Ajax laat Inter na vroege voorsprong (2-0) ontsnappen: 2-2

Ajax leek zich woensdagavond voor eigen publiek tijdens het thuisduel met Internazionale een helder uitzicht op een plaatsje tussen de beste acht clubteams van Europa te verschaffen. De Amsterdammers verspeelden echter een voorsprong van 2-0 waardoor ze over drie weken tijdens de return alsnog voor een loodzware opgave staan (2-2). Zonder enig ontzag voor de sterke opponent was het Ajax dat grote delen van de eerste helft dicteerde. Het ontbreken van enkele belangrijke spelers (waaronder Galasek, Sneijder en Grygera) werd probleemloos opgevangen.


Ajax-Inter


Vak410


Ook een bomvol Italiaans vak


De gebruikelijke Champions League ceremonie

Een ingepakte F-side


De paparazzi

Boukhari
Bij absentie van de geblesseerde Sneijder, Pienaar en Galasek maakte Blind op het middenveld verrassend een plaatsje vrij voor ‘publiekslieveling’ Boukhari. De Marokkaan kreeg de voorkeur boven een andere speler die dit seizoen louter opvalt door mislukte optredens; Juanfran. De keuze van Blind voor Boukhari was onbegrijpelijk. Hij achtte jeugdspeler Sarpong te licht voor het grote werk maar liet hem afgelopen weken wel spelen terwijl Boukhari soms niet eens op de bank mocht zitten. Zelfs Schilder kreeg daar de voorkeur boven de Marokkaan op de bank.

De keuze voor Boukhari pakte tegen Inter aanvankelijk echter verrassend goed uit. De Marokkaan wilde zich dolgraag revancheren voor de wanprestatie die hij begin dit jaar in de thuiswedstrijd tegen NEC leverde. Hij werd toen onder een daverend applaus gewisseld. Sindsdien schijnen ook de ogen van Blind geopend te zijn en werd hij tegen zichzelf in bescherming genomen.

Boukhari speelde in de eerste helft een belangrijke rol op het moment dat Internazionale balverlies leed. Ajax schakelde dan vaak razendsnel om en Boukhari was dan vaak de speler die het spel naar de linker- of rechterflank verplaatste.
Blind wachtte echter te lang met het eruit halen van de uitgebluste Boukhari die steeds meer terugviel in zijn oude patroon; draaien, kappen, bal kwijt!

Het was Klaas-Jan Huntelaar die al na een kwartier de score opende. Hij kopte een goede voorzet van Rosales binnen en zorgde hiermee voor zijn eerste Champions League-treffer. Slechts vijf minuten later maakte Rosales er zelf 2-0 van, door een lage voorzet van de sterk spelende Emanuelson met enig geluk binnen te lopen.

In de slotfase van de eerste helft kwam Ajax nog goed weg. Inter wist binnen enkele seconden twee keer de lat te raken, en Cruz werkte even daarvoor zonder dat de bal in de buurt was – en de scheidsrechter het waar kon nemen – Heitinga tegen de grond.

Binnen amper drie minuten na rust kwam Internazionale helaas alweer terug in de wedstrijd. Stankovic, die te veel ruimte kreeg, zag zijn van richting veranderde punter in het doel verdwijnen.

In de tweede helft mocht Inter zich de bovenliggende partij noemen, maar Ajax hield lang stand. Vier minuten voor het eindsignaal viel dan toch de gelijkmaker. Uitgerekend ex-kakkerlak Cruz wist een mooie aanval door het hart van de defensie af te ronden: 2-2.


Klaas Jan schreeuwt het uit nadat hij Ajax al vroeg op 1-0 heeft gekopt (foto:ANP)


Na 20minuten al 2-0


Adriano kwam er niet aan te pas tegen Thomas Vermaelen (foto:ANP)


Kakkerlak Cruz wordt bij de corners bewaakt door Maduro


Ajax ontsnapt op slag van rust aan een tegentreffer


Uitgerekend Cruz scoort de 2-2 (foto:ANP)


En dus toch nog een gelijkspel


Eindelijk weer eens goed gespeeld jongens!

Nog kans
Danny Blind ziet na het 2-2-gelijkspel nog kans voor zijn elftal om een ronde verder te komen. „Het perspectief is er niet florissanter op geworden, maar het is zeker niet onmogelijk. Het echter vooral zuur dat we na een 2-0-voorsprong alsnog met 2-2 gelijkspelen.” De coach was echter wel reëel. Hij noemde de uitslag over negentig minuten ‘in verhouding’. Nadat Ajax in de eerste helft knap op 2-0 was gekomen, liet de ploeg Inter terug in de wedstrijd komen. „Gaandeweg werden de ruimtes groter. Dat heeft met kwaliteit te maken, maar ook met de hoeveelheid arbeid die we hebben moeten leveren. Maar vooraf wilden we een resultaat neerzetten waardoor we in de uitwedstrijd nog een kans zouden hebben om door te komen. Dat is gelukt.”

Ajax – Internazionale 2-2 (2-0)
1-0 Huntelaar (15.)
2-0 Rosales (20.)
2-1 Stankovic (48.)
2-2 Cruz (86.)

Arbiter: Stark
Toeschouwer: 46.663
Geel: Rosenberg (Ajax), Córdoba, Pizarro, Cruz (Inter).

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson, Maduro, Lindenbergh, Boukhari, Rosales (88. Babel), Huntelaar, Rosenberg.

Opstelling Internazionale: Toldo, Córdoba, Burdisso, Zanetti, Stakovic, Figo, Cambiasso, Samuel, César (46. Pizarro), Cruz, Adriano (65. Martins).

Natuurlijk dank aan SNIP voor het fantastische fotowerk!

Related posts