WK-debuut Sneijder en Heitinga
Oranje start WK met 1-0 zege op Servië Montenegro

Het Nederlands elftal is het WK in Duitsland gestart met een 1-0 zege op Servie & Montenegro. Arjen Robben scoorde na ruim 10 minuten de enige treffer van de wedstrijd, hij werd op prachtige wijze de diepte in gestuurd door Robin van Persie. John Heitinga en Wesley Sneijder, maakten hun debuut op een WK, stonden in de basis en speelden de gehele wedstrijd.

Voor de overige Ajacieden; Ryan Babel, Hedwiges Maduro en Maarten Stekelenburg waren uiteindelijk geen speelminuten weggelegd De 1-0 is een goede basis voor een kansrijke positie in de WK poule. In dezelfde poule versloeg Argentinie zaterdag Ivoorkust met 2-1. Vrijdag speelt Oranje om 18:00uur zijn tweede wedstrijd tegen Ivoorkust.

,,Het ging best goed’’, keek Heitinga na afloop in de catacomben van het Zentralstadion terug op zijn optreden als rechtsback. De Ajacied heeft het ‘duel’ met concurrent Jan Kromkamp voor de plek rechts in de defensie in zijn voordeel beslist, zo werd duidelijk bij de aftrap van Servië & Montenegro – Nederland. Heitinga: ,,Op de wedstrijddag zelf weet je natuurlijk pas voor honderd procent zeker dat je speelt. Maar zaterdag, tijdens de middagtraining zag ik een basisplaats al een beetje aankomen. Als het vervolgens allemaal goed uitpakt, kan je alleen maar blij en tevreden zijn.’’

Genieten
De verdediger gaf na afloop eerlijk toe dat hij bij vlagen had genoten. Tijdens de wedstrijd viel vooral veel te genieten van de verbluffende staaltjes voetbal van ploegmaat Robben. Voor, tijdens en na de interland genoot Heitinga vooral van het weer massaal uitgerukte Oranje-legioen. ,,Naast onszelf en de bondscoach, kunnen we ook ons publiek een groot compliment maken. De beleving bij de supporters was vandaag fantastisch. Ik kreeg er op een bepaald moment echt kippenvel van. Zo zie je maar weer hoe Oranje leeft bij iedereen.’’

Lekker genieten
Wesley Sneijder was vanaf het middenveld nog iets nadrukkelijker getuige van de wervelende acties van Robben, de international die na afloop terecht tot Man van de Wedstrijd werd gekroond. De Ajacied regelde het spel als centrale middenvelder. Oranje begon het WK met de ‘punt’ naar achteren. Een strategie die uiteindelijk winnend bleek. ,,We moeten vandaag lekker genieten van deze overwinning’’, nam Sneijder het woord over van clubgenoot en collega-basisspeler Heitinga. De beide Ajacieden konden terug kijken op een geslaagde wedstrijd. Sneijder en Heitinga speelden sober, in dienst van de ploeg. Al te veel risico’s kon Oranje zich dan ook niet permitteren tegen het soms venijnig uit de hoek komende Servië en Montenegro. De ploeg van oud-PSV’er Mateja Kezman slaagde er dus uiteindelijk niet in oud-Ajacied en Oranje-goalie Edwin van der Sar te verslaan.

,,Zo vlak voor deze eerste wedstrijd was bij iedereen in de selectie wel sprake van gezonde wedstrijdspanning’’, vervolgde Sneijder zijn terugblik. ,,Voor iedereen was duidelijk dat je de eerste wedstrijd op een toernooi altijd ‘gewoon’ moet winnen. Wat dat betreft hebben we gedaan wat we moesten doen. En het ging best lekker moet ik zeggen. Van mijn blessure heb ik in elk geval geen last meer gehad. Gelukkig maar.’’

Debuut
Het duel met Servië en Montenegro was niet alleen vanwege de zege memorabel voor de twee basiskrachten. Heitinga en Sneijder maakten allebei hun debuut op een WK. Vooral Sneijder liet zijn gevoelens de vrije loop, in de milde overwinningsroes zo kort na de wedstrijd: ,,Geweldig om een WK mee te mogen maken. Tijdens een groot toernooi als dit staat zoveel meer op het spel. Je begint gespannen. Begrijpelijk. Maar als je eenmaal bezig bent, glijdt alle spanning razendsnel van je af.’’

Vrijdag winnen van Ivoorkust, brengt Oranje zo goed als zeker verder in het toernooi. Sneijder: ,,Met een overwinning zetten we een heel grote stap vooruit. Dat Ivoorkust in elk geval over een sterke ploeg beschikt, werd wel duidelijk in hun wedstrijd tegen Argentinië. Makkelijk wordt het zeker niet. Vrijdag vallen er hoe dan ook goede zaken te doen.’’

Jongensdroom
Na de korte vooruitblik, besloot Sneijder zijn verhaal toch weer in lichte euforie. Alles op dit WK spreekt tot de verbeelding. De jongensdroom die Sneijder ooit koesterde om zijn kunsten te tonen op een mondiale, werd in Leipzig werkelijkheid. ,,Fantastisch om deze wedstrijd mee te mogen maken. En dan ook nog als basisspeler. Dit geeft me een onbeschrijflijk gevoel. Hier ga ik de komende dagen zeker van genieten. Natuurlijk niet te lang. Vrijdag wacht alweer een tweede wedstrijd.’’

Klik hier voor een prachtig fotoverslag van de AFS van deze wedstrijd

Klik hier voor een prachtig fotoverslag van de AFS van het feest in Leipzig rondom deze wedstrijd

11-06-2006 15:00 Servië-Montenegro – Nederland 0 – 1
18. Robben 0-1

Scheidsrechter: Merk(Dui)
Toeschouwers: 37216

Opstelling Servië-Montenegro:
Jevric, Dragutinovic ( 81′), Krstajic, N Djordjevic (43′, Koroman), Nadj, Stankovic ( 34′), Gavrancic ( 90′), Duljaj, P Djordjevic, Kezman (67′, Ljuboja), Milosevic (46′, Zigic)

Opstelling Nederland:
Van der Sar, Ooijer, Van Bronckhorst ( 56′), Heitinga ( 85′), Mathijsen (86′, Boulahrouz), Van Bommel (60′, Landzaat), Cocu, Sneijder, Robben, Van Persie, Van Nistelrooij (69′, Kuyt)

Related posts