Ajax behaalt eerste zege: verdiende 3-1 tegen FC Groningen

Ajax heeft de eerste zege van het seizoen behaald. In de tweede competitiewedstrijd won het dikverdiend met 3-1 van FC Groningen. Huntelaar brak de ban, waarna Ziyech(2-0) en invaller Schone(3-1) de rest deden.

Bekijk hier ons fotoverslag van dit duel

De zege was een flinke opsteker voor de Ajacieden, die vorige week zaterdag het Eredivisie-seizoen begonnen met een 2-1 nederlaag op bezoek bij Heracles Almelo. Daar kwam vier dagen later een 0-1 zeperd tegen Rosenborg overheen. Komende donderdag moet Ajax winnen in Noorwegen om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Tegen Groningen kreeg Ajax al in de prille beginfase via Vaclav Cerny, die mocht starten omdat Amin Younes geblesseerd af was gevallen, een uitstekende kans op de openingstreffer. Hij speelde zich knap vrij na een voorzet van Mitchell Dijks, maar stuitte op doelman Sergio Padt. Cerny was één van de vier nieuwelingen in de ploeg van Keizer.

De grootste kans kreeg Hakim Ziyech maar hij zag zijn schot via de paal terug het veld in springen. Het was niemand minder dan Klaas-Jan Huntelaar die zeven minuten voor rust de ban brak voor de thuisploeg. Collega-spits Kasper Dolberg zag vanaf de bank dat Huntelaar raak kopte uit een voorzet van Ziyech: 1-0. En zo scoorde Huntelaar in zijn 150e duel voor Ajax. Bijna negen jaar geleden had de centrumspits voor het laatst doel getroffen voor Ajax. De 34-jarige Achterhoeker keerde afgelopen zomer terug in Amsterdam.

Nadat onder andere Justin Kluivert nog een aantal kansen om zeep had geholpen scoorde Ziyech wel. Hij besliste het duel op koele wijze met zijn sterke linkerbeen. Ajax leek een gewonnen wedstrijd te spelen, maar dat veranderde twintig minuten voor tijd. Een treffer van Oussama Idrissi gooide het duel toch weer open. De aanvaller vond met een schitterende trap de bovenhoek en liet Onana kansloos.

Lang duurde de vertwijfeling niet bij alles wat Ajax was. Lasse Schöne, op de bank begonnen, bracht de marge weer op twee doelpunten. De Deense routinier controleerde op fraaie wijze een passje van Cerny en joeg de bal snoeihard in de bovenhoek: 3-1.

Ajax won daardoor eindelijk weer een wedstrijd maar er is nog werk genoeg voor Marcel Keizer want de manier waarop Ajax soms verdedigde, vooral in de omschakeling, was betreurenswaardig slecht. Donderdag wacht Rosenborg in Trondheim.

Ajax-FC Groningen 3-1 (1-0)
38. Klaas-Jan Huntelaar 1-0
48. Hakim Ziyech 2-0
73. Oussama Idrissi 2-1
79. Lasse Schöne 3-1

Opstelling Ajax:
Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks; Van de Beek, De Jong (77.Schöne), Ziyech; Kluivert (77.Dolberg), Huntelaar, Cerny (82.Neres).

Opstelling FC Groningen:
Padt; Te Wierik (65.Kane), Reijnen, Larsen, Warmerdam; Bacuna, Jenssen, Drost, Hrustic (36.Van Weert); Mahi (58.Idrissi), Veldwijk.

Related posts

59 Comments

  1. vak411

    Mooi, er zijn naast aankopen overwinningen nodig om weer in een flow te komen… de jong verdiend zijn basisplaats wel zeg.

  2. Ajaxfoort

    Pffff eindelijk een beetje op dreef. Maar ik blijf Onana een matige keeper vinden. Hij geeft geen leiding in zijn doelgebied. Dat heeft viergever gemerkt. Misschien van Leer eens een kans geven.

    1. De seijs

      Ja ik ben het met je eens. Ook ik blijf Onana een risico factor vinden. Veelste wild, en ook altijd te ver voor zijn doel.

  3. Basisspeler

    Leuke wedstrijd gezien met schitterende goal van Schöne. Hoop dat dit de opmaat is naar meer succes

  4. Linkspoot

    Jammer van Dijks. Hij werkt hard, maar komt tekort. Kan hij zelf overigens niets aan doen helaas. De trainer stelt hem op. Maar ja, een voorzetje of 10 ….

    1. Marc Overdwars

      Ik schaam me wel dan voor mijn mede supporters. Aan een Ajacied uitfluiten heb ik altijd een hekel gehad, gebeurde nu weer. En de cynische oe en aah bevalt me ook niet.
      Laten we proberen ons aller Ajax positief te steunen, daar hebben ze wat aan, en dan ben je echt een 12de man.

      1. EugAjax

        Marc Overdwars helemaal mee eens, meest schrijnend voorbeeld Blind in verleden, toch aardig terechtgekomen?.

        1. HURBIE

          Ze hebben ook een aardige opdoffer gehad met het verschrikkelijke incident van Nouri
          Moesten dat ook een plaats geven

      2. Litmanen

        Eens Marc, word doodziek van dat gezeik over Viergever, Veltman, Dijks, Younes. En nu ook al over Onana. Wat zijn dat voor supporters? Walgelijk.

      3. Remco425

        Eens Marc. Kritiek mag, bij een wanprestatie. Maar Dijks werkt hard, maar kan simpelweg niet beter. Daar kan hij niets aan doen. Door te fluiten of uit te lachen gaat hij echt niet beter spelen. En we willen toch allemaal dat hij zo goed als mogelijk speelt? Om de wedstrijd te winnen? En daarnaast heeft uitlachen niets met kritiek te maken, dat is gewoon proberen te vernederen. Dat doe je niet met een hardwerkende Ajacied. Ik vond het ook supporter onwaardig wat er op de tribunes gebeurde.

