Henk ten Cate: ‘Ik begin blanco’
Enorme opkomst bij eerste training

Maandag heeft Ajax de voorbereiding voor het nieuwe seizoen gestart. Voor aanvang van de training gaven Ajax-trainer Henk ten Cate en Technisch Directeur Martin van Geel een persconferentie. Kampioen van Nederland worden, dat is weer de doelstelling van Ajax. Voetballend vermogen, snel balbezit en de helft van de tegenstander wordt de basis waar Ajax dit jaar op gaat spelen aldus Ten Cate en Van Geel. ,,Ik wil niets weten van wat hier gebeurd is, ik wil hier volledig blanco beginnen”, aldus de oud-assistent van FC Barcelona. “Met deze selectie moeten we in staat zijn vol voor het kampioenschap te gaan. Ik heb in mijn hoofd wel een plaatje hoe we moeten gaan spelen maar nog niet welke spelers dat moeten gaan invullen.”

De nieuwe aanwinsten in de technische staf zijn volgens Ten Cate zeer bruikbaar in de selectie. ,,De grootste uitdaging is het om het elftal goed te laten voetballen. Met de mensen om me heen, jongens die op het hoogste niveau hebben gespeeld, jongens als Winter en de Boer, moet dat lukken. Daar kunnen de jonge jongens veel van leren.”

Tenslotte gaf de trainer commentaar op de prestaties van het Nederlands elftal. “In mijn visie zijn de Ajax-internationals op verkeerde posities gebruikt. De kwaliteiten van het Nederlands elftal zijn schromelijk overschat. Als je denkt dat het Nederlands elftal wereldkampioen zou kunnen worden dan kijk je niet verder dan je neus lang is.”

Ajax heeft grote schoonmaak in de selectie gehouden. Maar liefst zestien spelers (incl. Viktor Sikora en Quame Quansah) zijn officieeel van de loonlijst. Daar kwamen acht nieuwe spelers voor terug, waaronder Klaas Jan Huntelaar, die al sinds januari bij Ajax speelt.

Grote belangstelling eerste training
Al ruim voor het geplande tijdstip van 14.30 uur waren spelers begonnen met de training van het eerste elftal. Alle nieuwe aanwinsten waren van de partij: Stam, Perez, Gabri, Roger Garcia, Gentenaar, Ogagaru en Krohn-Dehli. Ondanks de hitte was een zeer groot aantal fans op de eerste training afgekomen. Zelfs de speciaal geplaatste tribune zat bomvol. De sfeer zat er direct goed in. Fans verwelkomden de spelers met vuurwerk en spandoeken (o.a. met de tekst Welcome to Stamsterdam).

Stam
De media-aandacht voor Jaap Stam was ongekend groot langs het trainingsveld nabij de ArenA. Na de training wilde iedereen een eerste reactie van de van AC Milan overgekomen oud-international. De uiterst geroutineerde Stam hield het hoofd ijzig koel. ,,Ik ben hier om de jongens om me heen te helpen, te begeleiden’’, sprak de Kampenaar. ,,Fantastisch trouwens om op deze manier ontvangen te worden door de supporters. Wie de kans krijgt om bij Ajax te komen voetballen, pakt die natuurlijk met beide handen aan.’’ Voor, tijdens en na de eerste training bleek overduidelijk hoe immens populair de nieuwe Ajacied al is bij zijn supporters. Stam kon zich na afloop nauwelijks verstaanbaar maken onder alle toejuichingen. Dat het Ajax-shirt hem goed staat, nam de verdediger graag aan. ,,Ik heb alleen nog niet in de spiegel gekeken’’, grapte de verdediger. ,,Het geeft een goed gevoel als mensen direct vertrouwen in je hebben’’, vervolgde Stam. ,,Het is nu aan mij om dat vertrouwen terug te betalen.’’ Om zich heen blikkend, de loftuitingen van de supporters lustig inhalerend: ,,Dit is wel mooi hoor. Inderdaad een beetje Zuid-Europees.’’

Perez
Ook een andere aanwinst; Kenneth Perez, straalde van oor tot oor bij de eerste training van Ajax. De van AZ overgekomen Deense aanvaller lachte regelmatig zijn tanden bloot en genoot zichtbaar van de eerste momenten als Ajacied. ,,Dit is een mooi voorbode voor een mooi seizoen”, hoopte Perez. ,,Wat veel supporters zeg. Ik wist ongeveer wel wat er vandaag zou gebeuren, maar dat zoveel fans zijn gekomen, had ik niet gedacht.”

Ogararu
Rechtsback George Ogararu moet de herinnering aan Hatem Trabelsi, zijn voorganger als rechtsback, in sneltreintempo laten vervagen. ,,Mijn eerste indruk van deze club is goed’’, vertelt Ogararu halverwege zijn eerste werkdag als Ajacied. ,,Ik ben blij hier in Amsterdam te zijn.’’ Het is natuurlijk even wennen voor de Roemeen. Een nieuwe club in een nieuwe stad in een nieuw land. Andere cultuur, nieuwe mensen en andere gewoontes. Binnen en buiten het veld. ,,Wat mijn rol wordt in dit elftal?”, herhaalt Ogararu de vraag. ,,Dat horen we de komende dagen wel van de trainer.’’

De van Steaua Boekarest overgekomen verdediger kende Ajax natuurlijk al wel. Ogararu kent zijn Amsterdamse klassiekers. Voor Amsterdamse heldendaden uit een minder ver verleden, raadpleegde hij zijn landgenoot Cristian Chivu. De oud-Ajacied sprak lovende woorden over de Amsterdamse club. ,,Ik hoop voor deze club op het kampioenschap en een goede rol in de Champions League’’, vervolgt de kersverse Ajacied. De warme woorden die Chivu sprak over Ajax, klonken Ogararu als muziek in de oren. ,,Volgens Cristian is Ajax een heel goede keuze.’’ Tenslotte, wat kunnen de Ajax-volgers de komende voetbaljaren van hem verwachten? Ogararu: ,,Ik ben een werker. Iemand die vooral hard voor het team werkt. Daarmee hoop ik bij te dragen aan succes.’’

Klik hier voor het fotoverslag van de eerste training van de AFS

Related posts