Vandaag dertig jaar bestaan F-side!

Vandaag bestaat de F-Side officieel dertig jaar! Een mijlpaal waar we natuurlijk niet zonder slag of stoot aan voorbij kunnen gaan.

De historie, met dank aan Dapp’re Strijders:

Het ontstaan van de F-side
De F-Side ontstond in de jaren ’70, toen de supporterscultuur uit Engeland kwam overwaaien. Ook hier werd plotseling in het stadion gezongen, en ook voor een relletje was men wel te vinden.. Veelal namen deze groepen supporters een geuzennaam aan, zoals de supporters van feyenoord, die zich zelf Vak S gingen noemen, naar het vak warin ze zaten, supporters van Utrecht en Den Haag naar de zijde van het stadion (resp. Bunnikzijde en Noordzijde) en de supporters van Ajax gingen zichzelf F-Siders noemen, naar het “F” vak van HET Ajax stadion: de Meer.

Joden als geuzennaam
De F-Siders hadden echter een tweede, overal bekende geuzennaam: Joden. De Ajacieden namen deze naam aan nadat eind jaren 70, begin jaren 80 steeds meer tegenstanders spreekkoren lieten horen en spandoeken hadden hangen die anti-Joods waren, vanwege de Joodse-historie van Ajax. Goed voorbeeld is FC Utrecht. De supporters van die club hadden omstreeks 1980 een spandoek hangen met daarop Ajax. De A’s waren als davidsterren afgebeeld, de x was een hakenkruis. Er kwamen als reactie hierop steeds meer Israelische vlaggen te hangen op F (met dank aan o.a. de vlaggengallerij achter het NS-station in Haarlem, ze bleven steeds maar nieuwe ophangen nadat de vorige weer ‘verdwenen’ was….). Pas later begonnen de Ajacieden ook met het scanderen van “joden, joden”. Tegenwoordig is het een van de meest gebruikte woorden in liedjes die vanaf F komen.

Zoals eerder gezegd, een rel ging men niet uit de weg, en al gauw werd de F-Side berucht. Ajax werd een risico club. Combi-regelingen werden ingevoerd (hiervan ondervinden we nog steeds de gevolgen), politie greep hard in (M.E.) en de hooligans hadden hun intrede in Nederland gedaan. De diverse sides van de eerder genoemde clubs werden elkaars aarts rivalen (vooral die van feyenoord en Ajax). Andere clubs hadden ook sides die van zich lieten spreken, maar laatst genoemden waren het meest berucht.

Komieken
De F-Side is altijd een van de orgineelste en leukste sides geweest. Zo kwamen de meest gezongen liedjes in Nederland van F af. (Over het algemeen kwamen deze songs weer uit Engeland, maar de Nederlandse tekst kwam wel van F). Maar ook om de ludieke acties is F berucht. Tijdens de wedstrijd NAC-Ajax in augustus 1977 is een van de mooiste acties allertijde van F gehouden. In een toenmalige sterreclame werd met een irritant deuntje “ei, ei, ei, dat hoort erbij” het eten van eieren aangemoedigd. De F-Siders die op station Amsterdam C.S. wachtten voor vertrek, gingen massaal naar de supermarkten, en stalen bijna 300 eieren. Met de eieren vertrok men naar NAC. Nadat men na een klein relletje naast de Spionkop, waar de fanatieke aanhang van NAC stond, was beland, begon men onder het zingen van “ei, ei, ei, dat hoort erbij” te smijten met eieren naar de geel-zwarten. Die waren daar uiteraard iets minder blij mee, maar de F-Side maakte haar naam weer waar. Eieren horen overigens bij de F-Side. Later kreeg ondermeer Hans van Breukelen de volle laag toen er van F ladingen eieren naar z’n hoofd geslingerd werden.

Dieptepunten
De F-Side kende een aantal grote dieptepunten. Allereerst een uit het verleden: het staafincident. In een Europa Cup wedstrijd tegen Austria Wien, wordt vanuit de F-Side door een supporter een metalen staaf naar het hoofd van de Weense keeper gegooid, deze wordt geraakt en valt neer. Gevolg: een jaar uitsluiting van Europa Cup wedstrijden. Uiteraard wint Ajax dat jaar na jaren weer eens het kampioenschap en mist daardoor na jaren weer deelname aan de Europacup I. Maar het grootste dieptepunt volgt in Maart 1997

23 MAART 1997 – EEN ZWARTE DAG…
Deze dag zal niemand vergeten. Ajacied Carlo Picornie wordt op een laffe manier vermoord door een tot nu toe nog steeds eigenlijk onbekende feyenoorder. Sinds de 23e zijn diverse mensen gearresteerd, maar helaas is tot op heden niemand veroordeeld. Carlo stond bekend als de man die pas ophield met vechten als hij op de grond lag, en genoot zodoende respect van de diverse harde kernen. Let wel, Carlo was op dit moment al 36 en behoorde tot de oude garde, die het begin van de F-Side’s rellen had meegemaakt. Toentertijd waren er stille regels. Helaas golden die niet voor de met XTC volgepropte jongeren die bij de veldslag aanwezig waren. De dood van Carlo deed veel stof opwaaien. Nog steeds wordt er in de media gesproken over “Beverwijk”, maar de schuld hiervan ligt deels bij Justitie, die nog steeds niet de daders veroordeeld hebben. Enkele gevolgen van de rellen bij Beverwijk zijn merkbaar in de komst van de persoonsgebonden clubcard, de (zwaar mislukte) actie “Voetbal, verziek het niet” waarbij de supporters van Ajax en feyenoord niet naar de uitwedstrijd van hun club mochten bij de onderlinge duels en de nog steeds terugkerende en zeer kwetsende spreekkoren van de diverse tribunes over Carlo. Ook op diverse internet sites wordt nog steeds gespot met Carlo’s dood: onbegrijpelijk maar er zijn nu eenmaal nog altijd personen die hun hersens niet gebruiken en graag anderen kwetsen.

