Ajax Museum viert tienjarig bestaan

Hij werd geboren in de jaren zeventig, de tijd dat Ajax het voetbal maakte. Met vaak oogstrelend spel, stalen de Amsterdammers de harten van veel voetballiefhebbers. Ook dat van Niels (36). “Het mooie voetbal sprak me aan, net als de Amsterdamse mentaliteit.” De liefde voor Ajax bleek onvoorwaardelijk. In 2004 opende Niels zelfs zijn eigen Ajax Museum, waar tal van relikwieën van de club zijn verzameld. Inmiddels bestaat het Ajax Museum 10 jaar dus tijd voor een korte terugblik.

Zijn verzamelwoede begon toen hij op zijn twaalfde tijdens het Sorbo Toernooi in Vorden een aantal shirts kreeg van Ajax-leider Rolf Grootenboer. Zijn vader trainde destijds het eerste elftal van Vorden en was begeleider van Ajax tijdens het toernooi. “Sindsdien struin ik alles af op zoek naar unieke Ajax-artikelen. Vaantjes, seizoenskaarten, elpees, voetbalschoenen, trainingspakken, als het maar met Ajax te maken heeft.” Voor het raam staat zelfs een menukaart van café-restaurant Ajax-Amsterdam. Of wat te denken van de originele medailles van de Ajax-bestuursleden uit 1968 en de kaartjes van de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff. “Om alles kwijt te kunnen, heb ik mijn zolder uitgebouwd. Maar die is inmiddels ook al weer te klein.”

In de vitrinekast van Niels staat ook een unieke kop en schotel uit 1950, net als een pakje sigaretten uit dat jaar met aansteker uit 1954. Het rijbewijs van Bobby Haarms heeft hij ingelijst. “Dat is me ooit eens aangeboden. Zoals de meeste spullen zijn geschonken door (oud-)Ajacieden en supporters.” Het museum bestaat deze maand 10 jaar en op en top Ajacied Niels is nog steeds op zoek naar Ajax gerelateerde spullen die een aanvulling zijn op zijn imposante verzameling van Ajax relikwieën. Neem eens een kijkje op zijn site, neem contact op met Niels, bezoek het museum en ervaar een stukje geschiedenis en pure nostalgie.

Bron: AjaxMuseum

 

Related posts