vond Ten Cate. De coach was wel ontevreden over het feit dat zijn spelers zich niet goed verweerden bij de soms harde overtredingen van de thuisclub. ,,Dat mannetje daar´´, zei hij wijzend op Steven Pienaar die zijn oude teamgenoten kwam begroeten, ,,heeft er wat neergeschoffeld. En dat is prima hoor, hij speelt met zijn hart. Maar dan vliegt hij ook maar eens door de lucht, hoe aardig hij ook is.´´

Vertonghen
,,Het bestrijden van een tegenstander die zo fysiek speelt, is een mentale kwestie. Je moet pijn durven lijden, je moet je duels ten koste van alles willen winnen.´´, vervolgt de Ajax-coach. De samenstelling van zijn elftal staat voor de trainer in grote lijnen vast. ,,De lengteas staat zo wel.´´ Over invaller Jan Vertonghen was de Amsterdamse oefenmeester opnieuw zeer te spreken. ,,Hij is niet bang en speelt heel fris, met flair en lef. We stoppen hem ook niet vol met opdrachten. Hij speelt gewoon voor god en vaderland weg en dat staat me erg aan.´´

Burussia Dortmund-Ajax 2-1 (0-1)
31. Huntelaar 0-1
75. Kringe 1-1
80. Kruska (pen.) 2-1

Scheidsrechter: Metzger
Toeschouwers: 10.334 in het Nattenbergstadion van Lüdenscheid

Opstelling Burussia Dortmund:
Pirson, Brzenska, Kruska, Nelson Valdez (60. Smolarek), Dede, Frei (60. Amoah), Kringe, Pienaar, Wörns, Degen (83. Ricken), Sahin (66. Tyrala)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Grygera (46.Emanuelson), Heitinga (79.Ogararu), Stam, Vermaelen, Maduro (46. Vertonghen), Perez (64.Rosenberg), Sneijder (80, Lindenbergh), Gabri, Rosales (46. Babel), Huntelaar

Related posts