AFCA Supportersclub: ‘Gebruik bodycams tijdens PEC-Ajax was niet toegestaan’

Tijdens de uitwedstrijd tegen PEC, afgelopen zondag, werden de Ajax-supporters geconfronteerd met een nieuw verschijnsel: bodycams. Deze mobiele camera’s waren bevestigd op de jassen van enkele stewards. “De AFCA Supportersclub laat weten van tevoren niet op de hoogte gebracht te zijn van deze plannen. Wij streven samen met de club naar normalisatie in het voetbal. Dit is de afgelopen jaren in meerdere gesprekken aan bod gekomen. Daar past een maatregel als deze niet bij”, aldus de AFCA Supportersclub.

“In een brief aan de Ajax-directie hebben we deze week laten weten de bodycams onnodig te vinden en zouden deze zelfs eerder agressie kunnen veroorzaken dan voorkomen. Verder is het ook nog maar de vraag of dit allemaal juridisch is toegestaan. Cameratoezicht is in Nederland aan strenge regels gebonden. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een “gerechtvaardigd belang” en moet er een privacytoets worden gedaan”.

Nu zijn er natuurlijk (naïeve) mensen die zeggen dat er niets aan de hand is als je niets te verbergen hebt. Maar juist als je niets te verbergen hebt, wil je niet geconfronteerd worden met ongevraagde filmopnamen van dichtbij. Helemaal niet als er al overal in het stadion camera’s hangen en ook de politie regelmatig video’s maakt.
Inmiddels heeft de AFCA Supportersclub het een en ander juridisch uitgezocht en zijn wij van mening dat de maatregel niet is toegestaan. Later deze week zullen we jullie hier verder over informeren”.

Related posts

18 Comments

    1. Jimmy1971

      Niet netjes dat steeds een paar debielen het voetbalfeest voor de massa verpesten , waardoor dit soort zaken nodig is geworden ..

      1. KBouter

        Niét netjes nee klopt…maar ik vermoed dat de meeste weerstand komt van gasten die graag rotzooi willen trappen.

        1. Jimmy1971

          Thks Widi , net of je geen sfeer kunt maken zonder een stadion of andere mensen te slopen ..

          1. Widi

            Tja…..ik heb natuurlijk geen verstand van sfeer, want ik ben een politiek correct mietje lees ik hier wel eens…..

  1. EugAjax

    Ik snap de commotie eigenlijk niet goed zo. Big Brother is watching you. Overal hangen cameras men kan op minuut nauwkeurig iemand volgen indien dat moet en in dit geval hangen er al cameras in stadion. Dus privacy regelgeving is eigenlijk beetje wassen neus. Nu met een bodycam kunnen relschoppers beter geindetifoceerd worden en dat is natuurlijk wel goed. Misschien was melden wel netjes geweest dat dan weer wel!!

  2. KBouter

    Eigenlijk zal je dat tuig die alleen maar rotzooi trapt gewoon bodycams in het lichaam implanteren, zodat ze continue gevolgd kunnen worden.

    1. jonk supporter

      Hadden ze actie maar gedaan destijds met die Vermeer pop. Dan waren nu niet vele onschuldigen de dupe geweest. Nu mogen heel veel mensen die er niets mee te maken hebben gehad niet naar de klassieker. Graag veel meer camera toezicht.

Comments are closed.