AJAX ONTSLAAT BLIND; Persconferentie en persbericht (incl. video)!

Naar aanleiding van de evaluatie van de technische staf (Danny Blind, Ruud Krol, Gerard van der Lem) gaf Ajax woensdagmorgen om 11 uur een persconferentie in de ArenA. Ajax maakte het ontslag van trainer Danny Blind bekend. Het ontslag volgt op een zeer moeizaam seizoen, waarin de ploeg op de valreep nog wel de voorronde van de CL bereikte en de beker veroverde. Ook de assistenttrainers Gerard van der Lem en Ruud Krol kregen hun congé. Ajax noemt als reden voor het ontslag dat de ploeg niet daadwerkelijk heeft kunnen meedoen aan de strijd om de titel. Ook liet de manier van spelen dit seizoen te wensen over, aldus het bestuur. Het aandeel ‘Ajax’ is op de beurs stilgelegd.


Technisch Directeur Martin van Geel en voorzitter John Jaakke tijdens de persconferentie deze ochtend

UPDATE 11:45uur:
Na zijn evaluatie met de directie is Danny Blind direct de ArenA uitgereden. Afscheid nemen van spelers was er niet bij, omdat die vakantie hebben, of zich vanaf gisteren bij nationale selecties hebben gemeld. John Jaakke en Martin van Geel gaven tijdens een persconferentie opening van zaken. “Als we het over vertrouwen hebben, dan hebben we dat wel degelijk gehad; zowel in speelstijl, als in het laten halen van spelers”, reageerde voorzitter John Jaakke op de kritiek van Blind de afgelopen tijd dat de club onvoldoende vertrouwen in hem zou hebben getoond. “Maar het vertrouwen werd gaandeweg het seizoen steeds meer beschaamd.” Jaakke noemde het een moeilijk besluit “Danny is een echte Ajacied. Dit gaat niet in je koude kleren zitten.” Ajax heeft Blind altijd gesteund, ook toen de ploeg negende stond. “Anders hadden we nooit de play-offs en de beker kunnen winnen”, aldus de Ajax-voorzitter. “We hebben Danny rustig laten werken. Geen trainer van Ajax heeft met dergelijke resultaten zo rustig kunnen werken. We hebben als leiding in het belang van Ajax moeten denken en daarom deze beslissing genomen.” Technisch directeur Martin van Geel sloot zich bij de woorden aan. “Wat mij betreft is Danny Blind de juiste man, maar op dit moment bij Ajax niet op de juiste plaats.”

De succesvolle eindsprint had geen invloed op de besluitvorming. ,,Mooie successen, maar in onze ogen niet symptomatisch voor het hele seizoen’’, aldus Van Geel. ,,We zijn in een groot aantal duels op z’n zachtst gezegd erg gelukkig geweest. Dat hoort bij voetbal, maar het geeft wel iets aan.’’

VIDEOBEELDEN: Persconferentie in beeld

Nadere verklaring
De directie en het bestuur van Ajax hebben volgens de Amsterdamse krant Het Parool verklaard dat de club de voorkeur gaf aan het behalen van de playoffs en de Champions League. Om te voorkomen dat de pluris uitbrak, besloot men te wachten met het officieel bekend maken van het ontslag van Danny Blind. Een zeer intelligente zet. ‘We hebben Danny niet publiekelijk gesteund, omdat dat niet in het belang was van de evaluatie. De bekerfinale en de play-offs waren te belangrijk’, zegt Van Geel.

Geen leugenaars
‘We hebben ons vertrouwen niet uitgesproken in Blind, omdat we geen leugentje om bestwil wilden doen’, zegt Jaakke. ‘Als je telkens je vertrouwen uitspreekt en aan het einde van het seizoen moet iemand de club verlaten, is je vertrouwen niets meer waard’. “Danny is een echte Ajacied. Dit gaat niet in je koude kleren zitten.” Ajax heeft Blind altijd gesteund, ook toen de ploeg negende stond. “Anders hadden we nooit de play-offs en de beker kunnen winnen”, aldus de Ajax-voorzitter. “We hebben Danny rustig laten werken. Geen trainer van Ajax heeft met dergelijke resultaten zo rustig kunnen werken. We hebben als leiding in het belang van Ajax moeten denken en daarom deze beslissing genomen.”

