‘Brexit werpt muur van regelgeving op voor transfers naar Premier League’

0624brexit

Deze vrijdagochtend bleek dat de meerderheid van de Britten heeft gekozen voor een ‘Brexit’ waardoor Groot Brittannië binnen afzienbare tijd uit de EU zal gaan. Voor enkele Nederlandse topclubs, waaronder Ajax, biedt de Brexit de nodige voordelen. Zowel transfers van jeugdspelers als ‘volwassen’ transfers worden hierdoor onderworpen aan een muur van regelgeving.

In het verleden gebeurde het regelmatig dat jeugdspelers van Ajax al voor hun 18e verjaardag vertrokken naar Engelse clubs. Zo vertrokken Donyell Malen (Arsenal), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) en Javairo Dilrosun (Manchester City). Bovendien verlaat Juan Familia-Castillo deze zomer Ajax voor een avontuur bij Chelsea. Dergelijke transfers lijken niet meer mogelijk als Groot Brittannië uit de EU is. De FIFA-regels schrijven namelijk voor dat spelers onder de achttien jaar niet van club mogen transfereren. Alleen voor landen in de Europese Unie wordt een uitzondering gemaakt. Spelers in de EU mogen namelijk al vanaf zestienjarige leeftijd een transfer maken. Voortaan zullen de Engelse clubs dus moeten wachten tot spelers de 18-jarige leeftijd hebben bereikt.

Maar niet alleen voor jeugdspelers gaan er strengere regels gelden nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat stappen. Wanneer de Britten definitief onafhankelijk zijn, worden sowieso de criteria om spelers van buiten Groot-Brittannië aan te trekken een stuk strenger. Het vrije verkeer van arbeid, zoals binnen de Europese Unie het geval is, valt namelijk weg. Wil een Engelse club een Nederlandse speler halen, moet deze Nederlander minimaal 45 procent van de A-interlands in de afgelopen twee jaar hebben gespeeld. In dat geval zouden bijvoorbeeld Maarten Stekelenburg, Siem de Jong en Vurnon Anita niet in de Premier League mogen uitkomen.

Bron: Ajaxshowtime

Related posts

20 Comments

    1. De Ajacied

      Nee maar voor de ouders van deze gastjes wel
      Die vangen de €€ niet meer he,
      Alleen kans dat de spelertjes nu wel slagen
      ❌❌❌

    2. De seijs

      Jammer voor de spelers. Maar voor ons suportes des te beter. Gaan wij ook eens oogsten en ajax zal met wat mazzel weer een beetje mee gaan doen met de grote jongens.

    1. HURBIE

      Zoals Johan had gezegd ieder nadeel heeft zijn voordeel
      Dar in dit geval helemaal op

  1. rickert

    als Engeland ze niet ophaalt, zijn er gelukkig niet nog andere clubs uit grote competities, die ze dan wegplukken. Voor het Engelse voetbal wel een debakel dit, voor ons betekent het dat barca of bayern ze wel ophaalt.

    1. AFC98

      Ja maar de meeste talenten gaan naar Engeland voor het grote geld. Als dat niet meer mogelijk is zullen ze denk ik eerder in Nederland blijven dan naar een Duitsland, Frankrijk of Spanje transfereren.

  2. Joep

    Dat zijn prima berichten. Hoop dat dit positief voor onze club gaat uitpakken.

    1. BobbyHaarms

      Uitstekend nieuws dit en wat mij betreft volgt Nederland snel. We zijn al jarenlang een trekpop van Brussel met zijn regeltjes.

  3. Joep

    Of we gaan de regel invoeren max drie buitenlanders per team en als je langer dan 3 jaar in een land hebt gespeeld dan ben je geen buitenlander meer. Dit wilde Johan ook.

  4. EugAjax

    Dit gaat allemaal niet zo een vaart lopen. Ten eerste word hier 2 jaar over onderhandeld en dan ook moet het nog geïmplementeerd worden. Dan zal UK met verschillende landen handelsakkoorden gaan sluiten en ook andere afspraken maken oa over vrij verkeer werknemers tussen bepaalde landen. Nederland is een groot export land en UK groot afnemer. Dus je raad het al Nederland zal op zeker goede afspraken hierover gaan maken. De gevolgen zijn dus voor niemand nog te overzien. Dus dit kan weleens helemaal niet uitkomen.

Comments are closed.