Stylist Bergkamp neemt afscheid; Ajax maakt goede indruk (INCL UITGEBREID FOTOVERSLAG)

Dennis Bergkamp heeft na twintig jaar profvoetbal een punt gezet achter zijn loopbaan. De 37-jarige stylist speelde met Arsenal eerst een helft tegen het huidige Ajax. Huntelaar scoorde de eerste goal in het fonkelnieuwe Emirates Stadium in Londen. Na rust betrad de oudere garde het prachtige veld. In ‘ the battle of the legends’ kreeg Ajax iedereen stil door plots zelf Marco van Basten en Johan Cruijff in te brengen, maar het lukte Ajax niet de winst te pakken. Door een treffer van Henry en Kanu ging de overwinning naar Arsenal. Maar dat was niet belangrijk. Een legende nam afscheid; Dennis Bergkamp.

De ‘non-flying Dutchman’ kreeg een waardig afscheid. Zijn vader, die in november van het afgelopen jaar te horen had gekregen dat hij kanker had, zag een laatste wens in vervulling gaan: samen met zijn kleinzoon verrichte hij de aftrap van de memorial.

Diverse grootheden brachten een eerbetoon aan een van Nederlands, nee een van wereld’s beste spelers ooit. Zelfs de spelers die eigenlijk nog op vakantie waren of amper pas in training waren hadden gezorgd dat ze er toch stonden: Henry, Vierra, de Ajax-internationals Sneijder, Babel, Maduro, Heitinga en Stekelenburg. Natuurlijk wilden zij allen spelen. Zelfs Marco van Basten onderbrak zijn vakantie en trok zelfs zijn kicksen weer aan. Maar wonderbaarlijk genoeg vond ook Johan Cruijff coachen vanaf de bank niet voldoende en betrad, gelijktijdig met Van Basten, het veld. Het publiek stond op de banken! Vooral de Ajax-fans lieten zich veelvuldig horen. De Arsenal-fans jammerlijk veel minder. Onder aanvoering van de Ajax-aanhang ging de wave voor het eerst door het Emirates Stadion. En Bergkamp: hij genoot zichtbaar.
Dennis bedankt!

The Iceman smolt van de warmte om hem heen. Patrick Vieira en Thierry Henry keerden speciaal terug van vakantie om hun vriend uit te zwaaien. Toen het Franse duo hem na afloop op de schouders nam, slikte Bergkamp zijn emoties weg. Frank Rijkaard nam zijn oud-ploeggenoot kort daarvoor even apart, sloeg zijn arm om diens schouder en fluisterde mooie woorden. Twintig jaar geleden had Rijkaard hetzelfde gedaan, in de kleedkamer van De Meer. Bergkamp had als 17-jarige zijn debuut gemaakt en Rijkaard voorspelde hem een gouden toekomst. ,,Dat moment ben ik nooit vergeten,’’ aldus Bergkamp.

Het werd een vaarwel mét de man die Bergkamp als tiener uit de A-jeugd van Ajax plukte. Johan Cruijff betrad een kwartier voor tijd in tenue het veld, gevolgd door Marco van Basten. Een verrassingsoptreden, want ‘coach’ Cruijff liep kort daarvoor nog rond in zomerkostuum. Van Basten had zich verstopt in de catacomben. Het publiek reageerde dankbaar op de dubbele invalbeurt en viel even later stil van bewondering. Van Basten gaf eerst een prachtige hakbal op Wim Jonk en dolde daarna op onnavolgbare wijze Steve Bould. ,,Wow, dacht ik,’’ zei Bergkamp, die zijn team uiteindelijk met 2-1 zag winnen.

,,Wat een kick moet het publiek krijgen om Cruijff en Van Basten samen in het veld te zien. Het deed me heel veel dat ze er waren.’’ De hoofdrolspeler zelf miste zijn allerlaatste kans alleen voor Stanley Menzo. Vooraf had hij aangegeven geen cadeautjes te willen krijgen en dat had Menzo goed in de oren geknoopt.