Andere functie Blind en Krol binnen Ajax?
Ajax heeft met de woensdag weggestuurde Danny Blind en diens assistent Ruud Krol de mogelijkheid besproken in een andere functie voor de club actief te blijven. Tot direct resultaat heeft dat niet geleid. “Het zijn twee clubiconen, met een lange staat van dienst bij Ajax. De tijd zal zijn werk moeten doen”, zei technisch directeur Martin van Geel over de mogelijkheid. Wat Blind en Krol is aangeboden, werd niet aangegeven.

Van Geel gaf aan dat er met Gerard van der Lem, ook assistent van Blind, niet is gesproken over behoud voor de club. Keeperstrainer Fred Grim heeft het aanbod om te blijven in beraad. “Hij is een specialist. Hij kan bij Ajax blijven werken, maar wil daarover nadenken”, gaf Van Geel aan.

Opvolger
Blind had nog een contract voor 1 jaar. Ajax heeft (officieel) nog geen opvolger voor Blind aangesteld. Naar verwachting zal binnenkort Henk ten Cate als nieuwe trainer worden gepresenteerd. Ten Cate is momenteel assistent-trainer van Frank Rijkaard bij Barcelona. De Spaanse club speelt op 17 mei nog de finale van de Champions League tegen Arsenal. Ten Cate heeft aangegeven na die eindstrijd uitsluitsel te geven over zijn toekomst.

Het officiële persbericht van Ajax dat al eerder deze ochtend uitlekte:

Ajax beeindigt samenwerking Danny Blind
De directie van AFC Ajax heeft besloten om de samenwerking met Danny Blind als hoofdtrainer en met Ruud Krol en Gerard van der Lem als zijn assistenten tussentijds te beëindigen. Zij zijn hierover vanochtend geïnformeerd. De redenen voor dit besluit zijn de volgende:

· Het eerste elftal van Ajax heeft de belangrijkste doelstelling, te weten daadwerkelijk meestrijden om het landskampioenschap, niet behaald.

· Het eerste elftal van Ajax heeft gedurende het afgelopen seizoen niet het gewenste voetbal gespeeld, namelijk attractief, aanvallend en dominant voetbal.

· Zowel de progressie van het collectief als van individuele spelers een enkele uitzondering daargelaten is, in de periode van ruim een jaar, onvoldoende.

De beoordeling van de technische staf betreft de gehele periode van 14 maanden waarin Danny Blind, Ruud Krol en Gerard van der Lem functioneerden. De besluitvorming omtrent hun positie heeft gisteravond plaatsgevonden tijdens een bijeenkomst met directie en Raad van Commissarissen van Ajax. In de uiteindelijke afweging die heeft geleid tot beëindiging van de samenwerking zijn de resultaten en ontwikkelingen van het gehele seizoen meegewogen, inclusief de gewonnen play offs en de bekerfinale.

Ajax betreurt het feit dat er in de afgelopen weken commotie is ontstaan omtrent de positie en toekomst van Danny Blind, in het bijzonder daar waar het de rol en stellingname van de clubleiding betreft. Ajax hecht eraan te benadrukken dat zij met haar beslissing om gedurende het seizoen af te zien van een inhoudelijke reactie over de prestaties en resultaten van het eerste elftal en het functioneren van de technische staf, te allen tijde heeft beoogd op een zorgvuldige en integere manier te opereren.

De clubleiding van Ajax hecht er tot slot aan zijn waardering uit te spreken voor de niet aflatende inzet en betrokkenheid die Danny Blind, Gerard van der Lem en Ruud Krol gedurende het seizoen hebben getoond, niet in de laatste plaats in de afgelopen periode. Aan Danny Blind spreekt de clubleiding zijn bijzondere dank uit voor zijn jarenlange inzet voor en bijdrage aan Ajax.



Danny Blind in zijn laatste optreden als coach van Ajax tijdens de bekerfinale van afgelopen zondag

Related posts