Voorbeschouwing Ajax-psv: afscheid met een prijs?

De politie zet vandaag extra mensen in bij de bekerfinale tussen Ajax en PSV in de Rotterdamse Kuip. Hoofddoel van de gemeente en politie is ‘een rustig en sportief verloop van de finaledag’, zo lieten ze donderdag weten. De politie wil met man en macht voorkomen dat opstootjes escaleren. „Wij zitten er bovenop”, aldus een woordvoerder woensdag. De politie vreest niet zozeer voor de aanhangers van de twee finalisten, maar zij sluit niet uit dat supporters van andere voetbalclubs als Feyenoord en ADO Den Haag de zaak willen „verstieren”. De politie laat het niet zover komen en grijpt tijdig in, aldus de zegsman.

Op verscheidene plekken in de stad gelden zondag een drank- en een samenscholingsverbod. Rotterdam verwelkomt zondag ongeveer 30.000 voetbalsupporters die de bekerfinale tussen Ajax en PSV in de Kuip zullen bijwonen. De politie verwacht uit Amsterdam ongeveer 11.000 fans in acht treinen en tachtig bussen. Uit Eindhoven komen naar schatting 6000 voetballiefhebbers met circa 130 bussen en tweehonderd personenauto’s. De politie vangt de toeschouwers op diverse locaties op. De agenten in Rotterdam krijgen hulp van collega’s uit die regio’s en van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Sinds de hevige rellen bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax op 17 april 2005 treedt de politie in Rotterdam extra streng op. Bij het jongste duel tussen de Amsterdamse en de Rotterdamse club werden ruim achthonderd gefrustreerde feyenoord-aanhangers aangehouden omdat zij niet wilden vertrekken van een viaduct bij het stadion.

Twijfelgevallen
Trainer Danny Blind hield nog een slag om de arm over de terugkeer van Hedwiges Maduro. Hij lijkt echter op tijd weer fit te zijn voor de bekerfinale. Bij PSV, dat de vijftiende finale ingaat (8x winst), is alleen het meespelen van Arouna Koné nog onzeker. De Ivoriaan keerde vandaag voor het eerst weer terug op het trainingsveld na een blessure.

Boukhari
Boukhari is inmiddels wel beschikbaar omdat de KNVB afzag van de verwachte schorsing als gevolg van de rode kaart in het duel van woensdag met FC Groningen.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg, Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson, Maduro, Galasek, Boukhari, Charisteas, Huntelaar en Rosenberg.

Historie
Ajax en PSV staan komende zondag in de Rotterdamse Kuip voor de vijftiende keer tegenover elkaar in de nationale beker. Dit gebeurt voor de derde maal in de eindstrijd.

In het seizoen 1969/1970 kruisten Ajax en PSV voor de eerste keer de degens in een bekerfinale. Op 27 mei 1970 zorgden Piet Keizer en Johan Cruyff voor een Amsterdamse zege (2-0). Het betekende voor Ajax destijds de vijfde nationale beker uit de historie. De tweede eindstrijd tussen beide Nederlandse grootmachten stond 28 jaar later, op 17 mei 1998, op het programma. In dat duel kreeg PSV een oorwassing van Ajax. De Ajacieden, met in de gelederen de huidige trainer Danny Blind, veegden de Eindhovenaren in De Kuip met 5-0 van de mat. Jari Litmanen was met drie treffers de grote uitblinker. De ploeg van trainer Danny Blind heeft overigens zondag het thuisvoordeel toebedeeld gekregen en zal dan ook in het thuistenue spelen.

Huldiging
Mocht Ajax de Cup winnen dan volgt er in Amsterdam een feest. Dit begint op 8 mei rond 18.45 uur op het bordes van de Stadsschouwburg. Om 19.45 uur is de huldiging op het Leidseplein.

JC-schaal
Onder Blind won Ajax dit seizoen op 05-08-2005 de JC-schaal ten koste van p$v met 2-1 (zie verslag). Volgend seizoen speelt Ajax alleen om de JC-schaal wanneer het de beker wint.

Related posts