Ajax laat Groningen lang hopen: 2-0

1204ajax-groningen_vdbeek

Ajax heeft geen schade overgehouden aan het thuisduel met FC Groningen. Ajax won met 2-0 en staan in punten weer gelijk met koploper feyenoord. De ploeg van Peter Bosz wist op het moment van aftrappen dat de concurrent had uitgehaald tegen Sparta (6-1), waardoor een overwinning op FC Groningen een must was. Ajax kreeg de goede start die het zich wenste, want al in de negende minuut zette Davinson Sanchez ajax op voorsprong. De centrale verdediger anticipeerde goed op een corner van Lasse Schöne, waar verschillende spelers onder de bal door gingen. Ajax vergat daarna door te drukken waardoor het Groningen lang de hoop gaf dat er iets te halen viel.

Voor de 1-0 had Nick Viergever al overgekopt en na de openingsgoal zette Schöne met een schitterende volley doelman Sergio Padt aan het werk. Ook in de rest van het eerste bedrijf kwam Ajax steeds het dichtst in de buurt van een doelpunt. Vaclav Cerny (die bij afwezigheid van de geblesseerde Traore de voorkeur had gekregen boven Anwar El Ghazi) schoot in het zijnet, Padt trad handelend op bij een hard schot van Kasper Dolberg en kort voor rust schoot de Ajax-spits hard naast.

FC Groningen-trainer Ernest Faber mocht blij zijn dat hij de tweede helft nog met elf spelers van start kon, want de tackle die Juninho Bacuna maakte op Hakim Ziyech in de eerste helft, had net zo goed met een rode kaart kunnen worden bestraft in plaats van het geel dat de dader kreeg voorgehouden. Bovenden had Gözübüyük eerst voordeel moeten geven want door te fluiten voor de overtreding onthield hij Ajax een 100% kans.

Ajax vergat door te drukken. Yoëll van Nieff leek de bezoekers zelfs kort na rust tegen alle verhoudingen in op gelijke hoogte te brengen, maar de slim genomen vrije trap van de linksback werd door doelman André Onana nog ternauwernood tegen de paal getikt. Na ruim een uur kreeg ook Mimoun Mahi een behoorlijke kans, maar de Marokkaan kreeg een mooie voorzet van Simon Tibbling niet goed richting Ajax-doel.

Na ruim een uur maakte El Ghazi zijn rentree en de rechtsbuiten verdiende binnen tien minuten een strafschop, nadat Rusnak hem ten val had gebracht. Vanaf de stip besliste Ziyech vervolgens het duel, maar even later was een tweede penalty niet aan Ziyech besteed. Nadat Viergever door Etienne Reijnen was vastgehouden schoot Ziyech de bal hard door het midden, maar hij zag zijn inzet door Padt worden gekeerd. In de stand kwam, ondanks een reuzenkans voor Rusnak, geen verandering meer.

Ajax-FC Groningen 2-0 (1-0)
9. Davinson Sánchez 1-0
72. Hakim Ziyech 2-0 (penalty)

Opmerkelijk: (81.) Padt stopt 2e penalty Ziyech
Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 50667

André Onana, Daley Sinkgraven (73. Mitchell Dijks), Nick Viergever, Davinson Sánchez, Joël Veltman, Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Donny Van de Beek, Amin Younes (90. Abdelhak Nouri), Kasper Dolberg, Václav Černý (60. Anwar El Ghazi)