Opstelten en Cohen overwegen verbod uit-publiek bij klassiekers

Wij wisten al enkele dagen geleden het gerucht te melden (zie bericht). Nu meldt ook Het Algemeen Dagblad dat de burgemeesters Opstelten en Cohen overwegen de voetbalklassiekers tussen Ajax en Feyenoord komend seizoen zonder uit-publiek te spelen. De kosten die de overheid voor deze wedstrijden moet maken zouden onevenredig en onaanvaardbaar zijn. Eerder dreigden de burgemeesters al bij nieuwe voetbalrellen rond de beladen wedstrijden vijf jaar zonder publiek van de bezoeker te spelen.

De aanleiding voor de mogelijke maatregel van Cohen en Opstelten is dat het afgelopen april bij de wedstrijd tussen beide rivalen in Rotterdam opnieuw uit de hand liep en 838 supporters werden aangehouden. Die massale arrestatie blijft tussen de Rotterdamse burgemeester en de Feyenoord-supporters staan, zo bleek afgelopen week bij een ’leuk en informeel gesprek’ tussen de club Feyenoord, een aantal supporters en Opstelten.

De burgemeester meent dat de honderden arrestanten, onder wie kinderen en zwangere vrouwen, terecht werden opgepakt en urenlang vastgehouden. De supporters stellen echter dat zij het viaduct niet konden verlaten, toen de politie hen opriep.

Daarom doen tientallen supporters deze week gezamenlijk aangifte van wederrechterlijke vrijheidberoving -gijzeling dus- tegen de burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef . Advocaat Frank van Ardenne hoopt zo ’de onderste steen boven te krijgen’.

Hij verwacht dat niet het Openbaar Ministerie in Rotterdam maar elders in het land deze bijzondere aangifte zal bekijken. ,,We gebruiken dit zware middel niet zomaar. We denken dat er een serieuze kans op vervolging is.’’

Justitie heeft nog niet besloten of elk individu wordt vervolgd voor het niet opvolgen van het bevel van de politie. Het is een moeilijk besluit, want als de zaken worden geseponeerd leiden zowel de politie als de burgemeester gezichtsverlies.

Vandaag komen wel de eerste raddraaiers voor, die eerder die zondag met stenen naar de ME gooiden. Burgemeester Ivo Opstelten wacht de rapportage van justitie af voor hij samen met zijn Amsterdamse collega een beslissing neemt over de toekomst van de klassieker. Eric van Dorp, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord, hoopt dat het uit-publiek welkom blijft. ,,Anders is het een nederlaag voor de gewone voetbalsupporter.’’

De eerste confrontatie tussen de twee rivalen staat op het programma voor 22 oktober in de Kuip.

http://www.ad.nl/rotterdam/article462442.ece

Related posts