  5. EugAjax

    Goede en zeer belangrijke overwinning. Ziyech man fantastisch voorl die twee momenten, voorzet en goal. Zo moet het voeten laten spreken en niet zo veel praten. Ja bij TH op kantoor, dat mag altijd. Verder opvallende en goed uitpakkende keuzes van Keizer. Huntelaar deed het goed en belangrijk eerste doelpunt. En ook een keer leuk dat wissel Keizer een keer goed uitpakt. Wnt was goal Idrissi van ongekende schoonheid die van Lasse was er ook een van ongekende schoonheid! Verder vooral na 2-0 saai, dus nee we zijn er nog (lang) niet maar gezien huidige situatie ben ik hier blij mee. Op naar Rosenborg. Ik vertrek woensdag al naar Trondheim, ik heb er zin in: vooruit nog een 1-3 dan maar ??

  6. Joep

    Nuttige overwinning, terechte overwinning. Groningen parkeerde de bus. Kwam niet naar Amsterdam om te voetballen

    1. Remco425

      Terechte overwinning inderdaad, maar parkeerde de bus is ook weer overdreven. Zw kwamen er weldegelijk uit wanneer ze konden. Ze werden alleen goed teeuggedrongen door Ajax.

  7. Kingkong

    Blij dat we met redelijk spel 3punten hebben gepakt maar er moet nog veel gebeuren willen we het seizoen met veel vertrouwen tegemoed kunnen zien , maar goed het begin is er.

  8. Brokamp

    Nou mensen dit is de start van een nieuw begin. Kom op met zijn allen achter Ajax gaan staan. In Noorwegen begint de victorie. Goed dat er andere jongens in stonden. We doen het toch met de hele selectie en niet met 11 man.

  9. Rensenbrink

    Te koop: Een prima duitser. Klein van stuk maar kom snel want op is op. In een andere competitie een revelatie de eerste paar wedstrijden. Niemand verwacht dat een LB scherp naar binnenkomt en schiet.
    Evt met een RB erbij voor mooie prijs. Doen we er ook een roze strik omheen. Uitzwaaiende fans inbegrepen.

      1. Rensenbrink

        Nepsupporter?? Man ik stond al te juichen voor die mooie club toen jouw vader nog rondjes zwom bij je opa.
        Zoek de verschillen. Zonder Veltman en met bijv Teté wereld van verschil. Zonder Younes… dat had je gisteren kunnen zien. Je gaat het pas zien….

        1. Litmanen

          Rensenbrink, leuke nickname, nooit voor Ajax gespeeld. Ik ging al naar Ajax toen Buckinham nog trainer was. Zoek zelf het jaartal maar op. Stomme Belgische Anderlechtsupporter.

      1. Litmanen

        Jij was toch die doorgesnoven ex-verslaafde? Nog steeds last van die kapotgesnoven en gespoten hersencellen. O nee, alleen jij mag dat soort bagger uiten.
        Ga lekker je darkroom in met AB.

        1. Moosie

          Joepie nu weer een ex-verslaafde sjonge jonge wat goed verzonnen nou nee gebruik geen drugs heb ze wel verkocht ex-dealer dan?
          Jij nog steeds aan de alcohol ?

          1. Litmanen

            Sorry, heb zo’n gruwelijke hekel aan iemand die iets met drugs doet/heeft gedaan. Ga lekker je gang hier, van mij geen woord meer. Voor mij staat drughandel gelijk aan moord.
            Nig trots om het te melden hier ook. Gatverdamme, wat een engerd ben jij.

          2. Moosie

            Lol dus als ik in een shop heb gewerkt ben ik een moordenaar omdat ik weed en hash heb verkocht gaat lekker in die bovenkamer van jou neem nog een pikketanusie alcootje

  10. AFCA my World

    Donderdag minimaal 2 x scoren,kan lukken ,maar de boel dichthouden gaat lastig worden ! ⚽️

  11. -buitenkantje rechts-

    Ziyech slechtste man van het veld.. hij is er schuldig aan dat Schöne reserve was.. Oh nee.. en natuurlijk de lafheid van Keizer die Ziyech niet reserve durft te zetten. O ja.. wisten jullie al dat Litmanen 14x balverlies heeft geteld bij Ziyech? Hoe dat in verhouding met zijn totale balcontacten staat.. zijn assist op Huntelaar en zijn goal is niet belangrijk.. Bij de tegengoal ging Veltman wederom de fout in. Maar weten jullie dat het eigenlijk de schuld van Donny vd Beek is? Leuk zo’n nar op het podium.. je blijft lachen..?⚽️?

    1. Moosie

      Ik heb sowieso grote twijfels bij deze trainer en die Donny die is pas slecht gelukkig dat veldman daar achter speelde want anders hadden we zomaar een tegengoal kunnen krijgen net als afgelopen donderdag 🙂

      1. Litmanen

        Jammer dat sommige “supporters” na jaren nog steeds de namen van “hun” spelers nog niet kunnen spellen.
        Verder kunnen bewezen feiten bij geestelijk gehandicapte mensen maar moeilijk binnen komen.

        Verder, ik schreef dat Ziyech prima speelde, maar dat hij desondanks als welbepaalde “leider” op het middenveld toch nog 14 keer onnodig en soms zeer risicovol balverlies leef.

        Dus, vraag aan jullie verzorgers of ze de wedstrijd op halve snelheid nog een keer voor jullie willen afspelen.

Comments are closed.