Winter: ‘De visie van Johan Cruijff zal altijd voortleven bij Ajax’

Aron Winter is momenteel trainer van Ajax onder-19 en geniet volop van de kwaliteiten die de jeugdspelers dagelijks op de mat leggen op sportpark de Toekomst. Winter is dan ook van mening dat het Nederlandse voetbal kan blijven profiteren van de visie van wijlen Johan Cruijff.

‘We hebben gewoon de beste A-junioren van Nederland en als ik eerlijk moet zijn dan worden die in de competitie te weinig geprikkeld. Natuurlijk zitten er een paar topwedstrijden tussen maar over het algemeen gaat het ze te gemakkelijk af. Daarom is het ook goed dat we uitkomen in de UEFA Youth League zodat ze geconfronteerd worden met andere voetbalculturen en speelstijlen. Dat is ook een reden dat we spelers eerder doorschuiven naar Jong Ajax en ze laten meetrainen met het eerste elftal, dat is gewoon heel leerzaam. De voetbalvisie van Cruijff zal altijd voortleven. Ik heb Johan mijn hele leven gekend, ik weet welk voetbal hij altijd heeft nagestreefd’.

Bron: VI

Related posts

40 Comments

    1. Indojood

      Klopt KBouter. Er zijn nog best wel Cruijff kenmerken zichtbaar en de aanstelling van Bosz was een stap in de goede richting maar Ajax laat de visie van Cruijff steeds verder los. Cruijff zag ook dat Ajax een andere weg insloeg en heeft het toen losgelaten. Het binnenhalen van allerlei buitenlandse talenten is typisch zo’n voorbeeld, daar heeft het NL voetbal helemaal niets aan.

      1. Widi

        Indojood, jouw bijdrage deed bij mij de volgende gedachte opkomen: ook bij Barcelona wordt gewerkt volgens de visie van JC. Voor zover ik weet, was hij daar wel tevreden over. Ook Barcelona haalt jeugdspelers uit het buitenland. Zou JC daar wel zo tegen zijn?

        1. Indojood

          Barcelona werkt niet meer volledig volgens zijn visie. Het is een koopclub aan het worden maar door hun globale uitstraling en de sterke competitie kunnen ze zich dat veroorloven. Hij had regelmatig kritiek op Rosell en Bartomeu. Hoeveel Catalaanse) Spaanse talenten breken er nu nog door? Weinig.

          1. 11Younes11

            Maar is dat nog wel realistisch, Indojood? Hoeveel Europese topclubs hebben voornamelijk jongens uit eigen kweek in de selectie? Volgens mij geen één. Daarom ben ik blij met aankopen zoals Sanchez en (hopelijk) Neres

          2. jonk supporter

            Als je geen aandacht aan je eigen jeugd geeft heb je ook niet veel doorstroom en je kan geen eigen visie op je spel loslaten. Je krijgt dan 11 individuen die moeten samenspelen. Dat kan leuk gaan als je genoeg geld hebt en de top talenten die het spelltje kunnen lezen kan kopen. Ajax zal dat geld nooit hebben, dus moet je slim zijn en zorgen dat die talenten bij jou beginnen. Het huidige team heeft zat talent, bij dit team gaat het vooral om de inzet, de passie. Die ontbreekt nog veel te vaak. Kijk naar een de Ligt, die doet toch echt niet onder voor Sanchez. Neres kan je nog helemaal niets van zeggen. Ik vrees dat het een duurkoop is maar hoop dat ik mis zit.

        2. Remco425

          Johan kwam al jaren niet meer bij Barcelona, omdat hij het niet eens was met hun nieuwe beleid. Barça is geen koopclub aan het worden, dat zijn ze al jaren.

          1. Widi

            Dat wist ik wel. Maar ik dacht dat ik hem wel ook hoorde zeggen dat hij heel tevreden was hoe daar de oud-voetballers op de club werkten.

          2. Remco425

            Dat weet ik niet. Heb je ook niet zo veel aan als toch alles gekocht wordt. Heb je ze hooguit in de scouting nodig.

  1. JohnDoe77

    Mooie woorden van ook een echte Ajaxied! Leuk dat hij het zo lekker doet met zijn team!

  2. De seijs

    Ja dat zien we (niet iedereen) en dat is ook goed. Maar zie wel dat jullie met de tijd meegaan. Alles verandert,dus ook het voetbal. Ga lekker Door op jullie ingeslagen weg, resultaten bevestigen jullie gelijk,en het is aantrekkelijk om te zien.

  3. EugAjax

    Winter snijd hier een op dit forum gevoelig punt aan. Ik vind dat hij het netjes en goed verwoord. Hij heeft het over de visie en niet zo zeer het plan. Dat vind ik goed. Plan is in 2010 geschreven en daar wijkt Ajax anno 2016 op sommige punten vanaf. Dat is op zichzelf niet erg. Voetbalwereld verandert snel en dus zal je her en der je strategie moeten mee aanpassen. Maar Ajax = Cruijff en Cruijff = Ajax. En op veel belangrijke punten is Ajax goed bezig. Mbt aankopen denk ik wel dat Ajax stukje van plan Cruijff afwijkt. Maar dan bedoel ik vnl aankopen eerste elftal. De vraag rijst echt of we dan Ziyech (Nouri), Sanchez (Veltman en De Ligt), Neres (Kluivert) hadden lopen. Er staat op dit moment te weinig eigen aanwas in eerste maar geeft dubbel gevoel want genoemde spelers leveren meer creativiteit en meer winnaarsmentaliteit. Aankopen in jeugd hoeft niet heel afwijkend te zijn als het niet structureel word. In begin werd er meteen onder cruijff veel buitenlandse jeugd aangetrokken om kwalitatieve gaten op te vullen in opleiding. Nu doet Ajax dat weer. Als dat 1 keer in 6 jaar gebeurt op deze schaal vind ik het niet erg. Belangrijkste verschil is dat voetbalmensen het nu voor het zeggen hebben met echte top voetballer als Algemeen Directeur. Dat was heel belangrijk en dat hebben we uiteindelijk voor elkaar gekregen. En daar zou Cruijff toch stiekem heel trots op zijn. We hebben al geconcludeerd dat plan Cruijff niet meer is (volgens grootmeester himself zelfs nooit bestaan heeft…) maar de visie blijft op veel punten Cruijffiaans. En dat is logisch nogmaals Ajax = Cruijff en Cruijff = Ajax !!!

