Ajax opnieuw in slotseconde van blamage naar winst: 2-1

Ajax is woensdagavond thuis tegen Vitesse opnieuw een stap dichterbij deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League gekomen. Bij een achterstand van (0-1), doelpunt Hersi, zorgde Huntelaar in de 89e minuut voor de belangrijke en ook door Ajax niet meer verwachte gelijkmaker. Invaller Charisteas verhoogde de vreugde nog meer en maakte in blessuretijd zelfs nog de winnende treffer: 2-1. Ajax heeft door de gelukkige zege deelname aan de play-offs in eigen hand. De Amsterdammers hebben zondag tijdens de laatste speelronde tegen RKC voldoende aan een gelijkspel. Ajax heeft namelijk een veel beter doelsaldo dan de overgebleven concurrenten FC Utrecht en FC Groningen.


Vak 410 had de tekst van de song van Jiskefet


Beide opstellingen


Opvallend veel blessurebehandelingen


Uit verveling maar wat gooien met werprollen op de F-side


Onze huisfotograaf had vandaag andere verplichtingen


in de tweede helft drong Ajax aan


Ook deze vrije trap trof geen doel


De rentree van Wesley Sneijder


Ook Charisteas moest als pinchhitter aan de bak

Met een beetje geluk heeft Blind bij aanvang van de play-offs de beschikking over een nagenoeg fitte selectie. Sneijder is genezen van een slepende hamstringblessure en maakte in de tweede helft van het duel met Vitesse al zijn rentree. De medische staf van Ajax heeft goede hoop dat de nog geblesseerde Trabelsi en Emanuelson komende zondag al tegen RKC kunnen spelen. Naar verwachting hebben de nog steeds gekwetste Grygera en Pienaar ook nog niet hun laatste wedstrijd voor de Amsterdamse club gevoetbald.

Er is dus nog veel mogelijk, maar dat was niet te danken aan acceptabel voetbal. Ajax werd ook in het thuisduel met Vitesse regelmatig door de eigen supporters uitgefloten. Voor rust kwam de thuisclub niet verder dan een paar slappe doelpogingen van Maduro, Rosenberg en Boukari. Doelman Stekelenburg zag tot zijn opluchting dat Hersi en de sterk spelende Janssen naast schoten.

Vier spitsen
Blind wisselde in de rust Maduro voor extra aanvaller Babel. Ook met vier spitsen kwam Ajax nauwelijks tot een uitgespeelde aanval. De Amsterdammers moesten zelfs toekijken hoe Vitesse in de 62e minuut op voorsprong kwam. De Mul, door Ajax verhuurd aan Vitesse, bereikte Hersi. Deze oud-Ajacied liet doelman Stekelenburg met een mooie kopbal kansloos.

Vitesse droomde al van deelname aan de play-offs om een ticket voor de UEFA-beker. Ajax waande zich tijdens de laatste speelronde van de competitie al afhankelijk van FC Utrecht en FC Groningen. Zoals wel vaker dit seizoen, bijvoorbeeld de halve finale van de beker tegen Roda JC, sloeg Huntelaar in de slotfase alsnog dodelijk toe. Charisteas schonk Ajax in blessurtijd de op basis van het vertoonde spel onterechte overwinning. En zo werden de trouwe fans die wèl tot het einde bleven, en die dit seizoen al zo vaak een belabberd Ajax zagen, deze avond toch nog enigzins beloond.


Het lijkt weer af te stevenen op het zoveelste debackle van dit seizoen


Protesten van de Vitesse-spelers na de gelijkmaker van Huntelaar


Charisteas kopt Ajax in de laatste seconden ook nog naar de winst


Felicitaties voor de Griek en zichtbare opluchting


Zondag wacht het laatste obstakel naar de play-offs: RKC Waawijk


Gekscherend gaf Danny Blind na afloop voor de microfoon van Langs de Lijn aan dat Ajax eigenlijk nog te vroeg had gescoord. ,,Vitesse had daardoor nog een paar minuten om te reageren in blessuretijd.” De coach liet weten niet echt zenuwachtig te zijn geweest toen de goal maar uitbleef. ,,Ik blijf altijd vrij rustig”, aldus Blind.

,,Het was een slechte wedstrijd. We konden weinig afdwingen, creerden ook weinig kansen. We hadden hooguit een strafschop kunnen krijgen, maar ook dat konden we niet afdwingen. Ik heb al vaker gezegd dat de omstandigheden meestal bepalen hoe we voetballen. Als we achterkomen of ons onrecht wordt aangedaan, worden we aggressief. Anders kunnen we dat blijkbaar toch niet opbrengen.” Op het moment dat Huntelaar

Ajax-Vitesse: 2-1 (0-0)
62. Hersi 0-1
89. Huntelaar 1-1
91. Charisteas 2-1

Scheidsrechter: Van Egmond
Toeschouwers: 46686

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Boakye, Heitinga, Vermaelen, Schilder, Galásek, Maduro (’46 Babel), Boukhari (’70 Charisteas), Rosales, Huntelaar, Rosenberg (’70 Sneijder)

Opstelling Vitesse:
Wapenaar, Swerts, Knol, Dingsdag, Fränkel, v.d.Schaaf, T.Janssen, Knopper, De Mul (’83 Benson), Junker (’80 Rojer), Hersi

Related posts