Ook volgend seizoen Play-offs?!: Pasfotoregistratie of biometrie?! Verwarring alom

Gisteren (woensdag 18 januari 2006) is de Interdisciplinaire Stuurgroep Voetbalvandalisme en -Geweld te Den Haag bijeen geweest. Centrale vraag was of de KNVB en clubs in voldoende mate invulling hebben gegeven aan de invoering van de diverse uitvoeringsmaatregelen om ook voor de competities 2006-2007 en daarop volgende jaren toestemming te krijgen voor de play-offs. Op het allerlaatste moment stuurt minister Remkes nog een brief aan de Stuurgroep waarin hij zich beklaagt over het standpunt van de clubs die tegen integrale invoering van pasfotoregistratie zijn. De minister dringt er bij de burgemeesters op aan te blijven vasthouden aan generieke invoering.

Opvallend in de brief van de minister is dat hij er blijkbaar van uit gaat dat de voorgestelde pilots biometrie (controleren aan de hand van vingerafdrukken, irisscans en gelaatsherkenning) gericht zouden zijn op alle seizoenkaarthouders. Dat is dus natuurlijk niet het geval. De pilots biometrie dienen alleen te zijn gericht op degenen met een stadionverbod. Een dadergerichte aanpak die voor de SOVS en supportersclubs acceptabel is.

Foutieve berichtgeving
De Telegraaf plaatste woensdagavond al een bericht over de brief van Remkes, maar koppelt volkomen ten onrechte daaraan de conclusie dat de clubs en burgemeesters hebben besloten om af te stappen van de pasfotoregistratie en in plaats daarvan de pilots biometrie bij Ajax, Feyenoord en Vitesse te laten plaatsvinden. De krant haalt daarbij passages uit de brief van Remkes aan en presenteert die als besluiten van de Stuurgroep. Volkomen ten onrechte. Negeren dit bericht dus, want er klopt ten aanzien van de weergegeven besluitvorming dus helemaal niks van!

Wat wel klopt: de ketenpartners hebben in meerderheid besloten dat ook de komende seizoenen play-off wedstrijden worden gespeeld en dat alle uitvoeringsmaatregelen worden ingevoerd. De KNVB en clubs zijn dus uiteindelijke toch overstag gegaan en hebben de play-offs toch weer belangrijker gevonden dan alle supportersonvriendelijke maatregelen. Dat houdt onder meer in dat er een generieke invoering komt van de pasfotoregistratie, maar dat daarbij een ontheffingsmogelijkheid wordt geschapen voor lokale partijen (burgemeester, politie, club) die menen dat bij hen een dergelijke pasfotoregistratie niet nodig is.

Wordt vervolgd…

[UPDATE 13:30u] Verwarring alom. Zie bericht SOVS

Bron: SOVS

Related posts