Ajax op de valreep toch naar bekerfinale (incl. wedstrijdbeelden en interviews)!

Ajax kan een teleurstellend seizoen alsnog met een prijsje afsluiten. De Amsterdammers ontsnapten woensdagavond voor eigen publiek tegen Roda JC dankzij een wonderschone treffer van Huntelaar ver in blessuretijd (1-1). De gebroken Limburgers konden vervolgens niet meer voorkomen dat Ajax in de verlenging verder orde op zaken stelde: 4-1.

Voorafgaand aan de wedstrijd heeft de Amsterdamse politie een grote groep van zo’n tweehonderd Roda JC-aanhangers aangehouden. Zij zochten voor de wedstrijd de confrontatie met Ajax-fans en de politie. De Limburgers kwamen vanaf een parkeerterrein gelopen, waar zij eerder met georganiseerde busreizen waren aangekomen. Ze zijn gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde en openlijke geweldpleging en zaten voor een groot deel donderdagochtend nog vast.

Rentree Trabelsi en Galasek
In het bekerduel tegen Roda JC maakten Hatem Trabelsi en Tomas Galasek hun rentree. Trabelsi startte in de basis en kon de gehele wedstrijd meespelen. Galasek kwam na een uur spelen in het veld voor de opnieuw in de basis spelende 16-jarige Vernon Anita.

Belabberd
Ajax speelde weer eens belabberd; Bijna geen enkele pass kwam aan en het team hing onwennig als los zand aan elkaar. Kortom: Het verhaal van dit hele seizoen al! Toch was het Ajax dat de beste kans van de eerste helft kreeg: Na tien minuten gaf Rosales een scherpe voorzet op Klaas Jan Huntelaar. De spits kopte prima naar de grond, maar keeper Vladan Kujovic reageerde met een knappe reflex. Voor rust kregen verder Rosales en Markus Rosenberg ieder nog een halve kans.

Tot de rust haperde de Amsterdamse verdediging al een keer: toen Oper na 45 minuten werd weggestuurd door Sergio. De spits faalde oog in oog met Stekelenburg, waarna Juanfrán de bal net voor de doellijn weghaalde. Meteen na rust werd de Ajax-defensie nadrukkelijker op de proef gesteld. Roda richtte het vizier meer naar voren en Maduro had het lastig met de onberekenbare Sekou Cissé. Na dik een uur viel de openingstreffer alsnog, toen Maduro zich verslikte en te kort terugspeelde op keeper Stekelenburg. Oper bleef deze keer wél koel: 1-0.

Blind bracht met Charisteas en Babel (als vervanger van Maduro) twee verse spitsen in, maar tot mogelijkheden leidde dat amper. Roda JC, bekerwinnaar in 1997 en 2000, leek lang op weg naar een stunt. De Limburgers koesterden na 94 minuten zelfs nog een voorsprong van 1-0. Ajax kwam maar niet tot een slotoffensief en leek op weg naar het zoveelste dieptepunt van dit seizoen. Toen iedereen het al had opgegeven, vond Huntelaar met een prachtige omhaal de opening en sleepte alsnog een verlenging voor zijn ploeg uit het vuur.

Babel trof in de extra speeltijd al na vijf minuten doel na goed werk aan de linkerkant van Charisteas. Opnieuw Babel en Huntelaar (met opnieuw dank aan Charisteas) tekenden vervolgens voor de geflatteerde zege.


Oper straft een blunder van Maduro af en zet Roda op een 0-1 voorsprong


Op het nippertje toch gelijk!


Klaas Jan Huntelaar zet in de slotseconde Ajax met een magistrale omhaal naast Roda


Vreugde bij Huntelaar, Roda-spelers gaan door de grondBeelden van de hoogtepunten van de wedstrijd plus interviews met o.a. Danny Blind

Interviews na afloop met Lindenbergh, Maduro en Huntelaar

Halve finale KNVB beker
Ajax – Roda JC 4-1 n.v. (0-0 1-1)

61. Oper 0-1
90. Huntelaar 1-1
95. Babel 2-1
116. Babel 3-1
118. Huntelaar 4-1

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 27.000
Kaarten:Geel: Lindenbergh, Juanfran, Trabelsi, Huntelaar (Ajax), Lachambre (Roda JC).

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Trabelsi, Maduro (76. Babel), Vermaelen en Juanfran; Anita (60. Galasek), Lindenbergh en Boukhari (60. Charisteas); Rosales, Huntelaar en Rosenberg.

Opstelling Roda JC:
Kujovic; Saeijs, Senden (98. Leemans), Kah en Lachambre; Sergio (90. Cristiano), Cziommer, Van Dijk en Bodor; Cissé en Oper (83. Sonko).

Zie ook fotoverslag van de AFS

Related posts