‘There’s only one Dennis Bergkamp’
Het simpele liedje verwoordde elf jaar lang het gemoed van de Arsenal-fans, die oprechte trots voelden als Bergkamp in hún shirt de bal beroerde. Juist die waardering hield de voetballer al die jaren in Noord-Londen.

,,Ik heb een aantal keren nagedacht over een terugkeer naar Ajax,’’ zei Bergkamp zaterdag. ,,Maar mijn familie en ik hadden het hier gewoon te goed. Ik ben heel erg van dit land en van deze mensen gaan houden.’’

,,Wat ik ga doen nu met mijn vrije tijd? De kinderen naar school brengen en weer ophalen, bijvoorbeeld,’’ aldus Bergkamp. ,,Ik heb afgelopen zomer al kunnen wennen aan het afscheid, maar toch zal het zwaar zijn. 25 jaar geleden begon ik bij Ajax, nu is het allemaal voorbij. Dat is even slikken. Toch zie ik het absoluut niet zitten om als trainer aan de slag te gaan. Wie weet, trekt het voetbal me over een paar jaar wel weer, zoals dat ook bij Marco van Basten is gegaan. Maar voorlopig heb ik dat gevoel helemaal niet.’’

De Amsterdammer blijft in Engeland, het land waar zijn kinderen werden geboren. ,,We voelen ons goed hier, dat was vanaf de allereerste dag al zo. We hebben een skybox gekocht in het nieuwe stadion, zodat we nog steeds iedere week naar Arsenal kunnen.’’


Zaterdagochtend vroeg stond het vliegtuig klaar


Veel Ajax-fans hadden hetzelfde vervoermiddel gekozen


Eerst maar eens wat sight-seeing in bijvoorbeeld Notting Hill…


…alwaar je ook de ene naar de andere leuke auto kunt aanschouwen


Op naar Highbury om om te wisselen


Opnieuw een legendarisch stadion dat gaat verdwijnen


De overbekende kraampjes met fan-artikelen


Deze gasten probeerden andere waar aan de man te brengen


In Engeland is voetbal een uitje voor het hele gezin zoals het hoort


De nieuwe betonrots ligt vlak naast het oude Highbury


Een nieuwe start voor Arsenal


Het moet gezegd: Dit is een heel mooi, ietswat Zuid-Europees uitziend, stadion


Voor alle fans lag er een speciaal t-shirt klaar


Ajax komt op voorsprong


Wie anders dan weer Huntelaar scoort de 0-1 voor Ajax. In de tweede helft oa Legend Frank Rijkaard


Arsenal komt op gelijke hoogte door Henry


Tot verrassing van iedereen staat Marco van Basten plots klaar om in te vallen


Maar de sensatie is compleet als naast Van Basten ook gelijktijdig Johan Cruijff erin komt bij AjaxBergkamp gaat direct na afloop op de schouders


Een dankwoord van Dennis zelf
Dennis loopt samen met zijn zoon een ererondje


Vuurwerk tot slot


Buiten het stadion treffen we deze Arsenal-fan van amper 7 maanden


Prachtig shirt


Nog even langs bij DE pub van Arsenal waar we nog lang napraten


Nog een laatste blik op Highbury waarvan letterlijk het licht uitgaat


Onze speciale dank gaat uit naar Eelco voor zijn gastvrijheid dit fantastische weekend!

Opstelling Ajax eerste helft:
Stekelenburg; Heitinga (31. Ogararu), Stam, Vermaelen, Grygera (31. Emanuelson); Sneijder (42. Schilder), Maduro, Vertonghen (42. Lindenbergh); De Mul (31. Babel), Huntelaar (42. Rosenberg), Perez (31. Manucharyan).

Tweede helft, Ajax Legends:
Van der Sar, Winter, Stam, Rijkaard, F. de Boer, Jonk, Davids, Wouters, R. de Boer, Pettersson, Roy.
Wissels: Cruijff en Van Basten vallen in voor Pettersson en Wouters. Menzo vervangt Van der Sar

Related posts