Ajax pakt punt na inhaalrace in Enschede

0912twente-ajax_sanogo2

Ajax heeft zaterdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Twente nadat de ploeg van Frank de Boer kort na rust zelf op een achterstand van 2-0 werd gezet. Ajax had in de eerste vier duels nog geen doelpunt geïncasseerd, maar aan die reeks kwam in Enschede snel een einde.

Bekijk hier het fotoverslag van dit duel

In het begin golfde het spel rap op en neer. Niet omdat er zo goed werd gevoetbald, maar omdat het tempo hoog lag en beide ploegen slordig omsprongen met het balbezit. Tot kansen leidde dat spelbeeld alleen niet. Toch kwam Twente op voorsprong. De thuisploeg voerden een goed ingestudeerde hoekschopvariant perfect uit: Hakim Ziyech gaf strak, over de grond voor, waarna Felipe Guitierrez vanaf tien meter uitstekend afrondde: 1-0. Na het begin van de tweede helft was het opnieuw raak voor de tukkers.  Ajax stond vlak even na rust te slapen toen Ziyech en Jerson Cabral snel een hoekschop namen. Nemanja Gudelj maakte hands en arbiter Pol van Boekel kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Met een Panenkaatje wist Ziyech de bal in het doel te werken.

Pas na de verdubbeling van de achterstand begon Ajax te voetballen. Vooral toen Arek Milik werd gewisseld en Davy Klaassen in de spits plaatsnam liep het beter. Al snel leidde dat tot de aansluitingstreffer van Viktor Fischer, die op aangeven van Riechedly Bazoer de bal vanuit de lucht achter Drommel stuurde. Met het inbrengen van Sanogo werd Ajax voorin fysiek sterker en het was ook juist de invaller die slim het contact zocht met doelman Drommel waarop scheidsrechter Van Boekel niets anders kon doen dan naar de stip te wijzen. Gudelj herstelde zijn fout bij de 2-0 vanaf elf meter door feiloos raak te schieten: 2-2.

FC Twente – Ajax 2-2 (1-0)

’20 Guiterrez 1-0
’51 Ziyech 2-0 (pen)
’65 Fischer 2-1
’82 Gudelj 2-2 (pen)

Scheidsrechter: Van Boekel
Toeschouwers: 29.000
Gele kaarten: Ede, Mokotjo, Olaitan, Drommel (FC Twente), Viergever, Gudelj, El Ghazi (Ajax)

Opstelling FC Twente: Drommel, Schilder, Gutierrez, Ede, (/73 Holscher), Ziyech, (/83 Oosterwijk),  Tapia, (/22 Uvini), Ter Avest, Mokotjo, Bijen, Cabral, Olaitan

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen, Kenny Tete, Joël Veltman, Nick Viergever, (/78 Yaya Sanogo), Jaïro Riedewald, (/84 Ricardo van Rhijn), Riechedly Bazoer, Davy Klaassen, Nemanja Gudelj, Anwar El Ghazi, Arek Milik, (/56 Viktor Fischer), Daley Sinkgraven.