Hennie Spijkerman verrassende assistent
Ten Cate officieel voor twee jaar trainer Ajax

Iedereen wist het al maar na de Champions League finale van afgelopen woensdag kon het ook eindelijk officieel naar buiten gebracht worden: Henk ten Cate is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax en is de opvolger van Danny Blind (zie bericht ajax.nl). Hij tekent een contract voor twee jaar. Ten Cate mag zelf zijn technische staf invullen en heeft daarbij al voor een eerste surprise gezorgd: Hennie Spijkerman wordt de assistent van Ten Cate. Het kostte Henk ten Cate (51) zichtbaar moeite.

De ochtend na het grootste succes uit zijn trainerscarrière – het winnen van de Champions League – maakte de geëmotioneerde assistent van Frank Rijkaard de spelers van FC Barcelona duidelijk dat zijn nabije toekomst niet in Catalonië, maar bij Ajax ligt.

Eerder werkte Ten Cate bij Go Ahead Eagles, Sparta, Vitesse, Bayer Uerdingen, MTK Boedapest en NAC. In de eredivisie baarde hij opzien door met subtoppers steeds hoog te eindigen. Met Sparta haalde hij zelfs de bekerfinale. Saillant detail is dat Ten Cate ooit stage liep bij Ajax, destijds geleid door Louis van Gaal.

Weinig tijd
Bij Ajax zal Ten Cate weinig tijd krijgen om iets op te bouwen zoals dat de voorbije drie seizoenen in Barcelona kon. Gezien het feit dat Blind werd afgerekend op de enorme achterstand in de eredivisie en het teleurstellende voetbal, zal de nieuwe coach dus direct – met attractief voetbal – om het kampioenschap moeten strijden.

Het uitgangspunt is niettemin iets beter dan vorig jaar, omdat Ajax de technische staf opzadelde met een enorm aantal aflopende contracten. Er was een schrijnend gebrek aan evenwicht in de selectie. Dat probleem heeft Ajax deels opgelost met het aantrekken van Jaap Stam en Kenneth Perez. Ook wordt voorzichtig gehengeld naar Edgar Davids, maar de speler van Tottenham Hotspur zal dan wel heel veel geld moeten inleveren. Bovendien heeft Tottenham aangegeven Davids niet kwijt te willen.

Spijkerman
Hennie Spijkerman; de oud-trainer van FC Zwolle stapte eerder dit seizoen op nadat hij de talloze bedreigingen van supporters aan zijn adres en dat van zijn gezin beu was. Indien Ten Cate voor PSV had gekozen, zou hij Spijkerman eveneens hebben meegenomen. Van het kwartet oefenmeesters dat dit seizoen bij Ajax ondanks alle malheur twee prijzen won en de voorronde van de Champions League bereikte, mag alleen Fred Grim blijven als keeperstrainer. Blind, Ruud Krol en Gerard van der Lem werden op non-actief gesteld. Danny Blind keert niet terug in de technische staf van Ajax. Blind en Krol kregen de boodschap mee dat Ajax wellicht nog op zoek gaat naar een passende functie, maar Blind heeft al aangegeven daar weinig voor te voelen. Krol wacht nog steeds op een gesprek met de clubleiding.

Related posts