      1. jonk supporter

        Goh, heb ik toch een heel andere mening over Charka. Maar één ding is een feit: op alle fronten ??Cruijff??. ??

        1. Widi

          Hmmmm……proef ik daar lichte ergernis….? Ook wel eens leuk om het andersom te doen. Hup Eug!

          1. EugAjax

            Nee joh ik vind forum juist af en toe grappig worden, ik moet erom glimlachen alleen deze is nu beetje gedateerd. Ik hoopte eigenlijk wat originele te ontvangen. Maar ga gerust door hoor

  4. -buitenkantje rechts-

    Cruijff wilde zijn naam niet meer aan Ajax verbonden hebben.. zegt genoeg.

  5. KBouter

    De naam Cruijff zal altijd aan Ajax verbonden blijven, of hij het nu wil of niet.

    Dat dit bestuur géén dingen gaat doen uit de naam van Cruijff, is iets heel anders.

  6. Jimmy1971

    Zolang de verhoudingen kloppen , bllijft het ook JC zijn lijn !
    Plusminus 3/4 buitenlandse spelers tussen de rest ‘ eigen’ spelers , zo speeld JC ook altijd ..

  7. EugAjax

    Beste bewijs dat Ajax enigszins goed bezig is blijkt uit feit dat op deze uitspraken van Winter niet meer het forum ontploft met allemaal emotionele discussies etc. waarschijnlijk vind grootst gedeelte van dit forum dat Winter paar goede punten aanhaalt in VI! Goed te zien dat eenheid steeds sterker word hier ??. Met de focus op de toekomst. Met zijn allen voor dat ene doel, schaal en EL beker, oeps dat zijn twee doelen??. Hup ons aller Ajax?????

    1. jonk supporter

      Dat zijn een hoop lachebekjes en geeft een hoop zelf ingenomenheid aan. Even voor jou Eugie, slechts weinigen hier weten wat Cruijff met zijn ideeen heeft bedoeld. Het merendeel hier heeft DE Ajax tijd nooit meegemaakt. Heel veel mensen hier zijn al blij als er maar drie punten worden gehaald. Kortom heel veel mensen zeggen supportervtevzijn van Ajax maar weten eigenlijk niet waar Ajax voor staat. Er zijn hier mensen tegen Feijenoord dus dan maar voor Ajax. Maar om dat te zien moet je iets minder met sollicitatiebrieven bezig zijn en iets meer met de zaken er achter. Dan snap je ook meteen meer van Jonk.

  8. Forever nr14

    Mooie woorden Eugajax, maar helaas is er nog altijd het beursgenoteerd bedrijf, met mensen die menen te bepalen hoe en wat er gaat gebeuren, dit strookt dus helemaal “niet” in de lijn met de grootste allertijden! Is logisch Ajax was Cruijff en Cruijff blijft Ajax!

    1. Widi

      Die beursnotering is soms ongemakkelijk, maar verder is er volgens mij weinig verschil tussen bobo’s met of zonder beursnotering. JC had nooit veel op met bestuurders. En ondanks die notering zie je op de Toekomst en ook in het stadion nog dat Ajax ook een vereniging is. Ik heb het al eerder geschreven, maar afgelopen dinsdag waren er op een steenkoude en kletsnatte Toekomst mensen van 8 tot 88 die allemaal kwamen kijken naar een mooie wedstrijd van eat ik nog maar even noem de A1. Er was een groot gevoel van verbondenheid. Het is er nog.

    2. EugAjax

      Klopt ik ben groot tegenstander van beursgang geweest destijds en nog steeds. Maar voor tegengewicht hebben we tegenwoordig vrij groot voetbalblok. Met mensen die het voor grootst gedeelte bepalen. Beste bewijs is sinds Sar Algemeen Directeur is investeert Ajax ook meer indien nodig en voor iets grotere bedragen dan de RvC in verleden toe liet. Dus ik zie steeds meer voetbalinvloed. Maar dat we beursgenoteerd zijn is nog steeds vervelend is meerdere opzichten. Ik vrees alleen dat dat niet makkelijk te veranderen is. Als Ajax ervan af wilt moet het alle aandelen terugkopen. Los van feit of dat lukt het zal behoorlijk duur zijn……….helaas dus voor eeuwigheid

          1. jonk supporter

            Nou Eug, voor mij even genoeg deze avond. Ik ga nog ff wat anders doen. Bedankt weer voor al je algemeenheden. Je hebt er vast weer wat mensen mee vermaakt. Als de sollicitatie bij Ajax nu niet wil lukken, probeer de politiek eens. Lijkt me op jouw lijf geschreven. Doei, doei.

    3. Indojood

      Goed opgemerkt, Forever nr14. Je ziet wat er is gebeurd, iemand die de essentie van het plan Cruijff begreep en uitvoerde maar zich minder aan regeltjes hield, werd eruit gegooid met als reden “arbeidsconflict”. Om van te kotsen.

Comments are closed.