Ajax overtreft zichzelf tegen Willem II: 1-0

Met het enige doelpunt in een bedroevend slechte wedstrijd voorkwam Ajacied Rosenberg woensdagavond dat de positie van zijn trainer Blind nagenoeg onhoudbaar werd. De Zweed, alweer voor de vijfde opeenvolgende competitiewedstrijd doeltreffend, leidde de compleet dolende Amsterdamse ploeg langs nummer voorlaatst Willem II: 1-0.


Verrassend veel fans mee uit Tilburg


Ajax-Willem II


Beide opstellingen

Op alle fronten mee
Bezoekers van de ArenA kregen voor de thuiswedstrijd tegen Willem II zowaar even de indruk dat er helemaal niets met hun geliefde club aan de hand was. „Ajax doet nog op alle fronten mee”, luidde de kop boven het voorwoordje van algemeen directeur Fontein in het programmaboekje. De Amsterdamse ploeg was immers nog actief in de Champions League en de nationale beker. Fontein voorzag voor Ajax ook nog alle kans op deelname aan de play-offs. ,,Ik wens iedereen een mooie voetbalavond toe,’’ luidde de uitsmijter van Fontein.

Actie Vak 410
Voor aanvang van de wedstrijd trachtte het fanatieke Vak 410 een statement te maken, door het eerste kwartier massaal weg te blijven. ‘8ste positie is dat ambitie?’ luidde het begeleidende spandoek. Bij binnenkomst in de ArenA constateerden de protesterende supporters dat Ajax vooral voor rust overeenkomstig het niveau van de nummer acht van de competitie voetbalde. De dramatische stand op de ranglijst verlamd de ploeg kennelijk volledig, met een onophoudelijke stroom aan misverstanden tot gevolg. Onzorgvuldige passes, miscommunicatie, doelloze schoten: Ajax oogde reddeloos.

Ajax begon de wedstrijd met de zeventienjarige Sarpong op de positie van de geblesseerde Sneijder. De beste kans in de eerste helft was echter voor Willem II. Doelman Stekelenburg blunderde in de 29e minuut opzichtig en had geluk dat Hadouir in kansrijke positie over de bal struikelde. Namens Ajax schoot Huntelaar op aangeven van Rosenberg een keer net naast.


Protest-actie van Vak 410


Marcus Rosenberg scoorde de enige treffer van de avond
Wie anders dan Rosenberg bracht Ajax in de 55e minuut dan toch op voorsprong. De door Blind naar de linkerflank gedirigeerde centrumspits kopte op aangeven van Emanuelson raak. Rosenberg trof alweer voor de vijfde keer op rij in een competitieduel doel. Bij Ajax maakte Schilder in de tweede helft zijn debuut voor Ajax. Hij mocht in de 83ste minuut Sarpong vervangen.

Humor
De F-side begroette de treffer met veel gevoel voor Amsterdamse humor. „We worden kampioen”, klonk het hard door de ArenA. „We gaan Europa in.” Even later ging de wave door het stadion. Elk lied dat daarna nog werd ingezet, was doordrenkt met zelfspot en sarcasme.

Ajax profiteerde met de overwinning van het puntenverlies dat concurrenten als NEC, FC Utrecht, FC Groningen en Heerenveen leden. De Amsterdammers passeren FC Utrecht en FC Groningen op de ranglijst en hebben nu evenveel punten als nummer vijf Heerenveen. De Friezen hebben nog wel een beter doelsaldo dan Ajax.

Meer dan het vertoonde spel tegen Willem II doet het nabije programma van Ajax vermoeden dat de club nog verder op de ranglijst kan stijgen. Ajax vervolgt de competitie met duels tegen ADO Den Haag, RBC, Heracles en Sparta.

Spelers spelen niet graag thuis
Danny Blind zocht na afloop de schuld niet bij zichzelf of bij zijn team maar bij de fans. Hij liet weten dat hij tevreden was over de drie punten die de ploeg heeft behaald. ,,Daar gaat het in deze fase om. de eerste helft was slecht, de tweede helft iets beter. Je ziet op het veld een ploeg die niet graag thuisspeelt. Want daar zit ook geen hulp. Ik zie gewoon fouten die niets met kwaliteit te maken hebben. Dat heeft te maken met het gebrek aan ondersteuning. Er is eerder de angst om geen fouten te maken”, zo gaf Blind als voorbeeld over een verkeerde actie van Stekelenburg.

,,Als het om thuiswedstrijden gaat hebben we de steun nodig en geen cynisme. Vertrouwen is in deze fase belangrijker dan andere zaken. het is niet voor niets dat de jongens misschien wel liever uit dan thuis spelen”, zo sputterde Blind. Maar tja Danny; volgens mij heb je ook al zes uitwedstrijden verloren (PSV, AZ, NEC, Utrecht, Heerenveen en Feyenoord). Of waren toen de fans van de tegenstander niet lief genoeg?

,,Ik gooi de handdoek pas als ik het gevoel heb dat ik mijn spelers niet meer kan raken,’’ zei Blind afgelopen weekeinde. De trainer wilde er mee zeggen dat het resultaat niet bepalend is om zelf op te stappen; Blind klampt zich vast aan het geloof dat het ooit beter wordt. Toch zal de trainer gisteravond om 22.10 uur opgelucht naar het scorebord hebben gekeken. Het veldspel van zijn team bood nauwelijks perspectief.

Danny Blind weet weer niet hoe snel hij weg moet komen na het laatste fluitsignaal


ADO is de volgende!

Ajax-Willem 2: 1-0 (0-0)
61. Rosenberg 1-0

Scheidsrechter: Van Egmond
Toeschouwers: 45000
Kaarten: Geel: Galásek, Assou-Ekotto

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Emanuelson (87.Juanfran), Vermaelen, Maduro, Grygera, Lindenbergh, Galasek (46.Heitinga), Sarpong (83.Schilder), Rosenberg, Huntelaar en Rosales

Opstelling Willem II:
Peersman, Valencia (.Van der Haar), Muslin Van Nieuwstadt Janse, Wilmet, Keenan, Augustien (76. Bobson), Assou-Ekotto, Hadouir, Dembele (46. Kerekes)

Related posts