Wat doet tie nauw?!: Aaron Mokoena

Alweer de zevende speler in onze rubriek ‘Wat doet tie nauw?!’ waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we proberen te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Deze keer de beurt aan de Zuid-Afrikaan Aaron Mokoena die bij Ajax speelde in de periode 1999-2001.

Na in 1998 eerst stage te hebben gelopen in Amsterdam, tekende de Zuid-Afrikaan Aaron Mokoena in februari 1999 een contract bij Ajax tot medio 2004. De centrale verdediger trainde al enkele weken bij de A1 en debuteerde op 01 februari 1999 voor het tweede elftal in de uitwedstrijd tegen Vitesse 2. Helemaal vanzelf ging dat niet. Lange tijd bestond er verwarring over zijn status. Hij tekende in 1998 zowel een contract in Amsterdam als bij Bayer Leverkusen. De wereldvoetbalbond FIFA besliste echter dat Mokoena het eerst bij Ajax had getekend.

Eredivisie
Mokoena kwam niet op het meest gelukkige moment bij Ajax. Het vorige seizoen had vooral in het teken gestaan van de trainerswissel Morten Olsen – Jan Wouters en werd afgesloten op een teleurstellende 6de plaats. In het seizoen 1999/2000, het enige seizoen waarin Mokoena in de eredivisie zou spelen, kwam hij welgeteld 7x in actie. Onder trainer Jan Wouters debuteerde hij in Ajax-1 op 07 november 1999 in de uitwedstrijd tegen Sparta. Daarna zou hij nog in actie komen tegen Willem II (thuis), Fortuna Sittard (uit) en FC Twente (thuis). De Wedstrijd tegen FC Twente, in de week waarin Ajax 100 werd, werd met 0-1 verloren. De supporters zongen om de kop van Jan wouters en 2 dagen later werd hij ontslagen vanwege het ongeïnspireerde en slechte spel en de daarbij horende resultaten. Hans Westerhof nam de plek van Jan Wouter over en onder zijn leiding speelde Mokoena nog tegen AZ(thuis), Den Bosch(uit) en feyenoord(uit). Ajax zou dit seizoen eindigen op de 5de plaats.


Aaron Mokoena in het shirt van Blackburn Rovers

UefaCup
Al met al een seizoen zonder sportieve hoogtepunten voor Mokoena. Hij speelde weliswaar op 25 november 1999 thuis tegen Real Mallorca in de derde ronde van de UefaCup, maar deze wedstrijd ging met 0-1 verloren. Uit werd het, zonder Mokoena, 2-0 voor Mallorca en dus was het Europese seizoen voor Ajax en Mokoena helaas al vroeg afgelopen.

Belgie
Het volgend seizoen is Co Adriaanse de nieuwe trainer bij Ajax. Mokoena komt niet meer tot spelen in Ajax-1 en op 22 maart 2001 maakt AFC Ajax in een persbericht kenbaar dat Ajax en de Belgische club Germinal Beerschot Antwerpen het eens zijn geworden over de verhuur van Ajacied Aaron Mokoena aan GBA. De Antwerpse club ontstond in juni 1999 door een fusie van KFC Germinal Ekeren en KVV Beerschot.

In Juli 2003, als Wesley Sonck bij Ajax wordt gepresenteerd als nieuwe aanwinst, zet Aaron Mokoena zijn handtekening onder een driejarig contract bij het Belgische K.R.C. Genk. Onderdeel van het contract met Racing Genk is de overgang van Mokoena en Paul Kpaka, spits uit Sierra Leone, van Germinal Beerschot Antwerpen naar Racing Genk.

Premiership
Mokoena zou zo’n anderhalf seizoen bij Genk blijven en verkaste, na een geslaagde oefenstage, voor zo’n 850.000 euro naar het door Mark Hughes getrainde Blackburn Rovers. Hij staat daar nog onder contract tot 01-07-2007.

Mokoena maakte zijn bijnaam van “The Axe” of “Mbazo” die hij van liefhebbers van zijn speelstijl al kreeg toen hij nog bij het Zuid-Afrikaanse Jomo Cosmos speelde, volgens critici weer waar toen hij na een tackle Arjen Robben 2 breuken in zijn voet bezorgde waardoor deze bijna 3 maanden niet kon spelen. Mokoena heeft de naam een harde speler te zijn en levert op het veld veel strijd. Opzettelijk blesseren van spelers hoort daar niet bij. Of zoals hij zelf zei toen hij de kritiek op zijn speelstijl probeerde te weerleggen: “I am not there to break people’s legs”. Hoe geloofwaardig iemand met zo’n bijnaam is laat de redactie aan onze lezers over.

Dit seizoen maakt Mokoena een voor hem frustrerende periode door en beraadt hij zich op zijn toekomst omdat hij veel op de bank zit en vaak maar korte invalbeurten speelt.

Bafana Bafana
Op 20 februari 1999 maakte Aaron Mokoena op 18-jarige leeftijd zijn debuut in het Zuid-Afrikaanse elftal. Inmiddels heeft Mokoena meer dan 50 interlands op zijn naam staan en heeft hij het zelfs tot aanvoerder geschopt. Een conflict met de toenmalige bondscoach Ted Dumitru aan de vooravond van de Africa Nations Cup 2006 was de reden dat Mokoena zelf opstapte. De bondscoach had Mokoena op tijd verwacht voor de voorbereiding op het toernooi. Omdat hij niet kwam opdagen liet Dumitru, die het noodzakelijk vond om op dat moment al een aanvoerder te hebben, de aanwezige spelers uit hun midden een aanvoerder kiezen. Toen Mokoena op het trainingskamp aankwam en hoorde dat middenvelder Sibusiso Zuma was gekozen als nieuwe aanvoerder stapte hij op. Omdat de basis van vertrouwen tussen speler en Coach volgens Mokoena onherstelbaar was beschadigd verklaarde hij niet beschikbaar te zijn zolang Dumitru bondscoach is. Volgens Mokoena had hij een maand eerder al aan officials laten weten dat hij pas na de wedstrijd Blackburn – Portsmouth op het trainingskamp zou komen en was zijn ticket al geboekt en betaald door de bond.

Ted Dumitru werd ontslagen na de slechte prestaties van Bafana Bafana op de Africa Cup. Zuid-Afrika verloor haar 3 poulewedstrijden. Doelsaldo van 0-5! Bij terugkeer in eigen land moesten de spelers en coaches onder politiebegeleiding het vliegveld verlaten. Op een persconferentie bood Dumitru zijn excuses aan voor de dramatische prestaties, maar dat hielp hem niet. Hij werd toch door de bond ontslagen.

Nu Dumitru weg is, is de kans aanwezig dat Mokoena weer voor zijn geboorteland gaat spelen. In een interview zei hij over een mogelijke terugkeer: “I have always loved playing for my country. They are the reason I am where I am today”.

Palmares Aaron Mokoena
Naam: Aaron Mokoena
Geboren: 25-11-1980, Johannesburg, Zuid-Afrika
Land: Zuid-Afrika
Positie: Verdediging (of middenveld)
Clubs:
1997/98 Jomo Cosmos
1998/99 Bayer Leverkusen
1999/00 Ajax
2000/01 Ajax
2000/01 Germinal Beerschot
2001/02 Germinal Beerschot
2002/03 Germinal Beerschot
2003/04 RC Genk
2004/05 RC Genk
2004/05 Blackburn Rovers
2005/heden Blackburn Rovers

Eerder verschenen in deze rubriek:
Felix Gasselich
Marcio Santos
Froylán Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy

Related posts