Ajax-bestuur hoopt met snelle presentatie Edgar Davids druk weg te nemen

De kans is groot dat Edgar Davids volgend seizoen weer te bewonderen is in het Ajaxshirt. De Amsterdamse club hoopt de ervaren middenvelder te kunnen strikken voor komend seizoen, in de rug gesteund door de waarschijnlijke komst van trainer Henk ten Cate. Ten Cate is gecharmeerd van de 33-jarige middenvelder en wil hem terug naar Amsterdam halen. Edgar Davids schijnt ook wel oren te hebben naar een eventuele terugkeer. Volgens de Engelse krant The Mirror vertrekt Edgar Davids definitief bij Tottenham Hotspur, de club met als coach Martin Jol. De reden voor dit besluit zou het afhaken voor een plaats in de Champions League zijn. Volgens de krant zou Martin Jol er een voorstander van zijn dat de routinier halverwege zijn contract, dat tot medio 2007 loopt, vertrekt.

Een onderhandelingsgesprek tussen beide partijen moet nog plaatsvinden, maar het eerste contact is inmiddels gelegd. Ook de voetballer zelf is op de hoogte gebracht van de interesse. Ajax is er alles aan gelegen de bij de fans populaire Davids zo snel mogelijk te presenteren als nieuwe aankoop. Het bestuur is allerminst geliefd bij de aanhang en kan een positief bericht goed gebruiken. Davids sprak vorige zomer al oriënterend met Danny Blind (zie bericht), maar de nu 33-jarige voetballer koos destijds voor een overstap naar Tottenham Hotspur.

‘De pitbull’, zoals Louis van Gaal Davids bij Ajax noemde, begon zijn loopbaan bij Ajax en speelde 5 seizoenen in de hoofdmacht. Daarna vertrok hij naar Italië waar hij voor AC Milan, Internazionale en Juventus uitkwam. Tussendoor speelde hij ook 18 wedstrijden voor FC Barcelona. Davids heeft nog een contract voor één seizoen bij de Londense club, maar de club heeft laten weten dat ze bereid zijn om mee te werken voor een eventuele vertrek.


Edgar Davids ziet een terugkeer naar Ajax naar verluidt wel zitten

veel geleerd
Davids en Ten Cate werkten een half jaar uiterst succesvol bij FC Barcelona, in de tweede helft van het seizoen 2003-2004. Als huurling van Juventus bleek de pitbull het ontbrekende stukje in de Catalaanse puzzel, toen hij als dragende kracht achter Ronaldinho ging spelen. Barcelona bleek mét Davids vrijwel onverslaanbaar en de band tussen de voetballer en de assistent-coach groeide. Op de vraag of hij Frank Rijkaard tot zijn favoriete trainers rekent, antwoordde de middenvelder in oktober 2005 veelzeggend: “Je bedoelt Ten Cate. Van Henk heb ik veel geleerd ja, zeker.”

WK-selectie
De kans voor Davids op een plek in de WK-selectie van Oranje is klein, zo liet bondscoach Marco van Basten al doorschemeren. Davids werd niet opgeroepen voor de trainingsstage van het Nederlands elftal in Noordwijk van deze week. Tegenover persbureau Reuters liet de voetballer onlangs weten te twijfelen over zijn toekomst. “Het is een moeilijke beslissing,” zei Davids. “Ik weet het nog niet. Uiteindelijk wil je toch terug naar huis, maar het probleem is dat ik het hier enorm naar mijn zin heb. Tottenham is een goede omgeving voor me. Bovendien zijn er perfecte mogelijkheden om te presteren. We hebben een erg sterk team, met spelers die uit zullen groeien tot wereldtoppers, dat weet ik zeker. Mijn contract duurt bovendien nog een jaar. Ik moet er nog maar eens goed over praten met een aantal mensen.”

Zware kritiek
Eén van die mensen is Ten Cate, de beoogde opvolger van Danny Blind. De rechterhand van Frank Rijkaard wil pas na de Champions Leaguefinale van volgende week naar buiten treden over zijn toekomst. Ajax slaat tegen die tijd het liefst een dubbelslag, door na Ten Cate zo snel mogelijk ook Davids te presenteren. Op die manier hoopt de clubleiding wat druk weg te nemen. De Amsterdamse aanhang heeft zware kritiek op het nakende ontslag van Blind. Mocht de transfer inderdaad rondkomen, dan keert Davids na precies tien jaar terug bij Ajax. In de zomer van 1996 stapte de middenvelder over naar AC Milan, na een uiterst succesvolle periode in Amsterdam. Davids won drie keer de landstitel, veroverde de UEFA Cup en speelde twee Champions Leaguefinales.

Related posts