Ajax overrompelt Feyenoord: 3-0

Zoals wel vaker in het verleden maakte Feyenoord donderdagavond ongewild onvermoede krachten los bij Ajax. Na de uitermate teleurstellend verlopen reguliere competitie namen de Amsterdammers met een ruime 3-0 zege een voorschot op een plek in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Tegenstander daarin wordt FC Groningen of AZ. De Groningers verdedigen een 3-1-voorsprong.

Feyenoord moet zondagmiddag voor eigen publiek met minimaal drie doelpunten winnen om een verlenging uit het vuur te slepen. De Rotterdammers kunnen tijdens de return geen beroep op Bahia en Castelen doen. Beide spelers kregen in de tweede helft de rode kaart. Pienaar ontbreekt in De Kuip bij Ajax. De middenvelder, volgend seizoen speler van Dortmund, kreeg als invaller rood.

13 punten
Feyenoord begon de klassieker in de wetenschap dat het in de reguliere competitie maar liefst dertien punten uit de zes ontmoetingen met PSV, AZ en Ajax haalde. De Rotterdammers wonnen onder meer twee keer van de grote rivaal uit Amsterdam. Het verschil op de ranglijst bedroeg dertien punten in het voordeel van Feyenoord.

De Rotterdammers wilden maar al te graag weten dat ze in de eredivisie beduidend beter hadden gepresteerd dan de eeuwige aartsrivaal. Zo vereeuwigden ze de dubbele zege op Ajax zelfs op DVD. Een riskante actie met de play-offs in aantocht. De DVD zal flink in waarde dalen als de dubbele ontmoeting verkeerd afloopt. Daar ziet het naar uit.

Mirakel
Alleen een mirakel kan het seizoen zondag voor Feyenoord nog redden. Lukt dat niet, dan sluiten de Rotterdammers een teleurstellend seizoen in stijl af. Feyenoord strandde voor het eerst sinds zeven jaar in de eerste ronde van een Europees bekertoernooi. Ook de eerste de beste ontmoeting in de nationale beker ging meteen verloren.

Ajax kon in de beginfase van de wedstrijd niet voorkomen dat Feyenoord het voordelige verschil op de ranglijst van de reguliere competitie duidelijk maakte. Ajax kreeg na ruim een kwartier meer grip op het spel van de tegenstander. Een blunder van Bahia leidde in de 27e minuut de openingstreffer in. De Braziliaan liet de bal onder de voet glippen waardoor Rosales alleen voor Lodewijks verscheen. De Argentijn raakte eerst nog de lat maar schoot daarna via Vlaar wel raak: 1-0.

Bahia bezorgde Feyenoord in de 62e minuut opnieuw een enorme teleurstelling. De Rotterdammers domineerden de beginfase van de tweede helft toen de Braziliaan het aan de stok kreeg met Huntelaar. Arbiter Braamhaar probeerde het relletje te sussen maar trok de gele kaart toen Bahia de bal weigerde terug te geven. De verdediger had voor rust ook al geel gekregen toen hij Rosales naar de grond had gewerkt. Hij moest dus vertrekken.

Ajax speelde slechts tien minuten met een man meer. Scheidsrechter Braamhaar zag niet hoe Paauwe met zijn vuist Boukhari op de borst trof. Kuijt weigerde de bal buiten te trappen en werd keihard neergetrapt door invaller Pienaar die net zes minuten in het veld stond. Braamhaar trok opnieuw de rode kaart.

Ajax leek tevreden met een kleine zege maar verschafte zich met twee goals binnen twee minuten een fantastische uitgangspositie voor de return. Heitinga en Huntelaar dompelden de Rotterdammers met treffers in de 79e en tachtigste minuut in diepe rouw. Castelen kon na een overteding op Huntelaar ook nog vertrekken. „Helemaal niets in Rotterdam”, strooide het Amsterdamse thuispubliek wat extra zout in de wonden.

Feyenoord-verdediger Bosschaart reageerde zijn frustratie na afloop af op Klaas Jan Huntelaar door hem in plaats van een hand een kopstootje te geven. ,,Ach een kusje omdat hij niet zo blij was”, lachte de topscorer van Ajax om het incident.


Mauro Rosales zette Ajax al vroeg op een 1/0 voorsprong


Uitzinnige vreugde na de treffer van Rosales


Heitinga viert zijn treffer


Huntelaar pikte ook weer zijn goaltje mee

Amsterdam. Play-offs, eerste wedstrijd
Ajax – Feyenoord 3-0 (1-0)

27. Rosales 1-0
79. Heitinga 2-0
80. Huntelaar 3-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 43.000. Rode kaart: 71. Pienaar (Ajax), 61. Bahia (Feyenoord, 2x geel), 87. Castelen. Gele kaart: Vlaar (Feyenoord).

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen en Emanuelson; Maduro (65. Pienaar), Galasek en Boukhari; Rosales, Huntelaar en Rosenberg.

Opstelling Feyenoord:
Lodewijks; Gyan, Vlaar, Bahia en Bosschaart; Greene, De Guzman en Paauwe; Castelen, Kuijt en Kalou (81. Van Hooijdonk).

Related posts