Ajax tijdens groot feest gehuldigd op Leidseplein

Ajax is vanavond gehuldigd voor het winnen van de beker. Vanaf een uur of zes werd het snel vol. Maar toen was het meteen feest en begon het scanderen van leuzen. Naast het eren van de eigen club waren er ook leuzen gericht tegen de voorzitter – ‘Jaakke rot op’ – en uiteraard tegen Feyenoord; ‘Helemaal niets in Rotterdam’. Het Leidseplein ontplofte bijna toen de spelers een voor een op het bordes kwamen, waarbij het meeste lawaai opklonk voor topscorer Huntelaar, de afzwaaiende Galasek en vooral voor vermoedelijk vertrekkend trainer Blind.In zijn speech bedankte Blind de gemeente Amsterdam voor het mogelijk maken van de huldiging en herhaalde hij de woorden die hij eerder had gebruikt, namelijk dat Ajax niet de spelers, bestuursleden of trainers is, maar de supporters. “De club, dat zijn jullie.” Na de speech van Job Cohen was het de beurt aan de spelers. Steven Pienaar zorgde ervoor dat Yannis Anastasiou als eerste van de spelers de microfoon ter hand nam om te gaan zingen. Ook Nourdin Boukhari, Klaas Jan Huntelaar {“Amsterdam, Amsterdam, Amsterdam”) en Wesley Sneijder namen het voortouw bij de liedjes. Boukhari: “De beker winnen in Eindhoven? Dacht het niet hé! De Beker winnen in Amsterdam? Dacht het wel hé!” Pienaar kon het niet laten: ‘Bommen op Rotterdam!’ De spelers zongen mee met het repetoire van Peter Beense.

De Ajacieden op het Leidseplein liet meermaals weten achter Danny Blind te staan via liedjes als “Danny Blind is een echte Ajacied” en “Danny moet blijven”. Blind kreeg het plein aan zijn voeten door te zeggen dat ‘niemand groter is dan de club’. De spelers plaatsten Blind uitdrukkelijk op de voorgrond alvorens te vertrekken. Uiteindelijk bleven enkel de leden van de technische staf op het balkon om nog één keer de supporters te bedanken. Het bestuur van de bekerwinnaar liet zich overigens niet zien, maar bleef binnen de veilige muren van de schouwburg. ,,Het heeft geen zin te gaan provoceren”, erkende voorzitter John Jaakke zijn penibele situatie.

Rellen
Na de huldiging werd de sfeer grimmiger. De ME wilde het Leidseplein binnen 5 minuten leeg hebben; een bijna onmogelijke opgave. Een deel van de supporters weigerde het plein te verlaten en wilde van John Jaakke tekst en uitleg omtrent de gang van zaken rondom Danny Blind. Toen zij herhaaldelijk gesommeerd werden het plein te verlaten en daar geen gehoor aan gaven voerde de Mobiele Eeenheid charges uit. Twee mensen liepen steekwonden op bij rellen. De politie verrichtte enkele tientallen arrestaties onder personen die weigerden het plein te verlaten. Ruim een uur later keerde de rust weer enigszins terug in de stad.

Related posts