Eerste jaar ArenA
In het eerste Arena jaar draait Ajax slecht. Een seizoen met veelal dieptepunten, zoals het overlijden van Carlo Picornie. Gedurende de verhuizing zijn ook de F-Siders uit elkaar gehaald. Dit tot onvrede van de voormalig F-Siders die nu her en der over het stadion verspreid zitten. Na een protest actie wordt besloten tot een grote verhuizing, de nieuwe F-Side komt te liggen in de vakken 126, 127 en 128. De sfeer komt langzaam terug.

Tweede jaar ArenA
Het seizoen 1997-1998 wordt fris begonnen. Er waait een nieuwe wind bij Ajax. Een van de succesvolste coaches allertijden, Louis van Gaal, is vertrokken naar Barcelona en Morten Olsen is zijn opvolger. Onder Olsen wint Ajax weer als vanouds, en dus keert de sfeer in het stadion terug. Niets is minder waar. Het lijkt wel of de sfeer door maar 1 vak bepaald wordt: De F-Side. De rest van de vakken zijn stil en laten zo af en toe een fluitconcert horen. De F-Side is dit seizoen bezig aan waar het mee bezig hoort te zijn: HET FANATIEK AANMOEDIGEN VAN AJAX!!! En toch komen er problemen: Michael van Praag, voorzitter, ligt dwars. De F-Siders mogen niet meer staan. Er volgt waarschuwing op waarschuwing en uiteindelijk deelt Ajax stadionverboden uit aan haar trouwste supporters: ONBEGRIJPELIJK!. De F-Side protesteert als vanouds, en haalt de landelijke media met de actie: “Van Praag, verziek het niet”. Deze publiciteit noopt voorzitter Van Praag zelfs tot een overleg in de Arena met de F-Side op hun eigen vak. Uiteindelijk overwinnen de geuzen: de stadionverboden worden teruggedraaid, het staan voor de stoelen wordt min of meer toegestaan en er komt een ongenummerd gedeelte. Gedurende het 3e ArenA-jaar zal iedere F-Sider die daar voor gekozen heeft plaats mogen nemen in een gedeelte van de vakken 126 t/m 128, waar vrij gestaan mag worden. Het 2e Arena-jaar is het eerste succesvolle seizoen voor Ajax in de Arena. Onder leiding van Morten Olsen weet Ajax voor het eerst sinds jaren de “dubbel” te winnen. p$v volgt in de competitie op grote achterstand.

Derde jaar ArenA
In de voorbereiding vormen zich al problemen: de gebroeders de Boer willen weg bij Ajax en spannen zelfs een arbitragezaak aan omdat de club weigert mee te werken. Ajax wint en komt met de broers overeen dat ze na dit seizoen weg mogen. Inmiddels is trainer Morten Olsen door uitspraken van Ronald en Frank zò beschadigd dat hij na de tegenvallende resultaten en het slappe spel van de ploeg al voor de winterstop op non actief wordt gesteld. Zijn opvolger wordt Jan Wouters. Ook op de F-Side rommelt het af en toe. Idioten gooien vuurwerk tussen andere supporters en worden door een woedende groep F-Siders achtervolgd. Een supporter die vuurwerk in de gracht gooit wordt zwaar gestraft: 2 jaar stadionverbod en fl. 1000,- (€450,-) boete. Inmiddels wordt iedereen bij de ingang gefouilleerd omdat Ajax persé wil weten waar het vuurwerk vandaan komt. In december 1998 gaan de Ajax Supporters/F-Side Homepage en de F-Site in elkaar op. De nieuwe site is te bereiken op http://www.f-side.nl. De eerste harde kern van Nederland met een eigen .nl-domein! Alweer is de F-Side trendsetter. Overigens gaat vrijwel exact een jaar later ook deze site van start: AjaxF-side.NL

F-Side boek
Naar aanleiding van het -geruisloos verlopen- 25 jarig jubileum van de F-Side besloten drie supporters van verschillende F-Side generaties een boek te schrijven over het fenomeen, onder de titel ‘F-Side is niet makkelijk’. November 2002 is het zover: het boek is te koop en vele supporters lezen het in één ruk uit.

F-side gevoel
Rest de vraag: wat is nou het F-Side gevoel? Iedereen kan daar zo z’n eigen mening voor hebben: de onze is de volgende:

ALS JE AJACIED BENT, JE CLUB STEUNT IN GOEDE MAAR VOORAL SLECHTE TIJDEN, JE ALTIJD AANWEZIG BENT EN ALTIJD FANATIEK STEUNT: DAN HEB JE HET F-SIDE GEVOEL!

Bron: Dapp’re Strijders

Related posts