Eredivisie pakt sites naar live-voetbal op TV aan

Eredivisie cv, de samenwerking van voetbalclubs, gaat sites aanpakken die links bieden naar illegaal beschikbare voetbalbeelden. De eredivisiebeelden van het voetbalmenu van Versatel zijn via internet en/of de satelliet al vele maanden beschikbaar bij ruildiensten op internet, onder meer dankzij krachtige computers aan Chinese universiteiten. Daar moet een eind aan komen, vindt Eredivisie cv. Dit bericht de Wereldomroep naar aanleiding van een interview van de radiozender met directeur Frank Rutten van de Eredivisie.

Een Brits advocatenkantoor heeft sites die de links naar de illegale beelden aanbieden gesommeerd daarmee te stoppen. Doen ze dat niet dan riskeren ze een rechtszaak. Linken naar illegaal materiaal op internet is verboden in Nederland.

Onder meer de site Voetbalinbeeld.nl is gesommeerd niet langer door te linken naar de bronnen met voetbalbeelden. Deze site stelt:
,,Wij bieden een actueel overzicht van wedstrijden die je de komende week kunt bekijken en alle informatie die je nodig hebt om de beelden te kunnen ontvangen. Belangrijke wedstrijden houden we in de gaten en we zorgen ervoor dat de links naar deze wedstrijden zoveel mogelijk up to date zijn.

Als je de juiste software hebt geïnstalleerd is het bekijken van een wedstrijd kinderspel, één klik is voldoende om de uitzending te starten. Verder is alleen wat geduld nodig.” De maker van de site is Hans Handgraaf in Beverwijk. Hij zegt dat de Britse advocaten hem gemaand hebben om zelf geen beelden meer aan te bieden, maar dat ze in hun brief niet spreken over links naar die beelden, of instructies om deze te kunnen zien.

Rechtenverdeling
Momenteel zijn de beelden van de eredivisierechten als volgt vergeven:
– Alle wedstrijden zijn live te zien via Versatel
– Alle samenvattingen zijn te zien op Talpa
– Live wedstrijd op vrijdagavond en samenvattingen op maandag te zien op RTL 5
– Mobiel zijn alle goals en hoogtepunten beschikbaar via Sportsplaza van Infostrada

Related posts