SOVS: ‘Acties tegen play-offs en uitvoeringsmaatregelen’

Ingezonden bericht SOVS:
Op woensdag 21 december jl. is besloten alle lidorganisaties plus een aantal niet bij ons aangesloten supportersclubs bijeen te roepen voor een bijeenkomst op woensdag 4 januari 2006 te utrecht. Deze bijeenkomst heeft gisteravond plaatsgevonden. Nog gisteravond besteedde RTL Nieuws er aandacht aan, op teletekst verscheen er een bericht en vanochtend hadden diverse kranten een bericht geplaatst. Waarin overigens de plank wel een beetje misgeslagen werd, want nu lijkt het wel alsof het alleen om de combiregelingen bij de nacompetitieduels gaat. Daaronder een tweetal andere berichten die betrekking hebben op de play-offs en uitvoeringsmaatregelen.

Supportersactie tegen play-offs
De samenwerkende organisaties van voetbalsupporters (SOVS) komen in actie tegen de play-offs in de eredivisie. Ze zullen in het weekeinde van 14 en 15 januari, bij de eigen club en wellicht ook elders, protesteren tegen de definitieve invoering van het systeem. De SOVS, woensdagavond in vergadering bijeen in utrecht, verwacht beperkende maatregelen door de lokale overheden. Deze hebben laten weten de ‘nacompetitie’ in de hoogste afdeling alleen te zullen accepteren als dat niet leidt tot meer politie-inzet. De voetbalfans vrezen dat zij dan bij de uitwedstrijden niet welkom zijn. De belangenorganisatie ziet ook niets in uitbreiding van de combiregeling en de voorgenomen pasfotoregistratie voor het voetballegioen in een tijd dat de legitimatieplicht al voor iedereen van 14 jaar en ouder bestaat.
(ANP bericht, in diverse kranten en websites, donderdag 5 januari 2006)

Voetbalsupporters gaan actie voeren
Voetbalsupporters van de grote clubs gaan actie voeren. Ze zijn boos om de strenge veiligheidsmaatregelen die tijdens de play-offwedstrijden aan het einde van het seizoen moeten gaan gelden. Voor de play-offs moeten supporters zich laten registreren met een pasfoto. Ook komt er een combiregeling, zodat supporters alleen met groepsvervoer naar de duels kunnen. De supporters houden de acties op 15 januari, de eerste wedstrijddag na de winterstop. Ze willen nog niet zeggen hoe hun acties gaan zien.
(RTL Teletekst, 5 januari 2006)

Ministerie wil plan pasfotoregistratie thuispubliek voortzetten
Om de play-offs uberhaupt mogelijk te maken heeft het ministerie van binnenlandse zaken in overleg met de KNVB en ECV met ingang van het seizoen 2006/07 pasfotoregistratie bij thuiswedstrijden voor alle seizoenkaarthouders van alle clubs verplicht gesteld. Dit seizoen is daarvoor een pilot opgestart bij NAC, Vitesse en RBC om te onderzoeken op welke wijze de pasfotoregistratie bij alle clubs komend seizoen probleemloos kan worden ingevoerd.
Een eerste evaluatie van zowel het onafhankelijke onderzoeksbureau COT als alle deelnemende clubs wijst uit dat er veel procedurele problemen zijn, het een ineffectief en makkelijk te omzeilen middel is, dat het draagvlak onder de clubs en supporters zeer gering is, dat de invoering bovendien niet overal noodzakelijk is en met andere (vaak reeds bestaande middelen) even goed bewerkstelligd kan worden. Clubs vrezen bovendien dat het zal leiden tot een forse daling van het aantal seizoenkaarthouders. Supporters zien niets in generieke maatregelen die van toepassing zijn op alle toeschouwers. Ze zien veel meer in een dadergerichte aanpak. Op basis van dit alles heeft COT bepleit dat er procedurele aanpassingen komen en dat er een ontheffingsmogelijkheid komt voor lokale partijen die in hun gemeente c.q. bij hun club invoering niet noodzakelijk vinden. De gemeente eindhoven met een uistekend voetbalconvenant is een van die gemeenten. De politie en Binnenlandse zaken hebben daarentegen laten weten vast te houden aan generieke invoering, om er zeker van te zijn dat de pilots in elk geval bij Ajax en feyenoord worden ingevoerd. Dat bij vele clubs de pasfotoregistratie geen toegevoegde waarde heeft en dus een nutteloze maar kostbare maatregel is voor de clubs en supporters, nemen zij daarbij voor lief. Ze hebben verder verklaard dat afstappen van de generieke invoering van pasfotoregistratie voor hen betekent dat dan ook de toestemming voor het spelen van de play-offs moet worden ingetrokken.

Op 4 januari 2006 komen alle Supportersverenigingen in utrecht bijeen. Op 5 januari 2006 komen de burgemeesters van steden met betaald voetbal bijeen, op 16 januari 2006 komen de clubs uit de eredivisie bijeen (ECV) en op 18 januari 2006 zal de Interdisciplinaire Stuurgroep de definitieve beslissing nemen over pasfotoregistratie bij thuiswedstrijden.
(Bron: feyenoord Netwerk, 1 januari 2006)

Klik HIER voor het statement zoals dat onder de diverse supportersorganisaties verspreidt is.

Meer info op: www.sovs.nl
Wordt vervolgd…

Related posts